Bırakın yiyecek ve besin takviyelerini, hiçbir ilaç COVID-19 enfeksiyonunu önleyemiyor. Yetersiz beslenmenin bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak enfeksiyon riskini artırdığı biliniyor. Ancak iyi bir beslenme güçlü bir bağışıklık sistemini oluşturmada önemli rol oynayabilir. Süt ürünleri tüketimi ile bağışıklık arasındaki ilişkiyi ortaya koyan araştırmalar süt ürünlerinin zengin besin içeriği sayesinde sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyebileceğini gösteriyor. Süt ve ürünlerinin içerdiği besinler …
Devamını oku »Çin’in açtığı kapıdan girebilecek miyiz?
Çin gümrüklerinin Türk süt ürünlerine açılmasını tıpkı AB ve Rusya kararlarında olduğu gibi şölen havasında kutladık. Alay-ı vala ile kutlanan AB ve Rusya gümrük kapılarının süt ürünlerimize açılması sonrası bu pazarlara ihraç edilen süt ürünlerinin yıllık toplam değeri 12 milyon doları ancak buluyor. 2019’da süt ürünleri ihracatımızın 4,7 milyon dolarlık kısmını Rusya’ya, 7,5 milyon dolarlık kısmını Avrupa ülkelerine ancak yapabildik. …
Devamını oku »Güzel günler göreceğiz, güneşli günler
75. sayıyla karşınızdayız… Türkiye’de sütçülüğün serüvenini 15 yıldır yakından izliyor ve sektörün iletişim platformu olmayı sürdürüyoruz. Basın özgürlüğü ikliminin geldiği nokta gazeteciliği ve yayıncılığı neredeyse imkansız hale getirdi. Sütçülük kamuoyu adına yaptığımız gazetecilik faaliyetimize karşı kamu kurumları ve yöneticileri sorulara cevap verme zahmetine bile katlanmıyorlar. Yayıncılık ve gazetecilik yapmanın bütün zorlu koşullarına rağmen 15. yayın yılımıza ve 75. sayıya ulaştık. …
Devamını oku »Lafla peynir gemisi yürümez
Türkiye’de sütçülük diğer birçok tarımsal alan gibi büyük bir çıkmazda. Başta yem olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle hayvancılık sürdürülemez bir yere doğru gidiyor. Süt üretimi ve sanayide işlenen süt miktarı bu yılın başından beri sürekli azalıyor. Maliyetlerdeki artış sütün fiyatına, süt fiyatı da ürün fiyatlarına yansıdıkça süt ürünlerine talep daralıyor. Süt, maliyetlerin altında bir fiyatla satılmaya devam ederse Türkiye …
Devamını oku »Yem maliyetleri süt üretimini nasıl etkiliyor?
Yem fiyatlarının yüksek olması hayvancılıkta üretimi doğrudan etkiliyor. Resmi verilere göre yem fiyatlarındaki artış geçen yıl yüzde 30’un üzerinde gerçekleşirken 2019 yılında bu artışın daha fazla olması bekleniyor. Yem fiyatlarındaki artış karma yemde hammaddede yüzde 60’a varan ithalata bağımlılıktan, kaba yemde ise girdi (mazot, gübre, tohum vb) maliyetlerindeki dövize bağlı aşırı artıştan kaynaklanıyor. Anlayacağınız güzel ülkemiz hayvancılıkta her türlü girdi …
Devamını oku »Sütçülüğümüzün “gelecek” gündemi yok
Yeni bir sayıyla yine karşınızdayız. Tarımın özünü hayvancılık, hayvancılığın özünü sütçülük oluşturmaktadır. Dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde sütçülüğün bir gelecek gündemi bulunuyor. Küresel ısınma nedeniyle iklimler değişiyor, bitkisel üretim ve hayvancılık koşulları da buna bağlı olarak gelişiyor. Bu işi gelecekte de yapabilmek için geleceğe hazırlanmamız gerekiyor. Ancak sektörün bileşenleri temel uzlaşıyı bile gerçekleştirebilmiş değiller. İlerlemeyi bırakın ayakta durmakta zorlanan bir sektör …
Devamını oku »Gıda enflasyonunda ‘çiğ süt’ etkisi
Yeni bir sayıyla yine karşınızdayız. Merkez Bankası 2009 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. 2018 yılının son iki ayında işlenmiş gıda fiyatlarının yatay seyir izlediğinin kaydedildiği raporda, çiğ süt fiyatlarının maliyet yönlü riskler canlılığını koruduğu ifade edildi. Üreticilerin girdi maliyetlerine bağlı olarak yılın başında arttırılması gereken çiğ süt referans fiyatının sabit tutulduğuna raporda değinilmedi. Çiğ süt priminin 2019 yılının ilk üç …
Devamını oku »Hayvancılığı sürdürmek mümkün mü?
Yeni bir sayıyla yine karşınızdayız. Hayvancılıkta tedarik zinciri büyük yaralar aldı. Döviz kurlarındaki aşırı artışın da etkisiyle işletmeler girdi temininde zorluklar yaşamaya başladı. Özellikle en temel girdi olan yemin tedarikinde ciddi problemler yaşanıyor. Önceleri çiftliklere yem satmak için kapılarını aşındıran yemciler, bırakın işletmelerin yem taleplerini karşılamayı telefonlarına bile cevap vermiyorlar. Daha önce yemi vadeli alan çiftçi artık peşin parayla bile …
Devamını oku »Hayvancılık nereye böyle?
Türkiye, tarım ve hayvancılık konusunda, kafasını kuma sokunca güvende olduğunu sanan devekuşu gibi. Ülkemiz hayvancılıkta kendine yeten bir ülke iken tamamen dışa bağımlı olmaya doğru hızla yol alıyor. Damızlık düveden tohum ve spermaya, ahır ekipmanlarından hayvan sağlığı ürünlerine, yemden sürü yönetim sistemlerine kadar neredeyse herşey ithal. 1 Amerikan doları, 5 lira 10 kuruşa geldi dayandı. Süt hayvanlarımızı beslemek için aldığımız …
Devamını oku »Üreticiyi bağlamışlar, sanayici serbest
Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılarak çiğ süt referans fiyatını açıklama yetkisi Ulusal Süt Konseyi’nden alınarak Gıda Komitesi’ne verildi. Böylece zaten eli kolu bağlı olan Ulusal Süt Konseyi’nin ağzı da bağlanmış oldu. Üreticinin bağlı diğer herkesin serbest,olduğu piyasa düzeninde süt çiftçisi bürokratik işleyişin belirsizliğine terkediliyor. Gıdanın enflasyon üzerindeki etkisini azaltmak için 9 Aralık 2014’te kurulan Gıda …
Devamını oku »Asgari ücret ve süt fiyatındaki benzerlikler
Asgari Ücret Tespit Komisyonu 5’i devlet, 5’i işçi, 5’i de işveren temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Komsiyonda hükümeti temsil edenler işçi ve işverenlerin taleplerinden hangisine destek verirler ise karar da o yönde çıkıyor. 2018 yılı için asgari ücret yüzde 14 artışla 1.603 lira oldu. Komsiyonda işçi kesimini temsil eden Türk-İş kendisine yönelik eleştirileri cevaplarken kararı imzalamadıklarını ve kararın işveren …
Devamını oku »Destekler konusunda biraz ciddiyet lütfen!
Yeni bir sayıyla daha karşınızdayız. 2017 bütçesinden tarım ve hayvancılık destekleri için ayrılan rakam 12,8 milyar lira. Tarım Kanununa göre bu yurtiçi gayrisafi milli hasılanın en az yüzde 1’i yani 20 milyar lira olması gerekiyor. Bir okurumuzun dikkatini çekmiş. 2017 yılı tarım desteklerini araştırıken Bakanlığın internet sitesindeki (tarim.gov.tr) bilgilerin güncel olmadığını fark etmiş. 2017 destekleri açıklanalı 2 ay olmasına rağmen …
Devamını oku »Hayvancılık ithalat ile mi millileşecek?
Bakanlar Kurulu kararnamesi ile canlı hayvan, karkas et, buğday, mısır ve arpada gümrük vergisi düşürüldü. Bayramın son günü Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre canlı büyükbaş hayvanlarda gümrük vergisi yüzde 135’ten yüzde 26’ya, karkas et ithalatında ise yüzde 100 ile yüzde 225 arasında olan gümrük vergisi yüzde 40’a indirildi. Buğdayda gümrük vergisi yüzde 130’dan yüzde 45’e, arpada yüzde 130’dan yüzde 35’e, …
Devamını oku »İki yıldır süt üretimi ve inek sayısı azalıyor
Son yıllarda hayvansal üretimde yaşanan azalma kendini hissettirmeye başladı. Yıllardır dizginlenemeyen kırmızı et fiyatlarına rağmen gerekli yapısal önlemler bir türlü alınmıyor. Fiyat arttıkça ithalat artıyor, ithalat arttıkça üretim azalıyor, üretim azaldıkça fiyat artıyor. Bu kısır döngü hayvancılığı bir bumerangın içine çekerek adeta tüketiyor. “Et ve Süt Sektörlerinde Küresel Vizyon” adlı Uluslararası Konferans, bundan tam 10 yıl önce 24 Mart 2007’de …
Devamını oku »Çiftçiye, üreticiye verilmeyen destekler…
“Tarımsal destekleme programlarının finansmanı, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz.” Bu ifade Tarım Kanununun “Tarımsal desteklemelerin finansmanı” başlıklı 21. maddesinin tam metni. Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığına göre Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2015 yılında 1 trilyon 953 milyar 561 milyon lira olarak gerçekleşti. Tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam hasılası ise 148 …
Devamını oku »