Laboratuvar ile eğitime kalite geldi

Kalite öyküleri bölümünde bu sayıda Çanakkale’nin peyniriyle meşhur Ezine ilçesindeyiz. Gıda teknikeri yetiştiren Ezine Meslek Yüksekokulu’nda kurulan süt laboratuvarının öyküsünü Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun anlatımıyla sunuyoruz.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde 1994-1995 Eğitim-Öğretim yılında İşletme ve Bilgisayarlı Muhasebe programları ile faaliyete başlayan Ezine Meslek Yüksekokulunda 7 bölümde eğitim veriliyor. Yüksekokul bünyesinde 20162017 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan Gıda İşleme Bölümü bugün Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi ile Süt ve Ürünleri Teknolojisi olmak üzere iki programda eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

Bulunduğu yöreye katkı sunmayı hedefleyen Ezine Meslek Yüksekokulu, Ezine peynirinin üretim yeri olan ilçede sütçülük alanında yaptığı çalışmalarla sektöre ve bölgeye katma değer oluşturuyor. Ezine peynirinin 2006 yılında coğrafi işaret alması yörede hammadde tedarikinden çeşitli süt ürünlerinin üretilip satışa sunulmasına kadar çeşitli iş kollarının gelişmesine ve iş birliklerinin oluşmasına zemin hazırladı.

Ezine MYO bölgedeki peynir işletmelerinin bilimsel bilgiye ve teknik personele duydukları ihtiyacı karşılamak için kolları sıvadı. Bölgede Gıda Organize Sanayi Bölgesinin kuruluyor olması Ezine Meslek Yüksekokulu’ndaki Gıda Bölümünün önemini daha da arttırdı. Bu nedenle okulda süt ürünleri projeleri hız kazandı.

PEYNİRİYLE MEŞHUR EZİNE’YE SÜT LABORATUVARI

Ezine Gıda OSB yürütücülüğünde, Ezine MYO ortaklığında ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle “Süt ve Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi” projesi kapsamında Süt Ürünleri Araştırma ve Duyusal Laboratuvarı kuruldu.

Laboratuvar hakkında bilgi veren Ezine MYO Müdürü Doç. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, laboratuvarda süt sektöründe yaygın olarak kullanılan cihazların tercih edildiğini söyledi. Erenoğlu, böylece bir taraftan sektörün laboratuvar ihtiyacının karşılandığını, diğer taraftan öğrencilerin de laboratuvar deneyimi kazanmalarını amaçladıklarını dile getirdi.

Laboratuvarın yöredeki sütçülük projelerinin ilk adımı olduğunu söyleyen Erenoğlu, “Okulumuzda yapılan veya okulumuzun dahil olacağı projeler ile amacımız süt ve ürünleri konusunda yöredeki ürünlerin kalitesini arttırmak, gelişimini sürekli kılmak ve bunu bilim sanayi işbirlikleri ile yapmaktır” diyor.

Laboratuvarın öğrenciler tarafından aktif olarak kullanıldığını kaydeden Erenoğlu, Ar-Ge ve inovasyon konusunda üreticilerle sanayi – üniversite işbirliği kapsamında çalışmalar yaptıklarını kaydetti. Erenoğlu, yüksekokulun Ezine Gıda OSB ile konum olarak iç içe olmasını ise şöyle değerlendirdi:

“OSB’nin ‘gıda’ üzerine olması yörenin süt alanında yoğunlaşması ve okulumuzda Gıda İşleme Bölümü bulunması bizleri çok güzel bir birliktelik içine sokuyor. İşletmeler ile imzalanması öngörülen protokoller çerçevesinde öğrencilerin istihdamına katkı sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca bilimsel alanda okulumuz bünyesinde yapılan çalışmalarla sektörün ihtiyaçlarına yanıt verilmektedir. Bunların yanı sıra OSB bünyesinde çalışmaları devam eden ‘Mükemmeliyetçi Merkez’ kurulumu ve geliştirilecek projelerle ilgili karşılıklı görüşmeler sürüyor.”

Süt Laboratuvarı, Ezine Gıda OSB bünyesindeki işletmelere bilimsel analiz, öğrencilere ise mesleki eğitimde uygulama olanağı sağlıyor.

Öğrenciler laboratuvar sayesinde süt işletmelerinde kullanılan gıda güvenliği teknolojilerini işbaşı yapmadan öğrenme şansına sahip oldular. Aynı zamanda hızlı analiz yöntemlerinin klasik yöntemlerle nasıl doğrulanacağını öğreniyorlar. Bu sayede hem teorik bilgilerini uygulayabilecekleri bir imkana sahip olacaklar hem de çalışma hayatında bir adım öne geçiyorlar.

LABORATUVARIN AÇILIŞINI SANAYİ BAKANI VARANK YAPTI

18 Şubat 2019’da yapılan laboratuvar açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, dönemin Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Açılış töreninde laboratuvar hakkında bilgi veren Ezine MYO Müdürü Doç. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, laboratuvar için Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın 672 bin 303 lira destek verdiğini söyledi. Tekafos Uygulama ve Eğitim Sorumlusu Mustafa Hoşgönül’den bilgi alarak cihazları inceleyen Bakan Varank ve beraberindeki heyet, laboratuvarda Ezine peyniri ve diğer süt ürünlerinin duyusal analizlerini yaptılar.

Ezine peyniri, Erzincan tulum peynirinden sonra coğrafi işaret alan ikinci peynir olarak geleneksel süt ürünleri arasında öne çıkan bir ürün. Ezine peyniri, Kaz Dağlarının Kuzey ve Batı kesimlerinde yer alan Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerinde üretiliyor. 2006 yılında coğrafi işaret alan Ezine peynirinin geleceğe taşınması için Ezine Meslek Yüksekokulu bünyesindeki iki bölümde uygulamalı eğitimler veriliyor. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Bölümünde iki dönem “Süt ve Ürünleri Analizi” dersi, Süt ve Ürünleri Teknolojisi Bölümünde ise iki dönem “Peynir Üretim Teknolojisi” ve “Yöresel Peynirler” dersleri veriliyor.

Ezine Meslek Yüksekokulu’nda faaliyete başlayan “Süt Ürünleri Araştırma ve Duyusal Laboratuvarı”nın açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı. Laboratuvar, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle yürütülen “Süt ve Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi Projesi” kapsamında kuruldu.

Okulda, öğrencilerin Ar-Ge becerilerini kazanmaları için “Yeni Ürün Geliştirme” dersleri de veriliyor. Bu ders ile öğrencilerin ilgi duyduğu alanlarda farklı ürünler geliştirmesi amaçlanıyor. Böylece hem öğrencilerin merak ettikleri ürünleri üretmeleri için imkan sağlanıyor hem de yeni ürün denemeleri ile sektöre katkı sunmaları hedefleniyor.

Laboratuvar projesi, üniversite – sanayi ve kurumlar arası işbirliğine iyi bir örnek uygulama olarak ortaya çıktı. Sektörde nitelikli ara elemana duyulan ihtiyaç sebebiyle proje, başlangıçta öğrencilerin daha iyi ortamda eğitim alabilmesi için geliştirildi. Ezine peynirinin üretildiği bir bölgede olmanın getirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda çalışmanın kapsamı genişletildi.

LABORATUVARDA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ANALİZLERİNİN ÇOĞU YAPILIYOR

(Soldan sağa) Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Ezine MYO Müdürü Doç. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu ve dönemin Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer.

FOSS marka Milkoscan Mars ve BacSomatic cihazlarının bulunduğu laboratuvarda Stakpure marka saf su cihazı da yer alıyor. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına yönelik ürün denemeleri için küçük kapasiteli cihazlar ile duyusal analiz için gerekli ortamın da bulunduğu laboratuvarda öğrenciler ve sektör çalışanları duyusal analizler ve deneme ürün üretimi yapabiliyorlar.

Laboratuvarda bulunan BacSomatic cihazı ile 9 dakikada bakteri, 2,5 dakikada ise somatik hücre sayısı tespit edilebiliyor. Milkoscan Mars cihazı ile ise bir dakikadan daha kısa sürede çiğ sütün genel bileşimi ve sütteki tağşişler tespit edilebiliyor. Cihazların hızlı cevap verebilme kabiliyeti ile zaman tasarrufunun yanı sıra uluslararası onaylı olması da artı bir avantaj sağlıyor.

Laboratuvarın teknik özellikleri hakkında bilgi veren Erenoğlu, laboratuvarda çiğ süt hızlı analiz cihazı (Milkoscan Mars) ile çiğ süt bakteri ve somatik hücre sayım cihazının (BacSomatic) bulunduğunu hatırlatarak, süt ve ürünleriyle ilgili temel analizlerin burada yapılabildiğini söyledi.

Laboratuvar ile Ezine ve yöresinde çiğ süt kalitesinin saptanmasına yönelik analiz ve veritabanı çalışmaları sürdürülüyor. Yapılan analizlerle bölgede üretilen çiğ sütün kalitesine ilişkin sorunların tespit edilerek ürün kalitesinin artmasına katkı sağlamak hedefleniyor. Bu sayede sektöre nitelikli teknik elemanların kazandırılmasının yanı sıra, üretim kalitesinin artması ve pazar hacminin genişlemesi bekleniyor.

Ezine Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulan laboratuvar eğitimin kalitesine katkı sağlıyor. Laboratuvar ile öğrencilerin son teknoloji süt analiz cihazlarına hâkimiyetinin sağlanacağını söyleyen Erenoğlu, “Böylece mezun olan öğrencilerimizi nitelikli ara eleman olarak sektöre kazandırmış olacağız, bu da okulun daha çok tercih edilmesini sağlayacaktır” dedi.

Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Erenoğlu, laboratuvarın akreditasyonunu sağlamak ve laboratuvara yeni cihazlar kazandırmak için proje hazırlıkları içerisinde olduklarını dile getirdi. Erenoğlu, (Ezine OSB bünyesinde kurulacak ‘Mükemmeliyetçi Merkez’ çerçevesinde), öğrencilerin uygulamalı eğitimlerde yararlanabileceği bir pilot tesisin okula kazandırılmasını hedefledikleri bilgisini paylaştı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.