Son yıllarda doğal ürünlere olan ilgi artıyor. Tüketicilerin doğal ürüne erişim isteği süt ve süt ürünlerine de yansıyor. Çiğ süt alıp yoğurt başta olmak üzere süt ürünlerini evinde yapan insanların sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Doğal gıda arayışındaki yeni trendlerden biri
de evde peynir yapmak. Evde peynir yapımının inceliklerini ve eğitim ortamını sizinle paylaşmak için Süt Rüyası Peynir Atölyesinin Kurucusu Öznur Apaydın Arıkan’a konuk olduk.
Evinde peynir yapmak isteyenlere yönelik kurs, eğitim, atölye çalışmalarını araştırırken süt işleme ve peynir yapma tekniği ile ilgili eğitim almış ve bu alanda belirli bir takipçi edinmiş olan Öznur Apaydın Arıkan ismine ulaştım. Arıkan, İstanbul’un Moda semtindeki Gürcü Sanat Evi’nde Süt Rüyası Peynir Atölyesinde özel eğitim veriyor.
Kendisini tanışmak için aradığımda beni Gürcü Sanat Evi’ndeki Peynir Atölyesine davet etti. Burada evde peynir yapımı konusunda verdiği uygulamalı eğitime bizzat katıldım. İkinci buluşmamız ise Öznur Hanım’ın bir kursiyerinin evinde gerçekleşen peynir atölyesinde oldu.
Komşuları ve arkadaşlarıyla birlikte peynir yapmayı öğrenmek için evinde peynir atölyesi organize eden Nemis Çiçek Topal’ın evindeki atölye çalışması için buluştuk. Ev sahibesi İstanbul Teknik Üniversitesinde mühendislik eğitimi almış daha sonra gastronomiye merak sararak önemli restoranlarda şeflik yapmış olan Nemis Hanım ve arkadaşlarıyla birlikte gün boyu süren atölye çalışmasına bizzat katıldım.
Ev mutfağında katkısız peynir yapımı
Alanında eğitimli, donanımlı, bilgili ve tecrübeli olduğu her halinden belli olan Arıkan’ın peynir atölyesindeki mottosu “Ev mutfağı koşullarında, doğal ve katkısız süt ürünleri.” Arıkan’ın isteyenlere kendi evlerinde de eğitim vermesi ilgimi çektiği için özellikle bu atölye çalışmasında bulunmak istedim. İsteğime nezaketle ve konukseverlikle yanıt veren ev sahibesi Nemis Çiçek Topal’a bu vesileyle tekrar teşekkür etmek istiyorum.
Ev mutfağındaki bu atölye çalışmasına katılarak hiç bir detayı kaçırmadan takip etmeye çalıştım. Burada dikkatimi çeken en önemli husus Öznur Arıkan’ın atölye çalışmalarında hiçbir bilgiyi kendine saklamaması oldu. Her şeyi tüm ayrıntıları ve püf noktalarıyla açık açık anlatıyor, uygulamaları bizzat yapıyor, yaptırıyor ve kursiyerlerin yaşayarak öğrenmesini sağlıyor.
Eğitimde ortam ve ekipman hijyeni, sütün süzülmesi, pastörizasyon, mayalama, sütü uyutma, teleme kesimi, peynir baskılama başta olmak üzere peynir yapımı ile ilgili birçok temel bilgiyi teorik ve pratik yönleriyle burada kolayca öğreniyorsunuz. Sütün peynire dönüşümünün büyülü dünyasına bizzat tanık oluyorsunuz.
Süt Rüyası Peynir Atölyesinin Kurucusu Öznur Arıkan ev koşullarında süt ürünleri üretimi konusunda kendini hem teorik hem de pratik anlamda iyi yetiştirmiş bir isim. Eğitimlere katılanların memnuniyetinden bunu anlamak mümkün. Kültür ve katkı kullanmadan sadece şirden (peynir mayası) katarak doğal yöntemlerle ev mutfağı koşullarında peynir yapımı ile ilgili her türlü bilgi ve beceriyi bu eğitimle kazanabiliyorsunuz.
İlk peynir atölyesi Artvin’de
Öznur Arıkan, Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Meslek Yüksek Okulu Süt ve Süt Ürünleri Bölümünü bitirdikten sonra Burdur’da bir peynir fabrikasında Süt Teknikeri olarak çalışmaya başlamış. Eşinin görevi nedeniyle tayini çıkınca işinden ayrılmak zorunda kalmış. Üstelik gittikleri yörede (Artvin’in Yusufeli ilçesi) ticari bir süt işletmesi ve peynirhane bulunmadığı için mesleğine kısa bir süre ara vermek zorunda kalmış.
Ancak Artvin Yusufeli’nde mesleği ile ilgili bir iş yok diye boş durmayarak mesleğine uygun bir iş yaratmayı başarmış. Mesleğini ve en iyi bildiği iş olan peynir yapımını yöre kadınlarına öğretmek için Halk Eğitim Merkezinde “Evde peynir yapımı” kursları vermeye başlamış. Yıllarca Halk Eğitim Merkezleri, İŞKUR ve İSMEK bünyesinde “Evde Süt Ürünleri Yapımı” konusunda eğitimler ve atölye çalışmaları gerçekleştirmiş.
Şimdi de İstanbul’da Süt Rüyası adıyla kurduğu Peynir Atölyesinde “Evde Süt Ürünleri Yapımı” konusunda özel eğitimler ve workshop çalışmaları yapıyor. Kurduğu atölyede pastörize, sağlıklı, doğal ve katkısız süt ürünlerini “ev mutfağı” şartlarında, sadece süt termometresi ve peynir mayası kullanarak yapmayı öğretiyor.
Tariflerde katkısız doğal malzemeler ile çiğ süt pastörize edilerek kullanılıyor. Haşlama yöntemiyle yapılan Mozzarella, Kaşar gibi peynirlerde ise teleme pastörize ediliyor. Ev mutfağı şartlarında süte sadece şirden maya, yoğurt veya kalsiyum klorür (bazı tariflerde) katılarak peynir yapılıyor. Böylece en doğal haliyle kendi peynirinizi nasıl üreteceğinizi pratik yaparak öğreniyorsunuz.
2 günde 32 çeşit peynir ve süt ürünü yapmayı öğretiyor
Peynir atölyesinde yaptığınız peynirleri evinize götürebiliyorsunuz. Katılımcılara Süt Rüyası Peynir Atölyesi tarafından katılım belgesi de veriliyor. Böylece üretim, hijyen ve pastörizasyon konusunda bilinç kazanıldığı belgelenmiş oluyor. Katılımcılara süt termometresi, şirden maya ve keseden oluşan bir set de hediye ediliyor.
Süt Rüyası Peynir Atölyesinde uygulamalı olarak Mozzarella, Tulum, Toz, Hatay Sürk, Hellim, Dil, Kaşar, Mascarpone, Labne, Çeçil, Örgü, Afyon Tulum, Giresun Tulum, Salamura, Şavşat (Kuymak), Ricotta, Künefe ve Quark Peynirleri ile Beyaz Peynir, Yoğurt, Yoğurt Kesiği, Afyon Kaymağı, Tereyağı, Krema, Sadeyağ, Süt Reçeli, Kefir, Tarhana ve Dondurma yapımı eğitimi veriliyor. Atölyede evde süt ürünleri yapımının yanısıra süt ürünleri hijyeni ve peynir saklama konularında da temel bilgi ve beceriler kazandırılıyor.
Süt Teknikleri Öznur Arıkan, çok çalışkan ve hareketli bir kişiliğe sahip. Gün boyu süren yorucu atölye çalışması sonrasında kursiyerler yorulurken kendisi güne yeni başlamış gibi oldukça dinç bir şekilde gün yeni başlamış gibi enerji saçmaya devam ediyor. Günümüzde katkısız süt ürünlerine ulaşmanın zorlaştığını, ev yapımı veya köy ürünü olarak sunulan ürünlerin hijyenik ve pastörize olmayabildiği için güvenle tüketilemediğinden yakınıyor. Bu kaygılardan yola çıktığını anlatan Arıkan şunları söylüyor:
“Süt Rüyası olarak çalışmalarımızdaki önceliğimiz pastörize, sağlıklı ve katkısız süt ürünleri üretmektir. Tariflerimizi ‘ev mutfağı’ şartlarında sadece süt termometresi kullanarak yapıyoruz. Evde üretim yapmanın keyfi, her aşamasının kendi kontrolümüzde olması, ortaya çıkan ürünün sağlıklı olduğunu bilmek ve sevdiklerimize güvenle ikram etmenin mutluluğunu yaşamaktır. Size sunmak istediğimiz duygu da tam olarak budur!” Sütün büyülü dünyasında yolculuğa çıkmak için bu deneyimi siz de yaşamalısınız.
İstanbulda peynir atölyesi olacak mı? En yakın tarih ne zaman olur?