Kısa sürede hatasız sonuçlar alıyoruz

Türkiye’nin yerli sermaye ile üretilen ilk meyve suyu markası Dimes, 1994 yılında süt sektörüne girdi. ‘Çiftlik Yolu’ markası ile sade ve aromalı süt üreten firma, kaliteye yaptığı yatırım ile Tokat ve İzmir’deki tesislerinde fark yaratmaya devam ediyor.

Bereketli toprakların meyvesini ve çiftçisinin emeğini, insan, doğa ve ekonomi açısından katma değere dönüştürmeyi hedefleyen DİMES, Türkiye’nin ilk yerli sermaye ile üretilen meyve suyu markası olarak yola çıktı. DİMES’in öyküsü, kurucusu merhum Mustafa Vasfi Diren’in, halkı için her zaman en iyisini üretmek ilkesiyle, Türkiye’nin ilk cam şişede meyve suyunu 1963 yılında DİMES markasıyla üretmesiyle başladı.

Elinin altındaki hazır dolum tesisini ve pastörizasyon altyapısını kullanarak, bölgede hayvancılığı geliştirecek bir atılım yapmaya karar veren DİMES, süt sektörüne girmeye karar verdi. 1994 yılında süt işleme hatları ve soğuk zincir yatırımları gerçekleştirdiğinde tarihe “5 Nisan Kararları” olarak geçen 1994 ekonomik krizi patlak verdi. DİMES, krize rağmen bölgesinde hayvancılığı ve süt üretimini desteklemek amacıyla yatırıma devam kararı verdi.

DİMES, süt pazarına yeni bir oyuncu olarak girmenin zorluklarını yaşasa da tıpkı meyve suyunda olduğu gibi pazarda kendine iyi bir yer edinmeyi başardı. İçme sütünün yanı sıra yoğurt ve peynir üretimi de gerçekleştiren firmanın Tokat’taki tesisi yılda 40 bin ton süt ve süt ürünleri üretim kapasitesine sahip.

Tokat’ta sanayileşmenin ve tarımsal kalkınmanın tarihi ile birlikte anılan DİMES’in 1994’te süt sektörüne girmesi bölge için önemli bir gelişme olarak kayda geçti. Bölgede hayvancılık yapanların ürettikleri sütü değerlendirebilecekleri yatırım faaliyete geçip süt kabulü başladığında üreticiler arasından sevinçten ağlayanlar bile oldu. Süt işlemeye başladığında günde 2-3 ton süt bulamazken şimdi bölgede süt üretimi 200-300 ton arasında değişiyor. DİMES’in süt sektörüne yaptığı bu yatırım Tokat ve çevresinde hayvancılığı geliştirdi.

DİMES’in Tokat’ta adını kurucusu merhum Mustafa Vasfi Diren’den alan Kazova Tarım İşletmesi de bulunuyor. Türkiye’nin ilk kamu özel sektör ortaklığı olan bu işletmeden meyve üreticilerine destek amaçlı ücretsiz dağıtılan fidanların sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Kazova Vasfi Diren Tarım İşletmesinde, ülke tarımına değer katan birçok pilot çalışma gerçekleştiriliyor. Ayrıca burada hayvancılık alanında da önemli çalışmalar yürütülüyor.

KALİTE BAŞARIYI GETİRDİ

Hayatımızın ilk anında tanıştığımız süt, aldığımız ilk tat ve ömür boyu süren bir keyiftir. Besleyici, doğal, leziz bir içecek sorulsa verilen ilk cevap süt olur. Kalsiyum, protein, vitamin ve mineralleri bir arada bulunduran süt yaşamsal bir besindir.

DİMES, uzun yıllardan beri başta kendi çiftliği olmak üzere tüm işletmelerden en kaliteli sütleri seçerek alıyor. Çiğ süt aldığı çiftliklerde sağımdan soğutma tankına gelene kadar süt kalitesini en üst düzeye çıkartıp, tüketiciye en kaliteli sütü sunmayı hedefliyor.

DİMES, Çiftlik Yolu markasıyla ürettiği sütü, Türkiye’nin dört bir yanındaki çiftliklerden özenle toplayıp en ileri teknolojiye sahip üretim tesislerinde, içinde hiç hava kalmayacak şekilde paketleyip tüketiciye ulaştırılıyor. DİMES’in süt ürünleri ürün gamında UHT tam yağlı süt, UHT yarım yağlı süt, kakaolu süt ve muzlu süt bulunuyor.

Çiğ süt kabulünde, fabrikaya gelen her tankerin farklı gözlerinden numuneler alıp yağ, protein, laktoz, yağsız kuru madde, toplam kuru madde, donma noktası ve tağşiş (hileli madde) bakımından numuneler analiz ediliyor. Ayrıca, süt tebliği dahilinde pH, SH, aflatoksin, antibiyotik ve peroksit varlığı gibi analitik kontroller de yapılıyor. Her gelen araçtan alınan numuneler mikrobiyolojik analizlere tabi tutuluyor. Bu analizler sonucunda çiğ süt kabul ya da reddediliyor.

Çiğ sütün kalitesi için üreticilere yönelik uygulamalar hakkında bilgi veren DİMES Ar-Ge ve Kalite Müdürü Nazan Özen, tedarikçi denetimleri kapsamında sözleşmeli olarak çiftliklerden aldıkarı sütlerin kalite kontrolünü düzenli periyotlarla yaptıklarını anlattı.

LABORATUVAR İLE KALİTE KONTROL ALTINDA

Denetlemelerin sütün sağımından başlayarak fabrikaya gelene kadarki tüm aşamaları kapsadığını belirten Özen, alım kriterlerine uygun olmayan sütlerin fabrikamıza kabul edilmediğini dile getirdi. Özen, “Bu kriterleri sağlayabilmek için, çiğ süt üretimi yapan hayvan çiftliklerindeki görevli personelin eğitimleri düzenli olarak tarafımızca verilmektedir. Bu bizim kazan -kazan politikamızdır” diye bilgi verdi.

Ar-Ge ve Kalite Müdürü Nazan Özen, DİMES’in kalite politikası hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Uygulamakta olduğumuz kalite yönetim sistemleri, yürürlükte olan ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler ve kalite standartları çerçevesinde müşterilerimizin istek ve beklentilerini dikkate alarak çalışmaktayız. Müşteri memnuniyeti bizim için önceliklidir.

Yönetim sistemlerimizin etkinliğinin devamlılığını sağlamak ve sürekli iyileştirmek amacıyla sistemlerimizi düzenli olarak denetliyor ve gözden geçiriyoruz. Hedeflerimizi her yıl oluşturuyor, takip ediyor, gözden geçiriyor ve güncelliyoruz. Şeffaflık prensibimiz doğrultsuunda gıda güvenliği ile ilgili uygulama ve kayıtlarımızı kamu otoritesinin yanı sıra müşteri, tedarikçi ve tüketicilerimiz ile paylaşıyoruz. Çevre ile etkileşen tüm süreç ve etkinliklerimizin olumsuz bir çevresel etki yaratmamasına özen gösteriyoruz.”

GİRDİ KABULÜNDE VE PROSESTE ERKEN ÖNLEM ALABİLİYORUZ

Süt laboratuvarının teknik özellikleri, kapasitesi, cihazlar ve yapılan rutin analiz işlemleri hakkında da bilgi veren Özen, “Süt laboratuvarımızda çiğ sütten başlayarak, proses ve son ürün kontrolleri yapılmaktadır. Rutin analiz işlemlerimizde santrifüj, pH-metre, dijital büret, etüv, hızlı kuru madde cihazı, aflatoksin ve antibiyotik hızlı test cihazları kullanmaktayız” dedi.

Laboratuvarın işletmeye sağladığı avantajlar ve katma değer (Kalite, verimlilik, kârlılık vb) hakkında da bilgi veren Ar-Ge ve Kalite Müdürü Nazan Özen şunları söyledi:

“FOSS Milkoscan Mars cihazımız ile birlikte süt laboratuvarımız analiz sonuçlarını çok kısa sürede vermekte ve bu bağlamda proses hattımızda ve girdi kontrolünde erken önlem alabilmekteyiz. Bu cihaz ile tedarikçilerimizi hileli madde anlamında da kontrol edebiliyoruz.”

Özen, Tekafos tarafından tedarik edilen süt analiz cihazı Mars hakkında da şu bilgileri verdi:

“FOSS Milkoscan Mars cihazımızı memnuniyetle kullanmaktayız. Bu cihaz bize kısa sürede birçok analiz yapma imkanı sunmaktadır. Örneğin protein analizi klasik yöntemle çok karmaşık ve kullanıcı hatasına açık bir analizdir. Ancak bu cihaz ile çok kısa sürede ve hatasız analiz sonuçları alabiliyoruz.”

“KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERLE BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Pazara yeni sundukları ürünler hakkında da bilgi veren Kalite Müdürü Özen, şöyle konuştu: “DİMES Çiftlik Yolu markamızı taşıyan, Yağlı Süt ve Yarım Yağlı Süt gibi klasik ürünlerin yanı sıra, yurt sathında farklı tüketici gruplarına hitap eden yenilikçi ürünler üretiyoruz. Bu şekilde ülkemiz çiftçileri tarafından üretilen süt, daha katma değerli olarak işlenebiliyor.

DİMES, Türkiye’nin ilk meyve suyu Ar-Ge merkezini kuran markadır. Bu tesisi, 2018 yılında İzmir fabrikamız bünyesinde hayata geçirdik. Sadece meyveleri değil, mümkün mertebe geniş bir yelpazede tarım ürünlerini, insanlar ve ekonomi için daha verimli hale getiren, daha fazla fayda sunan, katma değerli yeni ürünler geliştirmeyi hedefliyoruz.

İçecek şirketi vizyonumuzun bir yansıması olan OBSESSO soğuk kahve ürünümüz, Ar-Ge Merkezimizde geliştirdiğimiz yenilikçi bir ürün. OBSESSO’nun en önemli özelliklerinden biri, gerçek sütle ve sütün pH değeri korunarak üretiliyor olması. Gerçek sütten soğuk kahve üretimi, daha önce Avrupa’da iki tesiste yapılabiliyordu. Bir diğer tesisi de biz kurduk. DİMES, bu alanda üretim gerçekleştiren Avrupa’nın üçüncü, ülkemizin ilk markası oldu.

Bir diğer yenilikçi ürünümüz, bu yıl pazara sunduğumuz Milkshake. Yeni ürünümüz Milkshake ile bugüne dek kafe ve restoranlarda bulunabilen bir lezzeti tüketicilerimize sunuyoruz. Milkshake ürünlerimizin lezzet alternatiflerinde son kararı tüketicilerle birlikte verdik, onları dinledik. Milkshake, dünyada bile karton ambalajda çok nadir bulunabilen, yenilikçi bir ürün. Bu açıdan Türkiye’de ilk ve tek olan uzun ömürlü DİMES Milkshake, süt ürünlerinin katma değerli işlenmesine güzel bir örnektir.

Süt ürünlerinde katma değerli niş ürünler geliştirmemiz, aslen daha öncesine uzanıyor. Aromalı süt ürünlerimiz buna örnektir. Aromalı ürünleri, hedef kitlesini göz önüne alarak Küçük Prens konsepti ile birleştirdik. Ağırlığı ithal ürünlerden oluşan bir pazarda, yerli bir tarım ürünü olan sütü katma değerli işleyen, yerli bir marka olarak büyümeyi hedefliyoruz.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.