Dünya süt otomatı pazarında iddialıyız!

Çiğ sütün tüketiciye hijyenik koşullarda ulaştırılmasını amaçlayan Arminoks Makine, ilk yerli süt otomatını üretti. Sakarya’da üretilen yerli süt otomatı ile hem ithalatın önüne geçildi, hem de birçok ülkeye ihracat başladı.

Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ ile 1 Ocak 2018’den itibaren tüketiciye çiğ süt satışında “ambalaj” ya da “otomat” zorunluluğu getirilince yerli otomata ilgi de beklenenin üzerinde oldu.

Türkiye’nin ilk yerli süt otomatını üreten Arminoks Makine‘nin Genel Müdürü, genç girişimci İlker Çatalbaş ile firmanın Sakarya’daki merkezinde buluşarak Türkiye’nin yerli süt otomatını konuştuk.

Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ ile 1 Ocak 2018’den itibaren açıkta çiğ süt satışı yasaklanıyor. Çiğ süt tüketiciye otomatik makineler ile ya da şişelenmiş olarak satılabilecek. Tebliğde belirlenen gereklilikleri karşılayan Türkiye’nin ilk yerli süt otomatı 26 yaşındaki genç girişimci Makine Mühendisi İlker Çatalbaş tarafından tarafından üretildi. Yerli süt otomatının ilk müşterisi de Ankara Büyükşehir Belediyesi oldu. Belediye tarafından Kızılay Meydanı’na kurulan otomatlar tüketici tarafından beğeniyle karşılandı.

Arminoks Makine  Genel Müdürü İlker Çatalbaş, çiğ süt otomatını ilk olarak İtalya ve Yunanistan’daki fuarlarda görmüş. “Bunu Türkiye’de üretebileceğimizi düşündüm” diyen Çatalbaş, yerli süt otomatı fikri oluştuktan sonra, çiğ sütün Türkiye’de bu şekilde satılabileceğine inandıkları için makina imalatına başladıklarını söylüyor.

İTHAL OLANLARDAN DAHA ÜSTÜN TEKNOLOJİYE SAHİP

Arminoks Makine Genel Müdürü, Makine Mühendisi İlker Çatalbaş, geliştirdikleri yerli süt otomatının piyasadaki ithal otomatlardan teknik bakımdan daha üstün özelliklere sahip olduğunu söyleyerek, “Yerli olmamıza rağmen İtalyan, Alman, Amerikan veya Çin malı süt otomatlarından teknoloji olarak daha üstün bir makine geliştirdik” diyor.

Arminoks Makina olarak Türkiye’nin ilk yerli süt otomatını kendilerinin yaptığını kaydeden Çatalbaş, ürettikleri otomatın buzdolabı kadar elektrik enerjisi harcadığını söyledi. Çatalbaş, otomatın teknik özellikleri hakkında şu bilgiyi verdi:

“Süt otomatlarımızda elektrik kesildiğinde ve süt bittiğinde cep telefonuna mesaj geliyor. Meydana gelen bir sorunu uzaktan makinaya bağlanarak çözebiliyoruz. Kullandığımız kazanda ve borularda azot gazıyla sıfıra sıfır kaynak (argon kaynak) var. Böylece en üst düzeyde hijyen sağlıyoruz.

Otomatta süt boşaltımı ve dolumu esnasında temizlik yapılmadan sütün kazana aktarılmasına izin vermeyen bir sistem var. Makineye süt konmadan önce veya en az günde 1 kez otomatın yıkanması gerekiyor. Diğer otomatların kazanını yıkamak için kazanını bir yerlere götürmek gerekiyor. Bizde ise otomatik yıkama (CIP) sistemi var.

Tebliğde sıcak su zorunlu olmamasına rağmen otomatımıza sıcak su sağlayan şofben koyduk. 60 derecede sıcak su ile otomatik olarak yıkanıyor. Dış etkenlere karşı korunaklı, izolasyonu ve dansitesi yüksek malzemeler kullandık. Avrupa’dan ithal edilen makinelerden daha ileri seviyedeyiz. Yakında kullanıcılar sütün bileşimini (yağ, protein, kurumadde oranı vb) makinanın ekranında görebilecek. Servis hizmeti ile de öne çıkıyoruz.”

ÇİĞ SÜT TEBLİĞİNE UYGUN TEK YERLİ OTOMAT

Süt otomatının bazı market ve şarküterilerdeki musluklu sistemler ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Çatalbaş, bu tür musluklu sistemlerin otomat değil “sebil” olduğunu ve bunların Tebliğe uygun olmadığını dile getirdi. Çatalbaş şunları söyledi: “Bizim makinemiz vending, yani otomatik satış makinasıdır. Makinaya parayı verirsiniz ürünü alırsınız. Ayrıca bu makine Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğe uygun tek yerli süt otomatıdır.”

Makinaların kurulumunu kendilerinin yaptıklarını ve kullanımıyla ilgili eğitim verdiklerini söyleyen Çatalbaş, otomatın mekanik hatalara karşı 2 yıl garantili olduğunu söylüyor. İthal makinelerden teknolojik olarak üstün olmasına rağmen yüzde 30 daha ucuza sattıklarını da kaydeden Çatalbaş, otomatın tam kapasite çalışması halinde (Günlük 200 litre süt satılırsa) altı ayda kendi parasını çıkardığını söyledi. Çatalbaş, Ankara Kızılay’daki 100 litre kapasiteli otomatta bir günde 700800 litre süt satıldığını, Oran semtindeki otomatın da 100 litrelik olmasına rağman günde 400 litre süt satıldığı bilgisini paylaştı.

İLK MÜŞTERİ ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Türkiye’nin yerli süt otomatının ilk müşterisi Ankara Büyükşehir Belediyesi oldu. İlk etapta Kızılay ve Oran’da iki otomat kuruldu. Şu anda 8 noktaya daha otomat kurmak istiyorlar, ardından 20 makina talepleri var. “Ankara’yı süt otomatları ile donatacağız” diyen İlker Çatalbaş, diğer büyükşehirlerden de ciddi taleplerin olduğunu paylaşıyor bizimle.

Türkiye’nin her yerinden çiftlikler, belediyeler, özel firmaların otomat siparişi verdiğini söyleyen Çatalbaş, “Karahalil Çiftliği Ağaoğlu sitelerinin girişine koymak için 150’ye yakın süt otomatı istiyor, Peynirci Baba, mağazalarına koymak için 50 otomat siparişi verdi. Bunun gibi çeşitli yerlerden talep var” dedi.

Otomatlarda paramatikli, kredi kartlı, akbilli ve fişli olmak üzere her türlü ödeme sistemi kullanılabiliyor. Marketler ödeme kasada yapılsın diye paralı değil fişli sistem istiyorlar, şehir meydanlarına ve dış mekanlara kurmak isteyenler bozuk para ile çalışan makina istiyor. Otomatlarda temassız karta varana kadar talebe göre tahsilat sistemi opsiyonu bulunuyor.

Avrupa’daki otomat üreticileri ayda 20 makina üretebilirken Arminoks Makine şu anda aylık 35 makina üretebiliyor. Çatalbaş, talep olması durumunda kapasiteyi daha da arttırabileceklerini söylüyor.

İlker Çatalbaş, Türkiye’nin her bölgesinden yurtdışından çeşitli ülkelerden taleplerin geldiğini, Türk firması olarak yurtdışına ciddi sayılarda otomat ihracatı hedeflediklerini kaydetti. Çatalbaş, şu ana kadar İran, Azrebaycan ve Bulgaristan gibi komşu ülkelerden sipariş aldıkları bilgisini paylaştı.

Çatalbaş, süt otomatı alırken dikkat edilmesi gereken hususları da şöyle sıraladı: “Öncelikle, Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğe ve Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliğine uygun olmasına dikkat edilmeli. Kullanım kolaylığı bakımından temizlik modüllerinin olması önemli. Bir aksilik olması durumunda servisin anında müdahele edebilmesi lazım. Malum, ‘Cenaze bekler, süt beklemez’, bu nedenle en önemli noktanın servis olduğunu vurgulamakta yarar var.”

Türkiye’de ilk kez “Mini mandıra” ekipmanları üretimine de başladıklarını söyleyen Çatalbaş, “Dünyada çiftlik peyniri denen bir kavram var, maalesef ülkemizde bu tür ihtiyaçlara yönelik ekipman üreten firma yok” diyor.

Arminoks Makina süt otomatı ve mini mandıra ekipmanları gibi sektörde yeni oluşan ihtiyaçlara göre ürün geliştiriyor. Dünya süt otomatı pazarında ciddi bir oyuncu olmayı hedefleyen firma, iki yılda 1.000 adet süt otomatı satmayı hedefliyor.

Türkiye’nin ilk yerli çiğ süt otomatları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için www.arminoks.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yorum

  1. Sut otomatin fiyatini almak isteriz
    Azerbaycan, Baku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.