İhracatta umudun adı “Çin” oldu

Süt ürünlerimize Çin kapılarının açılması sektörde umudu tazeledi. AB ve Rusya’ya ihracat başladığında büyük umutlarla kocaman rakamlar konuşulmuştu. Oysa, 2019’da süt ürünleri ihracatımızın yüzde 2’sini AB’ye ve yüzde 1,5’ini Rusya’ya ancak yapabildik. Büyük olduğu kadar zor bir pazar olan Çin’den pay alabilmek için beklentileri karşılayan süt ürünlerini rakiplerden daha uygun fiyatlarla bu pazara sunmamız gerekiyor.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 21 Mayıs’ta Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile Türkiye’den Çin’e gerçekleştirilecek süt ürünleri ihracatının önündeki engellerin kalktığını duyurdu. Çin Halk Cumhuriyeti Gümrükler Genel İdaresi tarafından yapılan açıklama ile Türkiye’den Çin’e süt ürünleri ihraç edebilecek firma listelerinin duyurulduğunu belirten Pekcan, “Bu kapsamda sektörümüzün önde gelen 54 firması Çin’e süt ürünleri ihracatı gerçekleştirebilecektir. Yaklaşık 6 milyar dolar ile dünyanın en önemli süt ürünleri ithalatçılarından birisi olan Çin pazarının Türk ihracatçılarımıza açılması memnuniyet vericidir” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada da, G-20 Liderler Zirvesi vesilesiyle 14 Kasım 2015’te Türkiye’den Çin’e ihraç edilecek süt ürünlerinin veteriner ve sağlık şartları konusunda protokol imzalandığı, 2018’de Çin Gümrükler Genel İdaresinden teknik bir ekibin Türkiye’ye gelerek işletmeleri yerinde ziyaret ettiği kaydedildi.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada süreç ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Bu kapsamda Çin pazarında yer edinilebilmesine yönelik çalışmalar yürütülecek ve pazara giriş çalışmalarının diğer Uzak Doğu ülkelerini de kapsayacak şekilde genişletilmesi suretiyle pazar çeşitliliğinin gerçekleştirilebilmesi sağlanacak. Başta süt ürünleri olmak üzere tarım ürünlerinin söz konusu coğrafyadaki pazar payının artırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verilecek.”

Çin pazarının Türk süt ürünlerine açılması üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de bir açıklama yaparak, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin pazarının Türk süt ürünlerine açılmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Pakdemirli, Uluslararası Sütçülük Federasyonu (IDF) tarafından İstanbul’da düzenlenen Dünya Süt Zirvesi’nin 23 Eylül 2019’daki açılışında yaptığı konuşmada da, süt ürünleri ihracatı yapmak amacıyla Çin ile Veteriner Sağlık Sertifikası üzerinde anlaşmanın sağlandığını duyurarak, 67 süt işletmesinin, Çin’in gıda ithalatı ile ilgili sistemine (CIFER) kaydedildiğini söylemişti.

Çin yüksek kaliteli süt ürünleri istiyor

Türkiye menşeili süt ürünlerine Çin pazarının açılması üzerine Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nden de konuya ilişkin bir açıklama yapıldı. Büyükelçiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada süreç hakkında şu bilgilere yer verildi:

“19 Mayıs 2020’de Türkiye’den Çin’e süt ürünleri ihraç edebilecek 54 Türk firmasının dahil olduğu liste Çin Halk Cumhuriyeti Gümrükler Genel İdaresi tarafından açıklandı. Açıklandığı günden itibaren listedeki firmalar, Çin’e süt tozu, peynir çeşitleri, tereyağı vb. süt ürünleri ihracatını gerçekleştirip Çinli firmalarla derin iş birliğini daha da güçlendirecekler. Bu gelişmeler, Çin’in süt ürünleri pazarının resmi olarak Türk firmalarına açıldığını ve ikili tarımsal ürün iş birliğinde yeni bir sayfa açtığını gösteriyor.

Geçtiğimiz yıldan bu yana, iki hükümet konu ile ilgili yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Çin Gümrükler Genel İdaresi Bakan Yardımcısı ikili su ürünleri iş birliği protokolü imzalanması için Türkiye’yi ziyaret ederken nitelikli Türk süt ürünleri firmaları ile ilgili konularda anlaşıldı. Bugün, sonuç olarak her iki tarafın da sıkı çalışmalarına tanık oluyoruz. Çin, iki tarafın iş birliğinden memnuniyetini bildirmiştir. Türk işletmelerin, Çin pazarını aktif olarak keşfetmesi ve Çinli tüketicilere yüksek kaliteli süt ürünleri sunma fırsatı bulması beklenmektedir.

2019 yılında, Çin’in yıllık süt ürünleri satışı 27,106 milyon ton olarak gerçekleşti ve 2018’e göre süt ürünleri ithalatı yüzde 11,6 artarak toplam 3,061 milyon ton olarak gerçekleşti.”

İŞTE ÇİN’DEN SÜT ÜRÜNLERİ İHRACATI İÇİN VİZE ALAN 54 SÜT İŞLETMESİ 
Ak Gıda San.Tic.A.Ş. (Karaman)
Ak Gıda San.Tic.A.Ş. (Sakarya)
Akova Süt ve Gıda Mamulleri San.Tic.A.Ş.
Akova Süt ve Gıda Mamulleri San.Tic.A.Ş.
Astosan Süt ve Gıda Mamulleri San.Tic.A.Ş.
Aynes Gıda San.Tic.A.Ş.
Bahçıvan Gıda San.Tic.A.Ş.
Bakkalbaşıoğlu Süt Ürünleri A.Ş.
Başaran Peynircilik ve Gıda Sanayi Ltd.Şti.
Bolvadin Süt Gıda Tar. Hayv. San. Tic. A.Ş.
Demireller Akaryakıt Nakliye San. Tic.Ltd.Şti.
Ekiciler Süt Gıda Tarım Hayv. San.Tic. A.Ş.
Ekso Süt ve Gıda Mamülleri San.Tic.A.Ş.
Emrullahoğlu Arı Süt Ürünleri
Enka Süt ve Gıda Mamulleri San.Tic.A.Ş.
Eren Gıda Endüstrisi San. ve Tic.Ltd. Şti.
Fimar Hayvancılık Gıda Ürünleri San.Tic.A.Ş.
Gönenli Süt ve Süt Ürünleri A.Ş.
Gündoğdu Gıda Süt Ürünleri A.Ş.
Güneşoğlu Süt Gıda San.Tic.A.Ş.
Güney Süt San. ve Gıda Mad.Tic A.Ş.
Hamdibey Süt ve Gıda Ürünleri A.Ş.
İtimat Peynircilik Süt ve Süt Ürünleri A.Ş.
İzi Süt ve Gıda Mamülleri San.Tic. A.Ş.
Kaanlar Gıda San.Tic.A.Ş.
Kara Süt İmalat Paz. San Tic. A.Ş.
Kecheese Gıda Pazarlama San.Tic.A.Ş.
Kempostar Gıda San.Tic.A.Ş..
Malkara Birlik Süt ve Süt Mamulleri A.Ş.
Mbh Gıda Sanayi Ticaret A.Ş
Milkman Süt ve Süt Ürünleri Gıda Tic.A.Ş.
Milkon Süt ve Gıda Mamulleri San.Tic.A.Ş..
Muratbey Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Navimarfood Gıda San Tic. Ltd Şti
Özgüllü Süt Mamulleri Hayv. San.Tic.Ltd.Şti.
Panagro Tarım Hayvancılık Gıda San.Tic.A.Ş..
Pınar Süt Mamulleri San. A.Ş. (Eskişehir)
Pınar Süt Mamulleri San. A.Ş. (İzmir)
Reha Süt Ürünleri Sanayi Tic.Ltd.Şti.
Rella Gıda Sanayi Ticaret A.Ş.
Slava Süt ve Süt Ürün. Gıda San.Tic.Ltd.Şti.
Sütaş Süt Ürünleri A.Ş. (Aksaray)
Sütaş Süt Ürünleri A.Ş. (Bursa)
Sütaş Süt Ürünleri A.Ş. (İzmir)
Sütçüoğlu Orhan Sütçü Süt Ürünleri Ltd.Şti.
Sütofis Gıda Mamulleri San.Tic.A.Ş..
Tahsildaroğlu Süt Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
Takış Gıda Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.
Tat Gıda Sanayi A.Ş. Sek İşletmesi
Teksüt Süt Mamulleri A.Ş.
Torunoğlu Süt ve Gıda Mamulleri A.Ş
Yörsan Gıda Mamulleri San.Tic.A.Ş..
Yörük Süt Ürünleri Gıda San.Tic. Ltd.Şti
Yörükoğlu Süt ve Süt Ürünleri San.Tic.A.Ş.
Kaynak: Çin Halk Cumhuriyeti Gümrükler Genel İdaresi (www.customs.gov.cn) 

“Süt ürünleri ihracatımız 2 milyar doları aşabilir”

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ihracat için iki ülke arasında gümrük işlemleri, müşterilerle görüşmeler, pazarlık, ihracat bağlantısı kurulması ve sözleşme süreci gibi süreçlerin tamamlanması gerektiğini aktararak, “Bu adımın ilk meyvelerini Haziran sonuna doğru alırız. Tahmin ediyorum ki Haziran sonu itibariyle Çin’e mal sevki başlar” dedi.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı da, ihracatta peynir çeşitlerinin öne çıkmasını beklediklerini belirterek, “Dondurma ve mama gibi ürünler de ihraç edilebilir. Süt tozu ve peynir altı suyu tozu ise daha çok ara mamul. İhracat soğutmalı konteynerlerde ve deniz yoluyla gerçekleşir. Yıl sonuna kadar minimum 50 milyon dolarlık ihracat bağlantısı yapılmasını bekliyoruz. İleride bu rakam daha da katlanır” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı ve Kaanlar Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Kaan ise yaklaşık 6 milyar dolarla küresel ticaretin önde gelen süt ürünleri ithalatçılarından Çin’e gerçekleştirilecek ihracatın önündeki engellerin kaldırılması ile yıllık süt ürünleri ihracatının 2 milyar doları aşabileceğini söyledi. Kaan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Zira firmalarımız Çin’in bu ürünlere olan talebinin yalnızca yüzde 10’unu karşılamaya başladığını varsaydığımızda bile, mevcutta 643,9 milyon dolar seviyesindeki ihracatımızın yaklaşık 2 katına çıkacağı devasa bir pazardan bahsetmekteyiz. Biz bu artışın daha üst seviyelerde gerçekleşeceğine ve toplam yıllık süt ürünleri ihracatımızın 2 milyar doları aşabilecek bir potansiyel barındırdığına inanıyoruz.”

İhracatçı birlikleri Çin mesaisinde

Çin’in Türk süt ürünlerine gümrük kapılarını açması üzerine Ticaret Bakanlığı ve ilgili kuruluşlar girişimlerini arttırdılar. Guanco Ticaret Ataşeliği’nin koordinasyonunda Guangdong Gıda İthalatçıları Birliği Başkanı Wolfgang Qi, Guangzhou Ticaret Ataşesi Serdar Afşar, Pekin Ticaret Başmüşaviri Hakan Kızartıcı ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (EİB) Başkanı Bedri Girit başta olmak üzere ilgililerin katılımıyla düzenlenen webinarda Çin pazarı ve iki ülke ihracatındaki potansiyel ele alındı.

Türkiye’den Çin’e süt ürünleri ihraç etmek üzere 54 firmaya onay verildiğini hatırlatan EİB Başkanı Girit, “Bu kapsamda ürün portföyümüz genişliyor. 1,5 milyar nüfuslu Çin pazarı Türk sütçüsüne can suyu olacak” diye konuştu. Webinarda Çin pazarındaki son durum ve online Food2China Fuarı ile ilgili sunum yapan Guangdong Gıda İthalatçıları Birliği Başkanı Wolfgang Qi ise Çin’in gıda ithalatının geçen yüzde 15 arttığını kaydederek şöyle konuştu:

“Gıda İthalatçıları Birliği’ne kayıtlı 400 üye, 5 binin üzerinde yurt dışı tedarikçi, 100 bin Çinli ithalatçı/distribütör var. En çok ithalat yapılan ürünlerin arasında süt ürünleri, içecekler, atıştırmalıklar ve meyveler yer alıyor. 1,5 milyarlık nüfus ayrı damak tatlarına sahip. Ülkenin doğusu tatlı ürünleri tercih ederken, batısı daha baharatlı ürünleri seçebiliyor. Gıda lojistik merkezleri Türk firmalarına hitap edebilir.”

Çin’in 54 Türk firmasına onay vermesi ne anlama geliyor? Bundan sonra nasıl bir süreç işleyecek, Çin’in gıda güvenliğ seddi nasıl aşılacak? Türk firmaları Çin süt pazarından pay almak için ne yapmalı? AB ve Rusya pazarında niçin varlık gösteremedik, neyi doğru yaparsak Çin süt ürünleri pazarından pay alabiliriz? Bu ve benzeri sorulara gelecek sayıda özel dosya ile cevap arayacağız.

ÇİN’E İHRAÇ EDİLECEK SÜT ÜRÜNLERİ LİSTESİ 
Aromalı süt tozu
Buharlaştırılmış süt
Demineralize peynir altı suyu tozu
Diğer peynirler
Diğer süt ve süt ürünleri
Diğer süt yağları
Formül süt tozu
Güçlendirilmiş formül süt tozu
Kısmen yağsız süt tozu
Krema
Peynir
Peynir altı suyu protein konsantresi
Peynir altı suyu tozu
Sert peynir
Süt tozu
Şekerli süt tozu
Şekerli yoğunlaştırılmış süt
Tam yağlı süt tozu
Tereyağı
Yağsız süt tozu
Yoğunlaştırılmış süt
Kaynak: Çin Halk Cumhuriyeti Gümrükler Genel İdaresi (www.customs.gov.cn) 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.