Makaleler

Covid-19 gıda güvenliği paradigmalarını nasıl değiştirdi?

COVID-19 salgını açıkça tüm gıda sistemini zorlamaktadır. Dayanıklı gıda sistemleri oluşturabilmek için toplu bir eyleme ihtiyaç vardır. Gıda sistemleri multidisipliner ve son derece birbiriyle bağlantılıdır. Şok ve kriz zamanlarında gıda güvenliği önemlidir. Bu çalışmada Covid-19’un olası etkileriyle ilgili gözlemler açıklanmıştır. Anahtar Kelimeler: COVID-19, salgın, gıda sistemi, gıda güvenliği Nihat Akın*, Doruk Akın** *Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Kampüs/Konya …

Devamını oku »

Tüm analizlerde en hızlı sonucu alıyoruz

42 yıl önce Balıkesir’de faaliyete başlayan Özışık Süt Ürünleri, klasik beyaz peynir üretiminde öne çıkan işletmelerden biri. Süt işleme kapasitesini 42 yılda 500 litreden 200 tona çıkaran firma, kaliteye yaptığı yatırım ile iki yılda ulusal market zincirlerindeki satışını da iki katına çıkarmayı başardı. Özışık Süt Ürünleri, 1978 yılında Mehmet Özışık tarafından günlük 500 litre süt işleme kapasitesi olan bir mandırada …

Devamını oku »

Kısa sürede hatasız sonuçlar alıyoruz

Türkiye’nin yerli sermaye ile üretilen ilk meyve suyu markası Dimes, 1994 yılında süt sektörüne girdi. ‘Çiftlik Yolu’ markası ile sade ve aromalı süt üreten firma, kaliteye yaptığı yatırım ile Tokat ve İzmir’deki tesislerinde fark yaratmaya devam ediyor. Bereketli toprakların meyvesini ve çiftçisinin emeğini, insan, doğa ve ekonomi açısından katma değere dönüştürmeyi hedefleyen DİMES, Türkiye’nin ilk yerli sermaye ile üretilen meyve …

Devamını oku »

Covıd-19, gıda güvenliği ve biyoterörizm

Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) uluslararası halk sağlığı acil durumu ilan etmesine neden olan ve hâlihazırda devam eden, başladığı günlerde 2019-nCoV, daha sonra WHO’nun resmi kararıyla Covid-19 olarak adlandırılan salgın, 2019’un Aralık ayının son günlerinden beri dünyanın gündemindedir. Salgına neden olan coronavirüs başlangıçta kulağımıza tanıdık gelmemiş olsa da aslında pek çok kişinin bu virüsün daha hafif türleri ile daha önce karşılaşmış …

Devamını oku »

Kefirin yüksek tansiyon ve kalp sağlığına etkileri

Kefir, içinde simbiyotik olarak birlikte yaşamlarını sürdüren çok çeşitli laktik asit bakterileri ve mayaların bulunduğu kefir danelerinin sütü fermente etmesiyle üretilir. Kefir, içerdiği karmaşık simbiyotik biyokütle ve bileşenler ile sağlıküzerinde pek çok yararlı etkiye sahiptir. Bilgenur Üçgül, Zeynep B. Güzel-Seydim Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 32260, Isparta, zeynepseydim@sdu.edu.tr 1. GİRİŞ Biyoaktif bileşikler, gıdalarda farklı yapılarda ve değişen …

Devamını oku »

Laboratuvar ile eğitime kalite geldi

Kalite öyküleri bölümünde bu sayıda Çanakkale’nin peyniriyle meşhur Ezine ilçesindeyiz. Gıda teknikeri yetiştiren Ezine Meslek Yüksekokulu’nda kurulan süt laboratuvarının öyküsünü Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu’nun anlatımıyla sunuyoruz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bünyesinde 1994-1995 Eğitim-Öğretim yılında İşletme ve Bilgisayarlı Muhasebe programları ile faaliyete başlayan Ezine Meslek Yüksekokulunda 7 bölümde eğitim veriliyor. Yüksekokul bünyesinde 20162017 yılında eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan …

Devamını oku »

Kaliteye yaptığımız yatırım ile 5 yılda 5 kat büyüdük

İzmir’in Ödemiş ilçesinde faaliyet gösteren SÜTBAN A.Ş. Türkiye’nin en büyük süt müteahhitlik firması… Günde yaklaşık 600 ton sütü üreticiden alarak sanayiye aktarıyor. Günlük 120 ton çiğ süt alarak faaliyete başlayan firma, kaliteye yaptığı yatırım ile 5 yıl içinde günlük kapasitesinı 600 tona çıkarmayı başardı.  Bu sayıda, yaptığı laboratuvar yatırımı ile kalitede bir adım daha öne çıkan SÜTBAN A.Ş.’nin kalite yolculculuğunu …

Devamını oku »

Fonksiyonel bir besin: Anne sütü

insan sütü

Anne sütü, yeni doğan bebeklerin bütün gereksinimlerini karşılayan mucizevi değerde bir besindir. Anne sütünde bulunan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller bebeğin büyümesi ve gelişmesi için önemli bir besin kaynağıdır. Anne sütünün bileşimi bebeğin ihtiyaçlarına, yaşına, annenin beslenme durumuna ve gereksinimlerine göre değişim göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), doğan her bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini önermektedir. …

Devamını oku »

Çiğ süt ve süt ürünlerinde soğuk depolamanın mikrobiyal gelişime etkileri

Sütün sağımından tüketimine kadarki her aşamada özelliklerini ve gıda güvenliği kriterlerine uygunluğunu koruyabilmesi gerekmektedir. Çiğ süt, sütten üretilen birçok ürünün hammaddesi olup besin içeriği ve özellikle mikrobiyal yükü oldukça önemlidir. Mikrobiyal yükü fazla olan sütün işlenmesi güçleşir ve dolaylı olarak bu sütten üretilen ürünlerin de kalitesi düşer. Sütteki mikrobiyal yükü etkileyen başlıca faktörlerden biri sıcaklıktır. Sütteki mikroorganizmalar geniş bir sıcaklık …

Devamını oku »

Laboratuvar ile kalite kontrol altında

190 ton çiğ sütü üreticiden toplayarak ekonomiye kazandıran Gönen Süt Üreticileri Birliği, yakaladığı başarı ile Türkiye’nin öncü üretici örgütlerinden biri oldu. İlçede üretilen sütü bünyesindeki 103 toplama merkezi aracılığıyla soğuk zincirde toplayan birlik, ilçede süt kalitesini artırmak için kapsamlı bir laboratuvar kurdu. Gönen Süt Üreticileri Birliğinin kalite öyküsünü Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Sarık’ın anlatımıyla sunuyoruz. 2006 yılında kurulduğundan bu yana …

Devamını oku »

Sürdürülebilir hayvancılık için yem üretmeliyiz!*

Yem olmadan süt olmaz. Süt inekçiliği yapılan bir çiftlikte en büyük girdi fabrika yemidir. Çiftlikte hayvana verdiğmiz TMR’ın (Total Mix Ration) yarısını kaba yemler diğer yarısını da kesif yemler oluşturmaktadır. 20 kg ve üstü süt verimi için bir ineğin günde ortalama 7 kg yem tüketmesi gerekir. Peki, çiftçinin satın aldığı 1 çuval yemin fiyatı nasıl düşer? Süt sanayicisi süt yemini …

Devamını oku »

Deve sütünün fizikokimyasal özelliklerinin ve protein yapısının belirlenmesi

Bu çalışmada Antalya yöresinden toplanan 7 farklı deve sütü fizikokimyasal özellikleri ve protein profili açısından incelenmiştir. Örneklerin kuru madde değerleri %9,39- 13,86, pH değerleri 6,5-7,17, yağ miktarları %2,3-3,8, protein miktarları %1,73-3,55, kül miktarları 0,39-0,75, SH değeri 16,4-6,8, yoğunluk değerleri 1,020-1,33, laktoz miktarı 4,2-4,86 değerleri arasında bulunmuştur. Deve sütü örneklerinin mineral madde içeriği bakımından incelendiğinde majör elementlerden Mg, Na ve K, …

Devamını oku »

Ambalajlı içme sütü sağlıklıdır, temizdir, güvenilirdir*

Ambalajlı içme sütü ve süt ürünleri sektörünün önde gelen sorunu “Bilgi Kirliliği”dir. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR) her fırsatta ve her ortamda dile getirdiği bu maksatlı kirlilik, yakın zamanda ısıl işlem görmüş, pastörizasyon ve UHT tekniklerine tabi tutulmuş ambalajlı içme sütünü hedef almış görünüyor. Bu nedenle aşağıdaki bilgiyi kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı duyduk.* Çiğ süte, hayvandan …

Devamını oku »

Kalite arttıkça üreticinin geliri artıyor

Günde 200 ton sütü üreticiden toplayarak ekonomiye kazandıran Milas Süt Üreticileri Birliği, yakaladığı başarı ile Türkiye’nin örnek üretici örgütlerinden biri. Bünyesinde iki adet laboratuvar bulunan Birliğin kalite öyküsünü Başkan Ali İhsan Gezgin’in anlatımıyla sunuyoruz. Milas bölgesindeki hayvancılık yaklaşık 20 yıl önce gelişmeye başlamıştı. Milas Süt Birliği kurulmadan önce örgütlü olmayan süt üreticisi zor günler geçiriyor, hakkını arayamıyordu. 2007 yılından önce …

Devamını oku »

Süt ürünlerinde bilgi kirliliğinin toplumsal boyutu*

Toplum geliştikçe ve refah seviyesi arttıkça gıda maddelerine özellikle de hayvansal ürünlere olan talep artmakla birlikte gelecekte gıda ve tarım bugünden daha değerli bir noktaya gelecektir. Gıda maddelerinin soframıza gelene kadar geçirdiği süreçlere baktığımızda hammadde aşamasından işlenene kadar olan aşamalarda ortada bir bedel vardır. Toplumun istekleri doğrultusunda bu işletmeler de standartlar doğrultusunda üretimlerini yönlendirmektedir. Çok basit bir yaklaşımla standartlara değinerek …

Devamını oku »