Yem maliyetleri süt üretimini nasıl etkiliyor?

Yem fiyatlarının yüksek olması hayvancılıkta üretimi doğrudan etkiliyor. Resmi verilere göre yem fiyatlarındaki artış geçen yıl yüzde 30’un üzerinde gerçekleşirken 2019 yılında bu artışın daha fazla olması bekleniyor. Yem fiyatlarındaki artış karma yemde hammaddede yüzde 60’a varan ithalata bağımlılıktan, kaba yemde ise girdi (mazot, gübre, tohum vb) maliyetlerindeki dövize bağlı aşırı artıştan kaynaklanıyor.

Anlayacağınız güzel ülkemiz hayvancılıkta her türlü girdi bakımından dışa bağımlı. Süt hayvancılığında üretim ithal girdilerle yapılıyor, süt ürünleri ise aynı oranda ihraç edilemiyor. Girdiler dövizle alınıyor, satışlar ise lirayla yapılıyor. Yüksek kur sisteminde bu üretimi sürdürmek gittikçe zorlaşıyor.

Hayvancılık yeme, yem sektörü ise dışa bağımlı. Dolayısıyla sütçülükte üretim ve maliyetler ithalata yani döviz kurlarına bağlı. Sanayici çiğ süt, üretici ise yem fiyatlarının yüksek olmasından şikayet ediyor. Yem sanayicilerinin şikayeti ise hammadde tedarikinde ithalata bağımlı olmak. Türkiye’de üretilen yem hammaddelerinin yüksek girdi (gübre, mazot, tohum vb.) maliyetleri nedeniyle pahalı olması da yem sanayicilerin şikayetçi olduğu bir başka husus.

Süt, et, yumurta gibi tüm hayvansal proteinlerin üretiminde maliyetleri belirleyen yem ucuza tedarik edilmeden ne üreticinin, ne de tüketicinin beklentisinin karşılanması mümkün değil. Peki, üretimde sürdürülebilirlik için uygun fiyata yem tedariki nasıl sağlanabilir? Tüketici süt ve et gibi temel besinleri uygun fiyattan nasıl temin edecek?

Üretimde sürdürülebilirlik için yem maliyetlerinin bir şekilde azaltılması gerekiyor. Peki, bu nasıl mümkün olacak? Süt Dünyası olarak bu sayıda bu soruya cevap aradık. “Yem sütü nasıl etkiliyor?” sorusuna cevap aradığımız bu sayıda birbirinden özel yazı, makale ve haberlerle sütçülüğün nabzını tutmaya çalıştık.

“Sıfır Atık” hedefi doğrultusunda ilk aşamada market poşetleri 25 kuruşa satılmaya başlandı, ikinci aşamada ambalaj atıkları için Geri Kazanım Katkı Payı (GEKAP) uygulanması planlanıyor. Biz de bu uygulamanın süt endüstrisini nasıl etkileyeceği konusunda özel bir yayın planlıyorduk. Şu anda askıya alınmış gibi gözüken bu uygulama yeniden gündeme gelirse sektöre etkileri konusunda özel bir yayın yapmayı planlıyoruz.

GEKAP uygulamasının getireceği ek yük nedeniyle süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının yüzde 10’a varan oranlarda pahalılaşacağı konuşuluyor sektörde. Özellikle dar gelirli ailelerin süt ürünlerine erişimini olumsuz yönde etkileyecek bu karar ile süt ürünleri pazarında bir daralma yaşanmasından endişe ediliyor.

Malum, yayınımızı siz okurlarımızın desteğiyle sürdürüyoruz. Bu zorlu koşullarda okurlarımızın ilgi ve desteği olmadan ayakta kalabilmemiz zor. Desteğiniz sürdükçe ve gücümüz yettikçe sesiniz olmaya devam edeceğiz. Sesimizin daha çok kişiye ulaşması için abone olabilir, daha zengin içerik üretebilmemiz için de reklam ve sponsorluklarla destek verebilirsiniz.

Yeni sayıda görüşmek umuduyla, esen kalın.

>> Editörden

Süt Dünyası Dergisinin yeni sayı sunuş yazıları ile dergi ekibinin gündemi ve gelişmeleri değerlendiren yazıları "Editörden" başlığı altında "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır. Ayrıca dergi ekibinin ortaklaşa hazırladığı haber ve yazılarda da "Süt Dünyası" imzası kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.