korona virüs, süt işletmeleri

Süt üreticilerinin corona virüs (COVID-19) hakkında bilmesi gerekenler

Çiftlik çalışanlarının sağlık ve güvenliğini sağlamak ve süt tedarik zincirindeki aksaklıkları azaltmak için bir planınız olmalı. Corona virüsün yayılmasını önlemek ve virüsten çiftlik çalışanlarını korumak için uzmanlar tarafından hazırlanan önerileri ve eylem planını sizinle paylaşmak istiyoruz.

Corona virüs (COVID-19) olaylarının benzeri görülmemiş bir şekilde yayılmaktadır. Virüsün tüm toplumla birlikte süt endüstrisini derinden etkilemeye başladığını görüyoruz.

Bu makale üç amaca yöneliktir.

  1. Corona (COVID-19) virüsünün basit bir açıklamasını yapmak.
  2. Süt üretimini ve sevkiyatını kesintisiz bir şekilde yapabilmek için basit operasyonel uygulamalar hakkında bilgi vermek.
  3. İşçilerin kendilerini korumak ve COVID-19’un yayılmasını azaltmak için gerekli önlemleri alması.

Biraz acil durum planlaması ve hazırlığı ile süt endüstrisi bu virüsle ilgili potansiyel zorluklardan ve güçlüklerden kurtulabilir.

CORONA VİRÜS (COVID-19) NEDİR?

Coronavirus Hastalığı 2019 (COVID-19), Aralık 2019’da Çin’in Hubei Eyaletinin başkenti ve en büyük şehri olan Wuhan şehrinde yaşayanar arasında ilk olarak tespit edilen yeni bir virüs türüdür. Türkiye’deki ilk vakanın 10 Mart 2020’de görüldüğü 11 Mart’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından doğrulandı. Bugün (25 Mart 2020) itibariyle dünya genelinde 17 bin 159 kişinin hayatını kaybettiği coronavirüs salgını, dünya genelinde vaka sayısı 392 bin 780’e ulaştı.

COVID-19, hava veya ter damlacıkları yoluyla kişiden kişiye kolayca bulaşır ve 24 ila 48 saat boyunca yüzeylerde hayatta kalabilir. En sık görülen enfeksiyon belirtileri ateş, kuru öksürük ve nefes darlığıdır. Yaşa ve kronik tıbbi koşullara bağlı olarak, COVID-19’un neden olduğu hastalık olası ölüm de dahil olmak üzere çok hafif (neredeyse hiç semptom olmadan) atlatılabilir.

Hastalığın Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi. Tüm dünya ile birlikte hastalık Türkiye’de de gün geçtikçe hızla yayılmaktadır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün gece (24 Mart 2020) yaptığı son açıklamayla son 24 saatte 343 kişiye daha corona virüsü tanısı koyuldu. Bu sayı 11 Mart’tan bu yana vakalardaki en yüksek artış olarak kayıtlara girdi. Böylece 10 Mart’tan beri corona virüsü testi yapılan 27 bin 969 kişiden 1.872’sinde virüs tespit edildi. Bakan’ın aktardığı verilere göre; virüsten kaynaklanan toplam ölü sayısı da 44’e yükseldi.

Virüsün hızla yayılması süt çiftçileri de dahil olmak üzere birçok kişinin günlük yaşamlarını etkilemektedir. Bu eşi görülmemiş durumu çok ciddiye almanızı ve ilgili resmi kuruluşlar tarafından sunulan gerçeklere ve rehberliğe güvenmenizi önemle tavsiye ederiz.

Çiftlik çalışanlarının sağlık ve güvenliğini sağlamak ve süt tedarik zincirindeki aksaklıkları azaltmak için bir planınız olmalı. Virüsün yayılmasını önlemek ve virüsten çiftlik çalışanlarını korumak için uzmanlar tarafından hazırlanan önerileri ve eylem planını sizinle paylaşmak istiyoruz.

ÇİFTLİK YÖNETİM STRATEJİLERİ

Corona virüsten çalışanları korumak ve virüsün yayılmasını önlemek için süt çiftliği işletmelerine özgü çiftlik yönetimi hususları şunlardır:

  1. Temel hijyen uygulamaları iş yerinde uygulanmalıdır. İşçiler sabun ve el dezenfektanı kullanarak sık sık ellerini yıkamalıdır. Yönetim, iyi hijyen uygulamalarının önemini çiftlikteki çeşitli yerlerde işaretler aracılığıyla iletmelidir.
  2. Çiftlik çevresinde sabun ve el dezenfektanı bulundurulmalıdır. Bu, ön büro ve ofisler ve çiftlik dışı ziyaretçilerin olduğu yerleri içermelidir.
  3. İş arkadaşlarınız arasındaki yakın etkileşimi sınırlayın. Sağım odası genellikle işçiler arasında yakın etkileşimi gerektiren bir çalışma alanıdır. Bu, işçiler arasında virüs bulaşmasından en çok endişe duyulan çalışma alanıdır. Yakın etkileşimleri içerebilecek diğer alanlar arasında doğum ve hastane operasyonları sayılabilir. COVID-19 belirtileri gösteren veya semptomları bildiren çalışanların çalışmasına veya çiftlikte olmasına izin verilmemelidir.
  4. Çalışanları 1,8 ile 3 metre arayla uzakta durmaya ve radyo veya cep telefonu ile iletişim kurmaya teşvik edin. Çalışma toplantıları mümkün olduğunda sınırlandırılmalıdır. Toplantılar iyi havalandırılan bir alanda veya dışarıda yapılmalıdır. Grup toplantıları yapıldığında, olası virüs bulaşmasını azaltmak için çalışanlar en az 1,8 metre aralıklı olarak yerleştirilmelidir.
  5. Çalışanlar sarılma ve tokalaşma gibi yakın temastan kaçınmalıdır. Dirsek ve ayak dokunuşları veya mesafe dalgaları gibi diğer tebrik yöntemlerini kullanılabilir. Çalışanlar arasında yiyecek ve içecek paylaşımı da önerilmemektedir.
  6. Tüm sert yüzeyler düzenli olarak dezenfekte edilmelidir. Son çalışmalar aktif COVID-19’un 30 dakikadan 3 saate kadar havada kalabileceğini bildirilmektedir. Virüs karton malzemelerde 24 saate kadar, paslanmaz çelikte 2 güne kadar ve plastikte üç güne kadar hayatta kalabilmektedir. Hangi malzemelerin bir tür sanitasyon veya temizlikten geçmesi gerektiğini belirlemek için tüm çalışma ve ürün yüzeylerinin analizi titizlikle yapılmalıdır. Bu, iki yönlü telsizleri, cep telefonlarını, makine kabinlerini, ofis alanlarını ve masalarını, tuvaletleri, dinlenme odası yüzeylerini, dolapları, kapı kollarını, anahtarları, zaman saatlerini ve virüs iletimi için olanak sağlayabilecek diğer yüzeyleri içerir. Buradaki malzemeler, COVID-19’a karşı kullanılmak üzere Avrupa ve ABD Çevre Koruma Ajanslarına kayıtlı antimikrobiyal ürünler kullanılarak günde en az iki kez dezenfekte edilmelidir. Her vardiyadaki işçilere veya ekiplere düzenli olarak kullanılan alanları ve yüzeyleri dezenfekte etme sorumluluğu verilmelidir. Bu işçilere bu görevin önemini iletin ve çiftliğin başarısı çalışanların çabalarına ve gayretlerine bağlıdır.
  7. Çalışanlar uygun Kişisel Koruyucu Ekipman kullanmalıdır. Buna eldivenler, gözlükler, önlükler, maskeler de dahildir. Bu malzemeleri gerekli sıklıkta değiştirin.
  8. Tüm iş kıyafetleri günlük olarak temizlenmeli veya yıkanmalıdır.
  9. Çalışanlar farklı iş ve görevler için çapraz eğitilmelidir. Sınırlı personel alımı durumunda çiftlikte farklı iş görevleri yapabilmeleri için çalışanlar eğitime tabi tutulmalı.
  10. Çiftlikte zorunlu olmayan ziyaretlere izin verilmemelidir. Tarım dışı satıcılar mandıra alanına geldiğinde ziyaretleri ziyaretçi adı, amacı ve zamanı ile kaydedilmelidir. Tank odasında sadece gerekli personele izin verilmelidir. Gıda dağıtım tedarikçileri, döviz bozdurma ve çiftlik operasyonlarından uzakta siparişlerin teslimi ile ön sipariş temelinde organize edilmelidir. Çiftlikte işçilerin aile üyelerinin sosyal ziyaretlerine izin verilmemelidir.
  11. Çiftliğe giriş/çıkış sürekli olarak tek bir noktadan sağlanmalıdır. Bu şekilde gerekli olmayan işçilerin veya ziyaretçilerin çiftliğe girmesi kontrol altına alınabilir.
  12. COVID-19 nedeniyle bir eksiklik olması durumunda işçilerin ailesi ya da arkadaşları arasında ilgili görevleri yapabilecek kişilerin olup olmadığını araştırınız. Uzun süre staj yapmış öğrenciler veya çiftlikte staj yapmış ve kurslara katılmış öğrenciler de bu amaçla değerlendirilebilir. Bir nevi seferberlik (sefer-görev emri) gibi alternatif planlar üzerinde çalışılmalı.
  13. Komşu işletmelerle işçilerin paylaşılması hakkında konuşmayı düşünün. Bir süt çiftliğinde işçi sıkıntısı krizi yaşanmaması için bu seçenek üzerinde de çlışılmalıdır. Malumunuz cenaze bekler, süt beklemez.
  14. Kritik ürünlerin tedariki için acil durum planlaması yapılmalıdır. Temel girdilerin tedarikinde aksaklık olmaması için alternatif tedarikçiler ile bağlantı kurulmalı ve acil tedarik planları yapılmalı.
  15. Güçlü liderlik ve etkili iletişim. Süt üretiminin aksamaması için işletme sahipleri, yöneticileri ve birim amirlerinin liderlik ve iletişim konusundaki bilgi ve deneyimlerini geliştireleri de oldukça önem taşımaktadır.

İŞÇİ HİJYEN UYGULAMALARI

Süt ürünlerini COVID-19’dan korumak için çalışanlarınızı aşağıdakileri yapmaya teşvik edin:

  1. İşçileri hem işte hem de evde düzenli olarak ellerini yıkamaya teşvik edin. COVID-19’un 20 saniye veya daha uzun süre sabunla ellerini yıkayarak cilt üzerindeki hücrelere girmesi önlenebilir – “Alfabe” şarkısının bir kez veya “Doğum Günün Kutlu Olsun” şarkısının iki kez eşdeğeri. Elde yıkama mümkün olmadığında, en az % 60 alkol içeren el dezenfektanı veya kolonya sağlayın. Bu bilgi tüm el dezenfektanı şişelerinin arkasında kolayca bulunabilir. İşçiler gözlerine, burnuna ve ağzına dokunmaktan kaçınmalıdır. Çalışanları öksürürken veya hapşırırken ağız ve burunlarını örtmeye ve kullanılmış dokuları atmaya teşvik edin.
  2. COVID-19 önlemlerinin çalışanlarınızın evlerinde alınmasını teşvik edin. Çalışanları evde iyi el yıkama hijyeni uygulamaya ve sık dokunduğu yüzeyleri temizlemeye ve dezenfekte etmeye devam etmeye teşvik edin. Ayrıca, pencereleri ve kapıları açarak havalandırmayı arttırmak, acil bir irtibat listesi oluşturmak, hasta hanehalkı üyelerini ayırmak için evde bir oda tahsis etmek, bozulmayan gıda maddelerini ve hijyen ürünlerini 14 gün boyunca stoklamak. Çocuklar okula veya kreşe gitmiyorlarsa eğitim programları takip edilmeli. Teşvik edilmesi gereken en önemli bir uygulama sosyal mesafedir. Çalışanları, gereksiz seyahatleri, etkinlikleri veya sosyal toplantıları iptal etmeye teşvik edin. Özellikle 10 veya daha fazla kişiden oluşan kalabalıklardan kaçınmak gerekiyor. İlişkili ve alakasız çiftlik iş arkadaşlarından oluşan büyük hanelerde, hane halkı için tutarlı bir COVID-19 önleme planı üzerinde anlaşmaya teşvik edin. Onlara, bir kişinin eylemlerinin, yaşlılar ve bağışıklık sistemleri ve kronik tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler de dahil olmak üzere, evin geri kalanında sonuçları olabileceğini hatırlatın.
  3. Çalışanlar COVID-19 semptomlarını bilmelidir. COVID-19 tüm dünyada her topluluğa yayılıyor. Çalışanları hasta insanlarla yakın temastan kaçınmaya teşvik edin. Semptomlar virüse maruz kaldıktan itibaren 2 ile 14 gün sonra ortaya çıkar. İşte işçilerinizin bilmesi gereken en yaygın belirtiler: Ateş 37,5 ° C’nin üstünde, kuru öksürük, nefes darlığı. Çalışanlarınıza, hasta olduklarına inandıkları takdirde derhal tıbbi yardım almasını söyleyin. Çalışanlara herhangi bir semptomu en kısa zamanda bildirmeleri tavsiye edilmelidir. Süt hayvancılığı işçileri arasında COVID-19 bulaşmasının önlenmesi hayati önem taşımaktadır. İşletme yetkilileri COVID-19’un herhangi bir belirti veya semptomunu değerlendirmek için her çalışanla günlük olarak etkileşime girmelidir. Bu uygulama, çiftlikte proaktif bir önleme kültürünü güçlendirecektir.

Kaynak: Hoard’s Dairyman’de yayınlanan Dr. David Douphrate ve Dr. Anabel Rodriguez tarafından hazırlanan makaleden yararlanılarak Türkçeye uyarlanmıştır.

Bağlantı: https://hoards.com/article-27444-what-dairy-farmers-must-know-about-covid-19.html

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.