Asgari ücret ve süt fiyatındaki benzerlikler

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 5’i devlet, 5’i işçi, 5’i de işveren temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. Komsiyonda hükümeti temsil edenler işçi ve işverenlerin taleplerinden hangisine destek verirler ise karar da o yönde çıkıyor. 2018 yılı için asgari ücret yüzde 14 artışla 1.603 lira oldu.

Komsiyonda işçi kesimini temsil eden Türk-İş kendisine yönelik eleştirileri cevaplarken kararı imzalamadıklarını ve kararın işveren ve hükümet temsilcilerinin oyları ile kabul edildiğini bildirdi. Türk-İş’in konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işveren-devlet kesimi temsilcilerinin oy çokluğu görüşüyle belirlenen asgari ücrete, komisyonda işçi kesimi adına görev yapan Türk-İş temsilcileri katılmamış ve muhalif kalmıştır.”

Belirlenen asgari ücreti onaylamadıklarını açıklayan Türk-İş, 30 yıldır “Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırması yaparak, insan onurunun gerektirdiği yaşama şartları için gerekli harcama tutarını tespit ediyor. Araştırmanın 2017 Kasım ayı sonucuna göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.567,45 TL.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 5.105,71 TL.

30 yıldır “Açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması yaparak kamuoyuna açıklayan da, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçileri temsil eden de aynı Türk-İş. Açlık sınırını açıklayan Türk-İş’in Başkanı Ergün Atalay yeni asgari ücret için, “Kabul edilebilir değil ama hayırlı olsun demekten başka bir şey yapamayız” dedi.

Açlık sınırına yakın bir rakamın “asgari ücret” olarak belirlendiği komisyonda bu ücretin hak görüldüğü işçileri temsil eden sendikanın tavrının benzerini süt sektöründe üretici temsilcisi kuruluşlar sergiliyor.

1899 yılında Fransa’da bir fabrikadaki grevi kıran “sarı sendika”dan beri işçiden çok işverenin menfaatlerini kollayan sendikalar çalışma hayatında işçileri temsil ediyor. Bir taraftan açlık sınırını açıkla, diğer yandan işçileri temsil ettiğin komisyonun belirlediği açlık sınırına yakın ücret için, “Hayırlı olsun demekten başka birşey yapamayız” de. Ustaca manipülasyonlarla yapılan sarı sendikacılık bu olsa gerek.

Asgari ücret ile ilgili Komsiyon haberleri süt fiyatları için toplanan Konsey (Ulusal Süt Konseyi) haberlerine benziyor. Sözde her kesimi bir araya getiren komisyon, komite, konsey gibi üst kuruluşlardaki karar alma mekanizmaları, yöntemler ve işleyiş birebir aynı. Konu birinde “asgari ücret” olurken diğerinde “çiğ süt fiyatı” oluyor. Komisyonda nasıl ki işçinin hakkını savun(a)mayan “sendika” var, Konseyde de üreticiyi hakkıyla temsil etmeyen “üretici örgütü” var.

Emeğin değerinin olmadığı sistemlerde işleyiş hep aynı. Asgari ücreti açlık sınırında belirleyenler, çiğ süt referans fiyatını da çiftçinin emeğinin karşısına “0” lira yazarak tespit ediyor.

Gündem dosyamızda çiğ süt referans fiyatını belirleyen Ulusal Süt Konseyi’ni farklı bir bakış açısıyla ele aldık. Sektörümüze yönelik yatırımları ile gündemde olan Çiftlik Bank’ı sizin için araştırdık. Bu araştırmayı özel dosyada ilgiyle okuyacağınızı umuyoruz. Her zaman olduğu gibi sütçülüğün gündemini Süt Dünyası farkıyla takip edebileceksiniz.

Yeni sayıda görüşmek dileğiyle, esen kalın.

>> Editörden

Süt Dünyası Dergisinin yeni sayı sunuş yazıları ile dergi ekibinin gündemi ve gelişmeleri değerlendiren yazıları "Editörden" başlığı altında "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır. Ayrıca dergi ekibinin ortaklaşa hazırladığı haber ve yazılarda da "Süt Dünyası" imzası kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.