Çiftlik hayvanları mutlu olsun diye

Sütüyle ve etiyle beslendiğimiz çiftlik hayvanlarının yaşam koşullarını ne kadar önemsiyoruz? Ürünleriyle bizim sağlıklı beslenmemizi sağlayan hayvanlara karşı kendimizi ne kadar sorumlu hissediyoruz? SETBİR’in bu hassasiyetle başlattığı “Mutlu Hayvancılık” projesi ile Türkiye’de ilk defa çiftlik hayvanlarının refahı için kılavuzlar yayınlandı ve eğitimler verildi.

SETBİR tarafından yürütülmekte olan AB destekli “Avrupa Birliği ve Türkiye’de Mutlu Hayvancılık Projesi” 1 Nisan 2019 tarihinde başladı. Çiftlikte ve taşıma sırasında hayvan refahının sağlanmasını amaçlayan SETBİR’in bu çalışmasındaki proje ortağı ise İspanya’dan “Valensiya Bölgesel Gıda İşleri Federasyonu (FEDACOVA).

Projenin 19 Haziran 2019’da Ankara Sheraton Otel’de yapıldan açılış toplantısında konuşan SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Projemizin konusu, çiftlikte ve taşıma sırasında hayvan refahının sağlanması. Hayvan refahı, hayvanların yaşam kalitesini vurgulayan, fiziksel ve zihinsel sağlıklarını, refah ve mutluluklarını ve uzun yaşamı içeren bir kavram. Sektörümüz açısından sözünü ettiğimiz ise büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar; yani sığırlar, koyunlar ve keçiler.

Hayvan refahı yeterli seviyede değil

Günümüzde hayvan refahı, üreticilerin verimliliğini artırıcı bir faktör, uluslararası kuruluşlar için de önemli bir sürdürülebilirlik kriteri. Daha yüksek konfor koşullarında yetiştirilen hayvanların daha üretken ve daha verimli oldukları, ölüm ve yaralanma oranlarının azaldığı, bu yöndeki uygulamalarla görülüyor. Bu uygulamalardan doğan sonuç da verimliliği ile üreticiyi, ürün kalitesi ile tüketiciyi memnun ediyor.

Açıkça söylemek gerekirse, hayvanına iyi bakan iyi para kazanıyor. Üretici ve tüketici refahının yolu, hayvan refahından geçiyor. Uygulamada hayvan refahı üç alanı kapsıyor: Taşımada hayvan refahı, çiftlikte hayvan refahı ve kesimde hayvan refahı. SETBİR’in projesinde, taşımada ve çiftlikte hayvan refahı ele alınacak.

Hayvan refahı ürün kalitesini de etkiliyor

Türkiye’de büyükbaş ve küçükbaş hayvan refahı yeterli seviyede değil. Öte yandan Türkiye’de kaliteli mera alanlarının yetersizliği, yem üretimimizin dışa bağımlılığı dolayısı ile besleme süreçlerinde de sıkıntı var. Hayvan barınaklarındaki fiziki koşullarda ise geçmişe oranla iyileştirme odaklı çabalar sürüyor.

Çiftlik hayvanları refahının, hem hayvanların yaşamı hem de onlardan elde edilen et ve süt ürünlerinin kalitesi üzerinde önemli bir etkisi var. Bu etki, hayvanların ve ürünlerinin ekonomik değerlerine de yansıyor. Ancak hayvan refahının nasıl sağlanacağına ilişkin elimizde pratik bir kılavuz yok. Örneğin, AB ülkelerinde, Avrupa Konseyi düzenlemelerini mevzuat düzenlemeleri olarak geçirmek yerine, bu düzenlemelerin uygulanmasına ilişkin kurallar var. Hayvan refahı pratiğini artırmak ve sürdürmek için Türkiye’de de benzer bir operasyonel çerçeve oluşturulması gerekiyor.”

Projenin açılış toplantısında Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zehra Bozkurt da, “AB’ye uyum sürecinde Türkiye’de hayvan refahı uygulamaları” konulu bir sunum yaparak, hayvan refahının doğrudan gıda kalitesini desteklediğini ve ekonomik kayıpları azalttığını vurguladı.

Proje kapsamında yapılan aktiviteler:

  • Proje için internet sitesi ve sosyal medya hesapları açıldı. Proje kapsamında basılı materyaller (broşür, poster) ile tanıtım malzemeleri (kalem, defter, termos, çanta, tişört, flash disk) yaptırıldı.
  • AB iyi uygulama örneklerini yerinde görmek üzere Valensiya ve Brüksel’e seyahatler düzenlendi.
  • Proje kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı GKGM Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı yetkililerinin katkılarıyla “Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Rehber”, “Nakilde Hayvan Refahına İlişkin Rehber”, “Çiftlik Hayvanlarının Refahına İlişkin Bilgi Notları” ve “Nakilde Hayvan Refahına İlişkin Bilgi Notları” hazırlanarak bastırıldı.
  • Aynı zamanda, “Hayvan Refahı Konusunda Türkiye’deki Mevcut Durum Analizi ve AB’de İyi Uygulama Örnekleri” konulu rapor hazırlanarak bastırıldı.
  • Proje kapsamında, 24 Ocak’ta Mersin, 14 Şubat’ta Bursa ve 28 Şubat’ta Erzurum İl Tarım Müdürlüklerinde çiftçilere yönelik eğitimler gerçekleştirildi.
  • Eğitimler, ilgili il tarım müdürlüklerinin organizasyonu ile ve Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı yetkilileri tarafından verildi. Aynı zamanda illerde şoför odaları ziyaret edilerek, proje hakkında bilgilendiriliyor.

Proje kapsamında 1 Nisan’da Balıkesir’de ve 22 Nisan’da Edirne’de yetiştiricilere yönelik verilmesi planlanan eğitimler COVID-19 salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi. Aynı şekilde 23-24 Mart Balıkesir, 6-7 Nisan Mersin ve 20-21 Nisan tarihlerinde Edirne Sınır Kontrol noktalarında yapılacak eğitimler de COVID-19 nedeniyle ertelendi.

Projeyle ilgili rehberlere ve bilgi notlarına hayvanrefahiprojesi.org internet sitesinden ulaşılabilmektedir.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.