Süt Dünyası Sayı 77 (Kasım-Aralık 2020) GÜNDEM Hayvancılığa enflasyon tuzağı Toprağa bağlı en katma değerli işlerden biri hayvancılıktır. Sektör “Var olmak” için zararına üretim yaparak direniyor. Ancak hayvansal üretimi bitirmeye kararlı olanlar bu uğurda her defasında yeni yaratıcı yöntemlerle sektörün cam damarı olan “Süt”e balta sallıyorlar. Dolar yüzde 46, yem yüzde 80 artarken sütün fiyatını ısrarla sabit tutmak başka nasıl …
Devamını oku »Sayı:76 (Mayıs-Haziran 2020)
Süt Dünyası Sayı 76 (Mayıs-Haziran 2020) KAPAK DOSYASI Covid-19 sütü nasıl etkiledi? Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada dış ticaret ve gümrük işlemlerinde kısıtlamalar uygulandığından dışa bağımlı olduğumuz hammadde ve ürünlerin tedarikinde zorluklar yaşanmaya başlandı. Hayvancılık sektörü yem hammadddeleri temininde zorluklar yaşarken gıda endüstrisi ambalaj hammaddeleri tedarikinde zorluklar yaşıyor. Tedarik zincirindeki bozulmalar nedeniyle küresel süt endüstrisi salgını “süt dökme” şeklinde yaşarken …
Devamını oku »Sayı:75 (Ocak-Şubat 2020)
Süt Dünyası Sayı 75 (Ocak-Şubat 2020) KAPAK DOSYASI Sütçülüğün kutup yıldızı Hayvancılığın üzerinde dolaşan kara bulutlara rağmen Uluova Süt çanakkale’de sütçülüğün gurur abidesi olarak yükseliyor. Uluova, her şeye rağmen başarmanın, kalitenin ve hayvancılıkta çıkış yolu aramanın hikayesi. Dünyanın en iyi 10 süt çiftliğinden biri olma hedefiyle yola çıkan Uluova Süt, Asya ve Avrupa’nın genetik değeri en yüksek işletmesi olarak kabul …
Devamını oku »Sayı:74 (Eylül-Ekim 2019)
Süt Dünyası Sayı 74 (Eylül-Ekim 2019) KAPAK DOSYASI Tarım bankacılığa teslim Tarım sektörünün başı geri ödenemeyen kredilerle dertte. Yeni umutlarla yapılandırılarak ödemesi bir sonraki sezona aktarılan krediler üretimde sürdürülebilirliği tehdit ediyor. Müteahhitleri kurtarmak için gösterilen çabanın bir benzerinin belki halkın temel gıdasını ve birçok sanayi kolunun hammaddesini üreten çiftçilerin borçları için de ortaya konması gerekebilir. Tarım ve hayvancılığın finansal açıdan …
Devamını oku »Sayı:73 (Temmuz-Ağustos 2019)
Süt Dünyası Sayı 73 (Temmuz-Ağustos 2019) KAPAK DOSYASI Yem sütten pahalı! Yem fiyatlarındaki artış süt üreticilerine büyük zorluklar yaşatıyor. Sütçülüğün gelişmiş olduğu ülkelerde süt / yem paritesi 1,5 ile 2,5 arasında iken ülkemizde parite 1 bandında seyrediyor. Küçük aile işletmeleri sattığı 1 litre süt karşılığında 1 kilo yem bile alamıyor. Büyük çiftlikler ise başabaş noktasını yakalamak için adeta şapkadan tavşan …
Devamını oku »Sayı:72 (Mart-Nisan 2019)
Süt Dünyası Sayı 72 (Mart-Nisan 2019) KAPAK DOSYASI Süte el verin! 2018 yılı Ağustos ayından beri çiğ süt aynı fiyata satılıyor. 10 aydır iğneden ipliğe her şeyin fiyatı artarken çiğ süt satış fiyatının yerinde sayması nedeniyle yüksek maliyetlerin altında ezilen çiftçi çareyi ineğini kasaba vermekte buluyor. 1 Ocak’ta beklediği yeni fiyatı bulamayan çiftçi 1 Nisan’da da süte zam alamadı. 10 …
Devamını oku »Sayı:71 (Ocak-Şubat 2019)
Süt Dünyası Sayı 71 (Ocak-Şubat 2019) KAPAK DOSYASI Sütler yerde, inekler kancada! Türkiye tarımında, bitkisel üretimde ve hayvancılıkta büyük bir yıkım yaşanıyor. Tarım alanları imara açılıyor, köyler boşaltılıyor, köylüler tarla ve hayvanlardan koparılıyor. Meralar hayvancılığa yasaklanıyor, yerli tohumla üretim engelleniyor, hibrit tohumların kullanılması zorunlu hale getiriliyor. Topraklarımız tarım ilaçları, kimyasal gübreler ve GDO’lu tohumlar ile zehirleniyor. Tarımsal faaliyetlerin “Buğday ile …
Devamını oku »Sayı:70 (Kasım-Aralık 2018)
Süt Dünyası Sayı 70 (Kasım-Aralık 2018) KAPAK DOSYASI Enflasyon canavarı ekmek ve süt mü? Türkiye yüksek enflasyona ayak uydurmaya çalışırken halkın geniş kesiminin enflasyonu daha az hissetmesi için gıda fiyatları üzerinde yoğun baskı yaşanıyor. Görevi gıda enflasyonu ile mücadele etmek olan “Gıda Komitesi” en temel iki tüketim maddesi olan “süt ve ekmek” fiyatlarını sabit tutmak için özel baskı yöntemleri geliştiriyor. …
Devamını oku »Sayı:69 (Temmuz-Ağustos 2018)
Süt Dünyası Sayı 69 (Temmuz-Ağustos 2018) GÜNDEM Pilot Bakan kimleri uçuracak? Yıllardır uygulanan tarım politikaları sonucu artan gıda fiyatları tüketiciyi, yükselen girdi maliyetleri ise üreticiyi olumsuz etkiliyor. Kronikleşen sorunlar nedeniyle tarımda üretim azalırken ithalat artıyor. Yapısal sorunların acil çözüm beklediği böyle bir dönemde Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçti. Yeni sistemin ilk Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli oldu. Şimdi …
Devamını oku »Sayı:68 (Mart-Nisan 2018)
GÜNDEM 300 koyunda gizlenen gerçek Kırmızı et arz açığını kapatmak için hayvancılığın kurtuluş reçetesi olarak sunulan 300 koyun projesi koyunculuğu “ölçek büyütme” adıyla tehlikeye atıyor. Aile işletmelerinin yaygın olduğu küçükbaş hayvancılıkta taşeronlaşmayı beraberinde getirecek olan bu proje ile koyunculuk yapan köylülerin topraklarında tutunması zorlaşacak. ÖZEL DOSYA Süt ürünü diye bitkisel yağ yiyoruz Sütten yapılan peynir, yoğurt, tereyağı, kaymak ve dondurma …
Devamını oku »Sayı:67 (Kasım-Aralık 2017)
GÜNDEM Patrondan müdüre Konsey saltanatı ASÜD Başkanı Harun Çallı yönetmelik izin vermediği için Ulusal Süt Konseyi Başkanı olamayınca yerine yıllarca sahibi olduğu Gönenli Süt’ün idari işler müdürlüğünü yapan Sabit Karaca başkan seçildi. 2009’da kurulan Konseyin 2010 yılından beri başkanlığını yürüten Harun Çallı, Ethem Sancak’ın istifasının ardından Konseye başkan olmuştu. ÖZEL DOSYA Hayvancılıkta Çiftlik Bank oyunu Sanal oyun olarak başlayıp kısa …
Devamını oku »Sayı:66 (Eylül-Ekim 2017)
GÜNDEM Süt arzında korkutan senaryo Süt üretimindeki azalma piyasada hissedilmeye başlandı. Bu yıl kurban bayramında önceki yıllardan daha çok dişi hayvan (inek, düve, koyun ve toklu) kesildi. Süt üretiminde 2016’da başlayan azalmanın 2018’de yeni bir krize yol açmasından endişe ediliyor. Sürdürülebilir süt üretimi için acilen önlem alınması gerekiyor. ÖZEL DOSYA Destekler eski hamam, eski tas Faruk Çelik Gıda Tarım ve …
Devamını oku »Sayı:65 (Mayıs-Haziran 2017)
GÜNDEM Marketlerde çiğ süt dönemi başlıyor Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ’in 27 Nisan 2017’de yayınlanmasıyla tüketiciye çiğ süt satışı yasal bir çerçeveye kavuşmuş oldu. Kaynağı bilinmeyen, yağı alınmış, bozulmasın diye sağlığa zararlı katkı maddeleri katılmış sütler bundan böyle satılamayacak. Güğüm veya soğutma tankından poşetlere doldurularak yapılan satışlar tarihe karışıyor. Sadece hastalıklardan ari çiftliklerin tüketiciye satış yapmasına izin veren tebliğ ile çiğ …
Devamını oku »Sayı:64 (Mart-Nisan 2017)
GÜNDEM Sokak sütü yasağı başka bahara Tarım Bakanı Faruk Çelik, tüketiciye çiğ süt satışını düzenleyen ve sütün sokakta satışını önlemeyi amaçlayan tebliğin Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini açıkladı. Karardan küçük işletmelerin zarar göreceğini ve bunun da referanduma olumsuz yansıyacağını savunan çeşitli kesimler “Zamanlama manidar” diyerek Bakan Çelik’e tepki gösterdiler. Tepkiler üzerine Bakanın 26 Ocak’ta yaptığı açıklama Bakanlık sitesinden kaldırıldı. …
Devamını oku »Sayı:63 (Ocak-Şubat 2017)
GÜNDEM Çiğ süt fiyatı çiftçiyi memnun etmedi Ulusal Süt Konseyinin Aralık ayı toplantısından çiğ süte 6 kuruşluk zam kararı çıktı. 30 aydır 1,15 lira olan çiğ süt referans fiyatı 1 Ocak 2017’den itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 21 kuruş oldu. Konseyin belirlediği yeni referans fiyat ilk kez yağ ve protein oranı açısından belirli kalitedeki sütler için geçerli olacak. Üretici, …
Devamını oku »