Sayı:70 (Kasım-Aralık 2018)

Bu sayıyı oku

Süt Dünyası Sayı 70 (Kasım-Aralık 2018)

KAPAK DOSYASI

Enflasyon canavarı ekmek ve süt mü?

Türkiye yüksek enflasyona ayak uydurmaya çalışırken halkın geniş kesiminin enflasyonu daha az hissetmesi için gıda fiyatları üzerinde yoğun baskı yaşanıyor. Görevi gıda enflasyonu ile mücadele etmek olan “Gıda Komitesi” en temel iki tüketim maddesi olan “süt ve ekmek” fiyatlarını sabit tutmak için özel baskı yöntemleri geliştiriyor.

Bu amaçla önce ekmek fiyat tarifesini belirleme süreci ile ilgili mevzuat değiştirilerek ekmek fiyatlarına doğrudan müdahalenin yolu açıldı. Çiğ sütte ise fiyat açıklama yetkisi Ulusal Süt Konseyinden alınarak Gıda Komitesi’ne verildi.

Böylece süt ve ekmek fiyatlarını belirleme süreci sütçülerin ve fırıncıların aleyhine olacak şekilde değiştirildi. Halkın enflasyonu daha az hissetmesini amaçlayan “süt ve ekmek” fiyatlarına yönelik baskının piyasa dengelerini bozmasından, bunun da ekonomik krizi “gıda krizi”ne dönüştürmesinden endişe ediliyor.

GÜNDEM

Süt ürünleri ithalatı ve Amerika

Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin bazı ürünlere karşılıklı yaptırım uyguladığı bir dönemde ABD’Den Türkiye’ye yapılacak süt ürünleri ihracatının önü açıldı. Üç yıldır sertifika sorunları nedeniyle ABD’den Türkiye’ye yapılan ihracat durma noktasına gelmişti. Sertifika sorununun çözülmesiyle Amerika Türkiye’ye süt ürünleri ihracatına yeniden başlıyor.

YAZARLAR

Editörden
– Hayvancılığı sürdürmek mümkün mü?

Başyazı
İbrahim Gümüş:
– Gıda enflasyonu ithalatla değil üretimle düşer!

Süt Bilimi
Barbaros Özer:
– Türkiye süt endüstrisi yeni eğilimleri nasıl okumalı?

Sanayici Gözüyle
Tarık Tezel:
– Süt sektörünün güncel sorunları

Hayvancılık
Mustafa Kaymakçı:
– Türkiye tarımında üretim nasıl artar?

Destekler Teşvikler
Bekir Erenoğlu:
– Tarım ve hayvancılık destekleri yeniden yapılandırılmalı

Süt Kültürü
Ramazan Gökçe:
– Sütten kesilen inekler süt endüstrisi ve sağlığımız

TRENDLER

Tüketici “sağlık sunan” gıdalar istiyor

Nielsen Türkiye Genel Müdürü Şekerel Erdoğan, tüketicilerin artık “daha sağlıklı”dan da öte,“sağlık veren” ürünler arayışında olduklarını söyleyerek, bu yöndeki talebin ürün satışlarına da yansıdığını kaydetti.

Erdoğan, tüketicinin sağlık vaat eden ürünlere olan talebi doğrultusunda son iki yılda proteinli süt, beyaz çay, kuruyemiş bar, kefir, kuru meyve, çiğ kuruyemiş ve probiyotik/meyveli yoğurt gibi kategorilerin, gıda ortalamasının çok üzerinde hacim büyümesi kaydettiğini bildirdi.

MAKALELER

Bilimsel Makale

Rahime Özdemir, Ayten Gülmez, Zeynep Özgen, Şeyma Ulutürk, Tuğba Kök Taş
– Diyabetli bireyler için farklı tatlandırıcıların dondurmada kullanımı ve fizikokimyasal özelliklerinin belirlenmesi

Makale

Süleyman Özdoğan
– Süt işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon (3)

Evde Yapın

Öznur Apaydın Arıkan
– Beyaz peynir tarifi

TEKAFOS İLE KALİTE ÖYKÜLERİ

Laboratuvar sayesinde sütün kalitesi ve miktarı ve arttı

2 bin 192 onaylı süt işleme tesisinin 126’sı ve 6 bin 125 süt toplama merkezinin 680’ı Balıkesir’de bulunuyor. Bu sayıda sizi sütçülüğün kalesi Balıkesir’e götürüyoruz ve kaliteye yaptığı yatırımla öne çıkan “Karesi ve Altıeylül Süt Sreticileri Birliği”nin başarı öyküsünü paylaşıyoruz.

HABERLER

Haber

– Ak Gıda’nın Aydın’daki fabrikası yandı

– Kahvaltı Dünyası’nın fabrikası yandı

– Ektam’dan hat sonu verimlilik için robot paletleme sistemleri

– Tetra Pak’ın İzmir fabrikası mükemmellik ödülü aldı

Ayrıntılar Süt Dünyası Sayı 70’de…

Bu sayıyı oku

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.