ulusal süt konseyi başkanı karaca

Sayı:67 (Kasım-Aralık 2017)

Bu sayıyı oku

GÜNDEM

Patrondan müdüre Konsey saltanatı

ASÜD Başkanı Harun Çallı yönetmelik izin vermediği için Ulusal Süt Konseyi Başkanı olamayınca yerine yıllarca sahibi olduğu Gönenli Süt’ün idari işler müdürlüğünü yapan Sabit Karaca başkan seçildi. 2009’da kurulan Konseyin 2010 yılından beri başkanlığını yürüten Harun Çallı, Ethem Sancak’ın istifasının ardından Konseye başkan olmuştu.

ÖZEL DOSYA

Hayvancılıkta Çiftlik Bank oyunu

Sanal oyun olarak başlayıp kısa sürede gerçek hayvancılığa adım atan Çiftlik Bank son dönemde Türkiye’nin en çok konuştuğu konuların başında geliyor. Süt hayvancılığına iddialı giriş yapan firma önce Tekirdağ’da Türkiye’nin ilk robot sağım sistemine sahip olan ve hayvancılık tarihimizde ilk düve ihracatı gerçekleştiren Sarp Hayvancılık işletmesini, ardından Bursa Yenişehir’deki Akel Çiftliğini bünyesine kattı. 23 Aralık’ta da Avrupa’nın en büyük et ve süt çiftliğinin temelini attı. Kendi çiftliklerindeki üretimi kendi tesislerinde işlediğini ve elde ettiği ürünleri de kendi şarküterilerinde satarak yüksek kazançlar elde ettiğini söyleyerek piyasadan para toplayan Çiftlik Bank süt ve süt ürünleri üretiyor mu? Çiftlik Bank oyununun hayvancılıktaki ayaklarını sizin için araştırdık.

YAZARLAR

Editörden
– Asgari ücret ve süt fiyatındaki benzerlikler

Başyazı
İbrahim Gümüş:
– Et ithalatı üç yılda nasıl bitecek?

Süt Bilimi
Barbaros Özer:
– Gıda kalite kontrol ve izlenebilirlik süreçlerinde “BlockChain” yaklaşımı

Sanayici Gözüyle
Tarık Tezel:
– Piyasaya müdahale ve destekleme birbirini tamamlamalı

Hayvancılık
Mustafa Kaymakçı:
– Tarımda dışa bağımlı kalışımızda Ar-Ge’nin de payı var mı?

Destekler Teşvikler
Bekir Erenoğlu:
– Destekler öncelikle kaba yem üretimine verilmeli

Süt Kültürü
Ramazan Gökçe:
– Ucuz et ithalatı ya da süt endüstrisinin köküne kezzap dökmek

MAKALELER

Bilimsel Makale

Yard. Doç. Dr. Özge Duygu Okur
– Süt ve süt ürünlerinde baharat kullanımı

Elif Sena Kırmızıkaya, İnci Çınar
– Süt endüstrisinde ısısal olmayan uygulamalar

Makale

Süleyman Özdoğan
– Çiğ süt alımında ve süt işlemede dikkat edilecek önemli noktalar

EVDE YAPIN

Tatlı lor ve labne tarifi

Tatlı lor, sütü asitlendirme (kestirme) yöntemi ile elde edilir. Kestirme işlemi limon suyu, tuz ve yoğurt ilavesiyle yapılır. Kaynatılarak yapıldığı için pişmiş (pastörize) bir peynirdir. Kalsiyum oranı yüksektir ve bebek beslenmesine uygundur. Kurabiye, pasta ve börek yapımında kullanılır. İsterseniz tatlı lor peynirinden labne peyniri yapmak da mümkün. Bunun için; 1,5 litre sütten yapılmış tatlı lor peynirine 200 mililitre süt kreması (mümkünse pastörize mandıra kreması) kullanmanız gerekmektedir.

TEKAFOS İLE KALİTE ÖYKÜLERİ

Çiğ sütteki bakteri sayısını azaltın

Çiğ süt numunesinin görünüşü 50 yıl öncesine benzese de, günümüzde bakteri sayısı eskiye nazaran oldukça düşüktür. Gelişmiş ülkelerde bakteri sayısı mililitrede 5 bine kadar gerilese de bunun daha da azaltılması için yapılan çalışmalarda akış sitometresi teknolojisinden yararlanılıyor.

RÖPORTAJ

“Dünya süt otomatı pazarında iddialıyız!”

Çiğ sütün tüketiciye hijyenik koşullarda ulaştırılmasını amaçlayan Arminoks Makine, ilk yerli süt otomatını üretti. Sakarya’da üretilen yerli süt otomatı ile hem ithalatın önüne geçildi, hem de birçok ülkeye ihracat başladı. Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ ile 1 Ocak 2018’den itibaren tüketiciye çiğ süt satışında “ambalaj” ya da “otomat” zorunluluğu getirilince yerli otomata ilgi de beklenenin üzerinde oldu. Türkiye’nin ilk yerli süt otomatını üreten Arminoks Makine’nin Genel Müdürü, genç girişimci İlker Çatalbaş ile firmanın Sakarya’daki merkezinde buluşarak Türkiye’nin yerli süt otomatını konuştuk.

HABERLER

Haber

– Bebek sütü skandalı büyüyor

– Çiğ süt hijyen kuralları iki yıl ertelendi

– Okul Sütü’nde aslan payı Pınar-Dimes ortaklığının

– Vikan hijyen ürünleri 15 yıldır Türkiye’de

– Çiğ sütün tüketiciye satışında yeni dönem başlıyor

Fuar

– 2018 Fuar Takvimi

– Süt ürünleri ve hayvancılık teknolojileri AgroExpo fuarında

Ayrıntılar Süt Dünyası Sayı 67’de…

Bu sayıyı oku

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.