Hayvancılık, son yıllarda en hızlı büyüyen sektörlerden biri oldu. Hayvansal ürün ihracatı son üç yılda her yıl ortalama yüzde 20 artarken, ithalat ise yüzde 45 oranında azalmaya devam etti.
Son yıllarda tarımsal dış ticarette ihracat ithalat dengesi bakımından da en yüksek performans yine hayvancılıkta gerçekleşti. Son üç yılda tarımdaki ithalatta en çok azalma hayvancılıkta olurken, ihracatını en çok artıran ikinci sektör yine hayvancılık oldu. Hükümet programına göre 2013’te 9 milyar lira olan tarımsal destekleme bütçesi 2014 yılında 9,8 milyar liraya çıkarıldı. 2015 yılında ise tarım desteklerine 10,1 miyar lira verilmesi planlanıyor.
Büyüyen, ihracatını atıran ve ithalatını azaltan, hatta stratejik sektör olarak kabul edilen hayvancılığın desteklemelerdeki payı son üç yıldır azalıyor. Tarımsal destekleme bütçesi içinde hayvancılık desteklerinin payı 2013’te yüzde 31,7 iken 2014’te yüzde 1,2 azalarak yüzde 30,5 oldu. 2015’teki payı ise yüzde 29,5 olarak planlandı. Hayvancılığa ayrılan pay azalırken, destek miktarlarında ise kayda değer bir artış yok. Hayvancılık desteklerinin yaklaşık üçte birini süt destekleme primleri oluşturuyor.
Destekleme kapsamındaki süt miktarı artmasına rağmen, süt primleri kademeli olarak azaltılıyor. 2013 yılı başında 1 litre süt için 9 kuruş prim verilirken, bugün bu rakam 4 kuruş kadar geriledi.
Hızla büyümesine rağmen henüz istikrara kavuşamamış olan hayvancılığa yönelik desteklerin azaltılması makaranın başa sarmasına yol açabilir. Unutmamak lazım ki, ülke olarak ağır faturalar ödediğimiz, özellikle et sektöründe etkilerii devam eden 2008 krizİ de benzer uygulamaların sonucunda yaşanmıştı.
Tablo 1. Hayvancılık Destek Ödemeleri Tablo 2. Tarım Sektöründe Büyüme Ve Dış Tıcaret Göstergelerı
Yazının devam ve tablolar Sayı 53’te…