Tohum gen bankası hızla büyüyor

Dünyanın en büyük üçüncü gen bankası olma özelliğini taşıyan Türkiye Tohum Gen Bankası’nda çeşit sayısı 15 bine ulaştı.

2010 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde faaliyet geçen Türkiye Tohum Gen Bankası’nda kuruluşta 10 bin olan numune sayısı bir yılda 15 bine ulaştı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye Tohum Gen Bankası’nın 250 bin numune saklama kapasitesiyle Amerika ve Çin’den sonra dünyanın 3. büyük gen bankası olduğunu söyledi.

Türkiye’deki ilk tohum gen bankasının 1974 yılında Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü bünyesinde açıldığını hatırlatan Burak, “Genetik kaynaklar bakımından zengin olabilirsiniz ama sahip olduğunuz zenginliği korumuyorsanız bunun hiçbir anlamı yoktur. Bakanlık olarak, 2010 yılında dünyanın kapasite bakımından 3. büyük gen bankasını Ankara’da açtık. 10 bin olan çeşidimizi bir yılda 15 bine çıkardık” dedi.

Gıda güvenliği güvence altında
Türkiye Tohum Gen Bankası’nın sadece gen bankası konumunda olmadığını, aynı zamanda burada çok sayıda bilimsel ve teknolojik çalışma yapıldığını ifade eden Burak, tohum gen bankaları sayesinde gelecek neslin gıda güvenliğinin güvence altına alındığını söyledi. Tohum çeşitlerini bankalarda muhafaza ederek gelecek nesillerin gıda güvenliğinin güvence altına alındığını söyleyen TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Burak, sözlerini şöyle noktaladı: “Bunların tamamı doğada var olan çeşitler ve doğa dış taarruzlara açık. Dolayısıyla bunları muhafaza etmezseniz gelecekle ilgili çok fazla bir ümidiniz olmaz.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.