GÜNDEM
Marketlerde çiğ süt dönemi başlıyor
Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ’in 27 Nisan 2017’de yayınlanmasıyla tüketiciye çiğ süt satışı yasal bir çerçeveye kavuşmuş oldu. Kaynağı bilinmeyen, yağı alınmış, bozulmasın diye sağlığa zararlı katkı maddeleri katılmış sütler bundan böyle satılamayacak. Güğüm veya soğutma tankından poşetlere doldurularak yapılan satışlar tarihe karışıyor. Sadece hastalıklardan ari çiftliklerin tüketiciye satış yapmasına izin veren tebliğ ile çiğ süt satışına etiket, ambalaj, soğuk zincir, kalite ve hijyen kriterleri getiriliyor. İşte çiğ sütün tüketiciye arzını düzenleyen tebliğ ile ilgili ayrıntılar…
ÖZEL DOSYA
Süt sektörü kongrede buluştu
25 yılın ardından Türkiye’nin ilk sütçülük kongresi 25-26 mayıs 2017 tarihlerinde Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi konferans salonunda yapıldı. Tarım Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nusret Yazıcı, Ankara Üniveristesi Rektörü Erkan İbiş ve SETBİR Başkanı Tarık Tezel başta olmak üzere kongreye çok sayıda bilim ve sektör mensubu katıldı.
7 oturumda 36 sözlü, 84 poster bildirinin sunulduğu kongrede; “beslenme ve kanser ilişkisi, süt ve sağlık, süt teknolojisinde yeni eğilimler, süt ve ürünlerinde coğrafi işaretleme, fonksiyonel süt ürünleri ve süt analizlerinde yenilikçi yaklaşımlar” ele alındı. İşte 1.Ulusal Sütçülük Kongresi ile ilgili ayrıntılar.
YAZARLAR
Editörden
– Hayvancılık ithalat ile mi millileşecek?
Başyazı
İbrahim Gümüş:
– Meralar kalkınmaya engel midir?
Süt Bilimi
Barbaros Özer:
– 1.Ulusal Sütçülük Kongresinin ardından
Sanayici Gözüyle
Tarık Tezel:
– Tüketimi artırmak için yapmamız gerekenler
Hayvancılık
Mustafa Kaymakçı:
– Dünya Çiftçiler Gününde sorular
Destekler Teşvikler
Bekir Erenoğlu:
– Teşvik ve desteklerin tek elden yönetilmesi
Süt Kültürü
Ramazan Gökçe:
– El atına binen tez iner
TEKAFOS İLE KALİTE ÖYKÜLERİ
Kalite yatırımı ile ürünlerin raf ömrü uzadı
FOSS süt analiz cihazları Türkiye distribütörü Tekafos’un desteği ile hazırladığımız kalite öykülerinde bu sayıda YÖRSAN’ın öyküsü yer alıyor. Fabrika Direktörü Tayfun Gültekin, Kalite Müdürü Öznur Uzunca, Kalite Sistem Yöneticisi Yeliz Tezel, Laboratuvar Sorumlusu Emine Ataman, Kalite Mühendisi Sedef Çorbacıoğlu ve kalite birimi ekibi üyelerinin anlatımıyla kaliteye yapılan yatırımın başarıyı nasıl getirdiğini YÖRSAN’ın öyküsü net bir şekilde gözler önüne seriyor.
EVDE YAPIN
Ev yoğurdu yapımı
Evde süt ürünleri üretiminde uzman bir isim olan Süt Rüyası Peynir Atölyesi Eğitmeni Öznur Apaydın Arıkan’ın denenmiş tarifleri ile “Evde Yapın” bölümüne kaldığımız yerden devam ediyoruz. Evinde doğal ve katkısız süt ürünleri yapmak isteyenlerle bu sayıda “Ev yoğurdu” tarifini paylaşacağız. Yapımı çok kolay gibi gözükse de evde yoğurt yapmanın birçok inceliğinin olduğunu siz de bu tarifi okuyunca göreceksiniz.
PİYASALAR
Çiğ sütü zamlı satmak için 3,6 yağ oranı şart
Ulusal Süt Konseyi’nin 30 Haziran’da Ankara’da gerçekleştirilen toplantısından çiğ süte şartlı zam kararı çıktı. Sütün litre fiyatı 1,30 lira olarak açıklanırken bu fiyat 3,6 yağ ve 3,2 protein oranı şartına bağlandı.
SEKTÖRDEN
Kırmızı et ve sütte KDV kaldırılsın
SETBİR Başkanı Tarık Tezel, Dünya Süt Haftası nedeniyle İstanbul Çırağan Otel’de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda kırmızı et ve süt ürünlerinde KDV’nin sıfırlanması için hükümete çağrıda bulunan Tezel, endüstriyel yoğurt başta olmak üzere süt ürünlerine yönelik bilgi kirliliğine karşı etkin mücadele için de Tarım ve Sağlık Bakanlıklarını göreve çağırdı.
MAKALELER
Bilimsel Makale
Prof. Dr. Nuray Yazıhan, İlker Dinçer, Mehmet Özkök, Durul Şeyma Şen:
– Süt ve besin reaksiyonları
Makale
Süleyman Özdoğan
– Mozzarella peyniri imalatı-2
HABERLER
Haber
– Ektam İngiltere’de süt dolum tesisi kuruyor
– İran ile hayvan sağlığı alanında işbirliği
– Kırmızı et fiyatlarındaki artış ancak üretimle dizginlenir
– Başbakanlık mevsimlik tarım işçileri için genelge yayınladı
– Verimli tarım arazilerini yabancı şirketler kapatıyor
– Büyük ovalar koruma alanı ilan edildi
Fuar
– Tarım ve hayvancılığın Ankara’daki adresi
– Uşak tarım ve hayvancılık fuarı bu yıl Ağusto ayında
Ayrıntılar Süt Dünyası Sayı 65’te…
Bu sayıyı oku