Sayı:76 (Mayıs-Haziran 2020)

Bu sayıyı oku

Süt Dünyası Sayı 76 (Mayıs-Haziran 2020)

KAPAK DOSYASI

Covid-19 sütü nasıl etkiledi?

Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada dış ticaret ve gümrük işlemlerinde kısıtlamalar uygulandığından dışa bağımlı olduğumuz hammadde ve ürünlerin tedarikinde zorluklar yaşanmaya başlandı. Hayvancılık sektörü yem hammadddeleri temininde zorluklar yaşarken gıda endüstrisi ambalaj hammaddeleri tedarikinde zorluklar yaşıyor.

Tedarik zincirindeki bozulmalar nedeniyle küresel süt endüstrisi salgını “süt dökme” şeklinde yaşarken Türkiye’de bir damla süt dahi zayi olmadı. Ev dışı tüketim kanallarında süt ürünlerine yönelik talep azalırken gıda perakende zincirlerinde talepte yüzde 30’lara varan artış oldu.

GÜNDEM

İhracatta umudun adı “Çin” oldu

Süt ürünlerimize Çin kapılarının açılması sektörde umudu tazeledi. AB ve Rusya’ya ihracat başladığında büyük umutlarla kocaman rakamlar konuşulmuştu. Oysa, 2019’da süt ürünleri ihracatımızın yüzde 2’sini AB’ye ve yüzde 1,5’ini Rusya’ya ancak yapabildik. Büyük olduğu kadar zor bir pazar olan Çin’den pay alabilmek için Çin’in beklentilerini karşılayan süt ürünlerini rakiplerden daha uygun fiyatlarla bu pazara sunmamız gerekiyor.

YAZARLAR

Editörden
– Çin’in açtığı kapıdan girebilecek miyiz?

Başyazı
İbrahim Gümüş:
– Yeni normal: Koronavirüs ile yaşamak

Süt Bilimi
Barbaros Özer:
– Covid-19 pandemisi ve gıda güvenliği

Sanayici Gözüyle
Tarık Tezel:
– Sizin için üretmeye devam ediyoruz ama siz evde kalın!

Hayvancılık
Mustafa Kaymakçı:
– Kovid-19 salgını ışığında tarımda ne yapalım?

Destekler Teşvikler
Bekir Erenoğlu:
– Tarımsal desteklere yönelik acil eylem planı hazırlanmalı

Süt Kültürü
Ramazan Gökçe:
– Güvenme dayına ağartı al yanına

MAKALELER

Bilimsel Makale

Nevzat Artık, Hamit Hancı:
– Covid-19, gıda güvenliği ve biyoterörizm

Kalite Öyküleri

– Kısa sürede hatasız sonuçlar alıyoruz

ÖZEL DOSYA

Yoğurtta yerli maya dönemi

Yerli yoğurt mayasını sürdürülebilir şekilde ilk kez üretmeyi başaran Torku, bu alanda Türkiye’nin dışa bağımlılığına son verdi. Pankobirlik Genel Başkanı Recep konuk’un deyişiyle, yoğurtta ithal maya garabetini sona erdiren Torku’da yoğurtlar artık yerli maya ile mayalanmaya başlandı. Konya Gıda Ve Tarım Üniversitesi iş birliği ile Torku’da “sütü bizden mayası elden” dönemi sona erdi.

Panagro tesislerini ziyaret ederek, yerli yoğurt mayasını üretmeyi başaran ekip ile bir araya geldik. Panagro (Torku) Hayvansal Üretim ve İçecek Grubu Başkanı Hüseyin Avcı ve yerli yoğurt mayası projesi takım lideri Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel, süt sektörünü gururlandıran başarının öyküsünü Süt Dünyası’na anlattı.

HABERLER

Haber

– Yöresel ürünlerde hedef 25 milyar avro gelir

– İflas için mahkemeye başvuran Yörsan’a kayyum atandı

– Gıda sahtekarlarına hapis cezası geliyor

– SETBİR Avrupa Konseyi’nin desteklediği projeye liderlik etti

Fuar

– Sanal fuarlar kurulacak

– CNR FOOD sürprizlerle geliyor

Ayrıntılar Süt Dünyası Sayı 76’da…

Bu sayıyı oku

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.