Tetra Pak Süt Ürünleri Endeksi’ne göre aromalı süt tüketimindeki artışın sade süte oranla iki kat olması bekleniyor.
Sütün faydalarına ilişkin olumlu tüketici algısının aromalı süt tüketimini önemli ölçüde artırması, bu artışın gazlı içeceklere oranla üç kat daha fazla olması bekleniyor. Tetra Pak Süt Ürünleri Endeksi’ne göre, sade sütün ardından en çok tüketilen ikinci sıvı süt ürünü olan aromalı süt tüketiminin 2012-2015 yılları arasında 17 milyar litreden 19,2 milyar litreye çıkması bekleniyor. Tek porsiyonluk ambalajlarda sunulanların oranı ise 2015 yılında yüzde 81’e çıkacak. Aynı dönem içerisinde sade süt tüketiminin 208,5 milyar litreden 219,5 milyar litreye çıkması bekleniyor. Sıvı süt ürünlerinin toplam tüketiminin ise bu dönemde 280,3 milyar litreden 301,3 milyar litreye çıkarak yüzde 2,4 büyümesi öngörülüyor.
Tetra Pak Grubu Başkanı ve CEO’su Dennis Jönsson, “Sade süt giderek metalaşırken; aromalı süt, süt üreticileri için tüketicilere ve endüstriye katma değer sağlayacak bir fırsat sunuyor. Doğru aromalar, doğru boyutlar ve doğru ürün formülleri; lezzet, besin değerleri ve kullanım rahatlığı arayan tüketicilere gerçek bir değer sunabilir” şeklinde konuştu. Türkiye büyük potansiyele sahip Türkiye’de ise son dört yıl içinde aromalı süt tüketiminde yüzde 82 oranında bir artış görüldü (Ipsos hane tüketim paneli, 2012). Son iki yıla baktığımızda ise, büyümenin yüzde 59’unu pazara sunulmuş yeni ürünler sağladı (Nielsen, 2012). TNS’nin yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye’de 12 yaş itibarı ile aromalı süt tüketimi azalıyor. Özellikle 12 yaş üzerindeki tüketicilerin, aromalı süt tüketmeme sebebinin başında, kendilerine uygun bir tat bulamamaları geliyor (TNS U&A 2010).
Tetra Pak’ın araştırmasına göre, en iyi 10 aromalı süt pazarından yedisinin gelişmekte olan ülkeler olduğunu ortaya koyuyor. Sıralamada ilk üçü Çin, ABD ve Hindistan oluşturuyor. 2009-2012 yılları arasında aromalı sütteki talep artışı ise ağırlıklı olarak yükselmekte olan dört ülkeden (Brezilya, Çin, Hindistan ve Endonezya) sağlandı. Bu trendin 2012-2015 yılları arasında da devam etmesi bekleniyor.