Teknik

Peynir üretiminde maya testinin önemi*

Süt ve süt ürünlerinde üretimin temelini süt proteinleri oluşturmaktadır. Sütün ürüne işlenmesi, süt içindeki proteinlerin stabilitesinin bozulması ile sağlanır. Bunun neticesinde süt peynir, yoğurt, ayran, lor gibi çeşitli ürünlere dönüşür. Örneğin yoğurtta süt proteininin stabilitesi üretim prosesinde kullanılan starter kültürün oluşturduğu metabolitik ürün olan laktik asit ile bozulmaktadır. Asitlik oluşumu arttıkça ortamda H+ iyonları konsantrasyonu artmakta süt proteini olan kazein …

Devamını oku »

Otomatik yem hazırlama ve dağıtma sistemi

Hayvancılık işletmelerinde en önemli işlerin başında yem hazırlama ve besleme gelmektedir. DeLaval Optimat ile yem hazırlamada ve beslemede verimliliği yakalayın. Gönüllü Sağım Robotu (VMS) bulunan damızlık inek çiftliklerinde, rahat ve konforlu şekilde sağılan ineklerin, doğru bir hayvan trafiği ile gayet keyifli halde bir yaşam alanına sahip olduğu gözlemlenmektedir. Fakat böyle bir işletmede, hala yapılacak yarım günlük iş daha bulunmaktadır. Bu …

Devamını oku »

Sağım sonrası meme hijyeni ve cilt koruma

meme dezenfektanı

İneklerde sağım sonrası meme hijyeninin doğru ürün ve yöntemler ile yapılması süt kalitesini ve hayvan sağlığını doğrudan etkiliyor. Günümüzde süt hayvancılığında karlılık her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu durum çiftçilerimizi tüm masraf kalemlerinde tasarruf etme davranışına sevk etmektedir. Maalesef günümüzde tasarruf kalemlerinin arasında aslında taviz verilmemesi gereken meme hijyeni ürünleri de bulunmaktadır. Bu konuda ilk etapta sağlanacak maddi tasarruf, ilerleyen dönemde çok …

Devamını oku »

Süt endüstrisinin zorlu koşullarına uygun etiketleme teknolojisi

Süt endüstrisine etiketleme çözümleri sunan ERDA, müşteriye özel tasarımlar geliştirerek peynir, tereyağı, dondurma, süt ve ayran ambalajları için yüzey etiketleme çözümleri sunuyor. 1994 yılında kurulan ERDA 22 yıldır kendinden yapışkanlı etiketleme makinaları üretiyor. Gıda endüstrisinde bu alanda en çok tercih edilen firmlardan biri olan ERDA; Almanya, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere 38 ülkeye etiketleme makinası ihracatı yapıyor. Ürün ambalajlarindaki …

Devamını oku »

Sağım robotu ile işgücü sorununu çözün

Hayvancılık işletmelerinde teknolojik ürünlerin kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Türkiye’yi robotlu sağımla tanıştıran DeLaval, WMS Gönüllü Sağım Robotu ile çiftliklerin iş gücü sorununu çözüyor. DeLaval, yüz yılı aşkın süredir hizmet etmekte olduğu süt çiftçiliğinde, dünya çapında yaptığı gözlemler doğrultusunda en önemli sıkıntılardan birinin işgücü olduğunun farkına varmıştır. Bu anlamda yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonucunda seri üretime geçtiği VMS Gönüllü Robot Sağım Sistemi’ni 2000 …

Devamını oku »

Süt analizinde FTIR teknolojisi

Süt işleme tesislerinde çiğ süt ve krema kabulünde testlerin pratik ve hızlı bir şekilde yapılması zorunludur. Yavaş ve emek yoğun geleneksel analiz yöntemleri nedeniyle işletmelerde kalite ve ekonomi bakımından ciddi kayıplar yaşanmaktadır. Ticari olarak üretilen ilk hızlı süt analiz cihazlarında, filtre fotometresi adı verilen spektroskopi tekniği temel alınmıştı. Bu sistemlerin içinde orta kızıl ötesi (MIR – Medium Infrared) ışınlarının belirli …

Devamını oku »

Rotary sağım sistemleri

Türkiyede büyük sürülere ait süt hayvancılığı çiftlikleri her yıl artmaktadır. Bu yazımızda vereceğimiz bilgi, fikir ve teknoloji DeLaval’in dünya genelinde kurmuş olduğu 2 bin 700’den fazla rotary işletmesinin tecrübesini yansıtmaktadır. Zaman ve kaynak açısından ele alındığında rotary sağım sistemine sahip hayvancılık işletmeleri büyük yatırımlar olarak değerlendirilmektedir. Planlama aşamasında işletmeye özel olarak tasarlanmış ve seçilmiş doğru ürünlerin kullanılması işletmenin başarısını belirlemede …

Devamını oku »

Süt çiftliklerinde gübre yönetimi sistemleri

Süt çiftliklerinde kullanılan gübre yönetimi sistemleri birçok gerekliliği beraberinde getirmektedir. Gübre yönetim sistemlerinin ana hedefi çiftlik yönetimini iyileştirmek,pozitif çevresel etki sağlamak ve gübrenin içeriğinin maksimum düzeyde kullanımını sağlamaktır. Gübre yönetim sistemleri genellikle yeni kurulum planlaması, geliştirme, var olan sistemleri yenileme veya genişletme amaçlı yapılmaktadır. İyi bir sistem dizaynı ahıra uygun olmalı, gübrenin ve atık suyunun ahır alanından, sağımhaneden ve genç …

Devamını oku »

Paranızın karşılığını aldığınızı nasıl anlayabilirsiniz?

Bir ineğin performansı pek çok şekilde ölçülebilir. Ancak ineklerin geçerli verim ve sağlık durumlarını, daha da önemlisi özel bir yemleme stratejisine ait gerçek ekonomik sonuçları her yöntem yansıtmamaktadır. Çeşitli sistemlerde bakılan ineklerle her gün çalıştığınızda, ineklerin performansı üzerinde negatif etkiye sahip en belirgin faktörün kötü rumen sağlığı olduğunu görebilirsiniz. Hangi yetiştiricilik sistemi uygulanırsa uygulansın, ister yüksek giriş – yüksek çıkış, …

Devamını oku »

Ayran üretiminde geleneksel yaklaşım ve zorluklar

Starter kültürler yüksek kaliteli ayran yapıları için kalıcı bir güç sağlamıştır. Ayran gibi su katılarak hazırlanan fermente içecekler sıcak yaz aylarında susuzluğunu gidermek ve aile sofralarını zenginleştirmek isteyen Türk tüketicilerinin geleneksel içeceğidir. Bu ürün segmenti genel süt ürünleri pazarına kıyasla daha hızlı büyüme gösteriyor. Ancak büyüme istatistiklerinde istenilen yoğun kıvamı yakalayabilmek için üretimde yaşanan zorluklara yer verilmiyor. Burada maliyetlerin uygun …

Devamını oku »

Kalite kontrolde NIR çözümleri: FoodScan

foss, süt analizi

FoodScan, NIR analiz yöntemi… Süt endüstrisinde son ürün kalitesi ve üretim yönlendirme amacıyla yapılan analizler çok uzun zaman aldığından ürünlerin analizi gerektiği gibi yapılamamaktadır. Üretim kapasitelerindeki ve ürün çeşitliliğindeki artışlar analizlerde hız ve zamanı öncelikli hale getirmektedir. İşleme (proses) sırasında ara kontrollerin hızlı yapılması sayesinde üretim anlık olarak yönlendirilerek daha standart ürünler elde edilmektedir. Bitmiş ürün kalite kontrolünün hızlı yapılması …

Devamını oku »

Nanostone ile süt ürünlerinize değer katın

Filtrasyon ve membran teknolojilerimizle hem süt ürünlerinize değer katın, hem de kazancınızı artırın. Süt sektörü uygulamalarımız arasında süt ürünleri, protein ayırma ve nutrasötik işleme ile peynir altı suyu proteini konsantrasyonu ve salamura durultma yer almaktadır. Nanostone ultrafiltreleme (UF) kesme aralığındaki Polisulfon (PS), Poliakrilonitril (PAN), PES ve PVDF membranları sunuyoruz. Bu membranlar süt sanayiinde süt ve peynir altı suyu konsantrasyonu ve …

Devamını oku »

DeLaval buzağı besleme arabası

Buzağıların sağlıklı şekilde gelişebilmeleri için sıvı gıda ile beslendikleri dönem çok önemlidir. Yavruların hayata geldikleri ilk haftalardan itibaren, ivmeli büyütme programı ile sütten kesilmeden önceki dönemleri arasında yüksek oranda besin alımı sağlanmalı ve sağlıklı kilo alımları gerçekleşmelidir. Bu yöntem çiftliğin başarılı olabilmesi için en kritik adımlarından bir tanesidir. Buzağı yetiştiriciliğinde, sağlıklı ve güçlü bir buzağının yetişebilmesi için temel hedef ilk …

Devamını oku »

Rutin süt analizleri ile ketosis tanısı

Ketosis, ineğin süt ve döl verimini olumsuz etkileyen bu tür hastalıklardan biridir. Yüksek süt verimli ineklerde doğum sonrası ortaya çıkmakta ve sinsice ilerlemektedir. Bu hastalığın en hızlı ve doğru şekilde erken teşhisi çiğ süt analiz teknolojileriyle mümkündür. Çiğ süt analiz teknolojileri sadece süt hakkında değil, hayvanın sağlığı hakkında da bize en hızlı ve en doğru bilgiyi vermektedir. Fiziksel belirtilerle erken …

Devamını oku »

Süt separatörleri

Bu çalışmanın amacı süt separatörlerinin gelişimi, tipleri, kullanım alanları ve konuyla ilgili son çalışmalardan çarpıcı örnekler vererek okuyucuyu kısaca bilgilendirmektir. Temel gıdalardan olan süt günümüz teknolojisinde önemli gıda ürünlerinin üretiminde kullanılmakta ve gıda endüstrisine geniş yelpazede, doğal, güvenli ve fonksiyonel proteinler sunmaktadır. Bu anlamda seperasyon gıda endüstrisinin ihtiyaç duyduğu spesifik amaçlı süt proteinlerinin eldesinde kullanılan bir teknoloji olma özelliğindedir. Yrd. Doç. …

Devamını oku »