Dosya

Türkiye’nin süt ürünleri dış ticareti

Süt üretiminde dünya 8’incisi olan Türkiye, 80 milyar dolarlık küresel süt ürünleri ihracatından 360 milyon dolar pay ancak alabiliyor. Süt ürünlerini ihraç ederken en ucuza satıyor, ithal ederken ise en pahalıya alıyor. Küresel süt piyasalarında kalite, standart, rekabet ve süreklilik bakımından beklenen ilerlemeyi kaydedemeyen Türkiye’nin süt ürünleri üretimi ve dış ticaretine genel bir bakış… Dr. İsmail Mert / Zootekni Federasyonu …

Devamını oku »

Yoğurtta yerli maya dönemi

  Yerli yoğurt mayasını sürdürülebilir şekilde ilk kez üretmeyi başaran Torku, bu alanda Türkiye’nin dışa bağımlılığına son verdi. Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’un deyişiyle, yoğurtta ithal maya garabetini sona erdiren Torku’da yoğurtlar artık yerli maya ile mayalanmaya başlandı. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi iş birliği ile Torku’da “sütü bizden mayası elden” dönemi sona erdi. Panagro tesislerini ziyaret ederek, yerli yoğurt …

Devamını oku »

Covıd-19 sütü nasıl etkiledi?

Covid-19 salgını nedeniyle tüm dünyada dış ticaret ve gümrük işlemlerinde kısıtlamalar uygulandığından dışa bağımlı olduğumuz hammadde ve ürünlerin tedarikinde zorluklar yaşanmaya başlandı. Hayvancılık sektörü yem hammadddeleri temininde zorluklar yaşarken gıda endüstrisi ambalaj hammaddeleri tedarikinde zorluklar yaşıyor. Tedarik zincirindeki bozulmalar nedeniyle küresel süt endüstrisi salgını “süt dökme” şeklinde yaşarken Türkiye’de bir damla süt dahi zayi olmadı. Ev dışı tüketim kanallarında süt …

Devamını oku »

Sütçülüğün kutup yıldızı

Hayvancılığın üzerinde dolaşan kara bulutlara rağmen ULUOVA Süt Çanakkale’de sütçülüğün gurur abidesi olarak yükseliyor. ULUOVA, her şeye rağmen başarmanın, kalitenin ve hayvancılıkta çıkış yolu aramanın hikayesi… Dünyanın en iyi 10 süt çiftliğinden biri olma hedefiyle yola çıkan ULUOVA, Asya ve Avrupa’nın genetik değeri en yüksek işletmesi olarak kabul ediliyor. 2015 yılında sütçülük ütopyası olarak faaliyete başlayan ULUOVA’da hayvan refahı ve …

Devamını oku »

Üreticiye yerel nefes: Halk Süt

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ülke gündemine gelen “Halk Süt” ilk olarak 2018 yılı sonunda Eskişehir’de başladı. Eskişehir’in ardından İstanbul, Ankara ve Mersin büyükşehir ile Bodrum ve Merkeefendi ilçe belediyelerinde uygulanıyor. Süt dağıtımını yerel yönetimlerde ilk gündeme getiren ise 11 yıl önce “Okul Sütü” ile başlayan şimdi de “Süt Kuzusu” ile devam eden İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu. Halk …

Devamını oku »

Tarım bankacılığa teslim

Tarım sektörünün başı geri ödenemeyen kredilerle dertte. Yeni umutlarla yapılandırılarak ödemesi bir sonraki sezona aktarılan krediler üretimde sürdürülebilirliği tehdit ediyor. Müteahhitleri kurtarmak için gösterilen çabanın bir benzerinin belki halkın temel gıdasını ve birçok sanayi kolunun hammaddesini üreten çiftçilerin borçları için de ortaya konması gerekebilir. Tarım ve hayvancılığın finansal açıdan içinde bulunduğu durumu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı …

Devamını oku »

Yem sütten pahalı!

Yem fiyatlarındaki artış süt üreticilerine büyük zorluklar yaşatıyor. Sütçülüğün gelişmiş olduğu ülkelerde süt / yem paritesi 1,5 ile 2,5 arasında iken ülkemizde parite 1 bandında seyrediyor. Küçük aile işletmeleri sattığı 1 litre süt karşılığında 1 kilo yem bile alamıyor. Büyük çiftlikler ise başa baş noktasını yakalamak için adeta şapkadan tavşan çıkarmak zorunda. Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Et …

Devamını oku »

Süte el verin!

2018 yılı Ağustos ayından beri çiğ süt aynı fiyata satılıyor. 10 aydır iğneden ipliğe her şeyin fiyatı artarken çiğ süt satış fiyatının yerinde sayması nedeniyle yüksek maliyetlerin altında ezilen çiftçi çareyi ineğini kasaba vermekte buluyor. 1 Ocak’ta beklediği yeni fiyatı bulamayan çiftçi 1 Nisan’da da süte zam alamadı. 10 Nisan’da toplanan Süt Konseyi, çiğ sütün tavsiye fiyatını 2 liraya çıkardı. …

Devamını oku »

Sütler yerde, inekler kancada!

Türkiye tarımında, bitkisel üretimde ve hayvancılıkta büyük bir yıkım yaşanıyor. Tarım alanları imara açılıyor, köyler boşaltılıyor, köylüler tarla ve hayvanlardan koparılıyor. Meralar hayvancılığa yasaklanıyor, yerli tohumla üretim engelleniyor, hibrit tohumların kullanılması zorunlu hale getiriliyor. Topraklarımız tarım ilaçları, kimyasal gübreler ve GDO’lu tohumlar ile zehirleniyor. Tarımsal faaliyetlerin “Buğday ile koyun gerisi oyun” olarak tanımlandığı Türkiye buğdayı ve koyunu ithal eder hale …

Devamını oku »

Enflasyon canavarı ekmek ve süt mü?

Türkiye yüksek enflasyona ayak uydurmaya çalışırken halkın geniş kesiminin enflasyonu daha az hissetmesi için gıda fiyatları üzerinde yoğun baskı yaşanıyor. Görevi gıda enflasyonu ile mücadele etmek olan “Gıda Komitesi” en temel iki tüketim maddesi olan “süt ve ekmek” fiyatlarını sabit tutmak için özel baskı yöntemleri geliştiriyor. Bu amaçla önce ekmek fiyat tarifesini belirleme süreci ile ilgili mevzuat değiştirilerek ekmek fiyatlarına …

Devamını oku »

Değişmeyen gündem: Fiyatlar

Süt sektöründe fiyatlar üzerinden yapılan tartışmalar hiç bitmez. Yem fiyatları, çiğ süt fiyatı, süt ürünlerinin perakende satış fiyatı her zaman gündemdedir. İktisat bilimine göre “fiyat” iktisadi faaliyetin bir sonucu iken, sektörümüzün aktörlerine göre ise her türlü problemin kaynağıdır. Sütçülüğün değişmeyen gündemini Et ve Süt Kurumu’nun 2017 yılı sektör değerlendirme raporundaki verilerle ele aldık. Fiyatlar süt sektöründe hep gündemin üst sıralarında …

Devamını oku »

Süt ürünü diye bitkisel yağ yiyoruz

Sütten yapılan peynir, yoğurt, tereyağı, kaymak ve dondurma bulmak gittikçe zorlaşıyor. Süt olmadan dondurma üretilebilir mi, peynir ve tereyağı yapılabilir mi? Türk İstatistik Kurumu verilerine göre artık mızrak çuvala sığmıyor. Sanayiye aktarılan süt azalırken süt ürünleri üretimi artıyor. Yani süt ürünlerinde süt kullanımı gittikçe azalıyor. Bakanlığın 2012’den beri açıkladığı listeler de bunu doğruluyor. Bugüne kadar Kay Süt, Balkan Süt, GC …

Devamını oku »

Hayvancılıkta Çiftlik Bank oyunu

Sanal oyun olarak başlayıp kısa sürede gerçek hayvancılığa adım atan Çiftlik Bank son dönemde Türkiye’nin en çok konuştuğu konuların başında geliyor. Süt hayvancılığına iddialı giriş yapan firma önce Tekirdağ’da Türkiye’nin ilk robot sağım sistemine sahip olan ve hayvancılık tarihimizde ilk düve ihracatı gerçekleştiren Sarp Hayvancılık işletmesini, ardından Bursa Yenişehir’deki Akel Çiftliğini bünyesine kattı. 23 Aralık’ta da Avrupa’nın en büyük et …

Devamını oku »

Destekler eski hamam, eski tas

Faruk Çelik Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevine geldiğinde “Milli Tarım Projesi” söylemini gündeme taşıdı. Milli Tarım’a göre bitkisel üretimde “Havza Bazlı” hayvancılıkta ise”Yerli” üretim desteklenecekti. 2017 Yılı tarım Destekleri Kararnamesi’ne bakıldığında Milli Tarım’ın söylem bazında kaldığı görüldü. Hayvancılık desteklerinde yerli üretimi desteklemeye yönelik kayda değer bir değişiklik göze çarpmadı. Yıllardır et krizi yaşanmasına rağmen 2011 yılından beri uygulanan “Besi …

Devamını oku »

Marketlerde çiğ süt dönemi başlıyor

Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ’in 27 Nisan 2017’de yayınlanmasıyla tüketiciye çiğ süt satışı yasal bir çerçeveye kavuşmuş oldu. Kaynağı bilinmeyen, yağı alınmış, bozulmasın diye sağlığa zararlı katkı maddeleri katılmış sütler bundan böyle satılamayacak. Güğüm veya soğutma tankından poşetlere doldurularak yapılan satışlar tarihe karışıyor. Sadece hastalıklardan ari çiftliklerin tüketiciye satış yapmasına izin veren tebliğ ile çiğ süt satışına etiket, ambalaj, soğuk …

Devamını oku »