Gündem

Hayvancılığa enflasyon tuzağı

Toprağa bağlı en katma değerli işlerden biri hayvancılıktır. Sektör “Var olmak” için zararına üretim yaparak direniyor. Ancak hayvansal üretimi bitirmeye kararlı olanlar bu uğurda her defasında yeni yaratıcı yöntemlerle sektörün cam damarı olan “Süt”e balta sallıyorlar. Dolar yüzde 46, yem yüzde 80 artarken sütün fiyatını ısrarla sabit tutmak başka nasıl açıklanabilir? Her şey ateş pahası iken enflasyonu bahane ederek sütün …

Devamını oku »

İhracatta umudun adı “Çin” oldu

Süt ürünlerimize Çin kapılarının açılması sektörde umudu tazeledi. AB ve Rusya’ya ihracat başladığında büyük umutlarla kocaman rakamlar konuşulmuştu. Oysa, 2019’da süt ürünleri ihracatımızın yüzde 2’sini AB’ye ve yüzde 1,5’ini Rusya’ya ancak yapabildik. Büyük olduğu kadar zor bir pazar olan Çin’den pay alabilmek için beklentileri karşılayan süt ürünlerini rakiplerden daha uygun fiyatlarla bu pazara sunmamız gerekiyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 21 …

Devamını oku »

Coronavirüsten kaynaklanan gıda ve beslenme riskleri nasıl azaltılabilir?

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) COVID-19’un gıda ve beslenme üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla öneriler yayınladı. Corona virüsün gıda ve tarıma yönelik olumsuz etkileriniz azaltmak için FAO’nun 10 başlık altında yayınladığı öneriler şöyle… S1: COVID-19’un küresel gıda güvenliği üzerinde olumsuz etkileri olacak mı? Hem salgın hem de geçim kaynakları bu salgın nedeniyle risk altındadır. Hastalık hızla yayılıyor. Bu artık bölgesel …

Devamını oku »

Süt üreticilerinin corona virüs (COVID-19) hakkında bilmesi gerekenler

korona virüs, süt işletmeleri

Çiftlik çalışanlarının sağlık ve güvenliğini sağlamak ve süt tedarik zincirindeki aksaklıkları azaltmak için bir planınız olmalı. Corona virüsün yayılmasını önlemek ve virüsten çiftlik çalışanlarını korumak için uzmanlar tarafından hazırlanan önerileri ve eylem planını sizinle paylaşmak istiyoruz. Corona virüs (COVID-19) olaylarının benzeri görülmemiş bir şekilde yayılmaktadır. Virüsün tüm toplumla birlikte süt endüstrisini derinden etkilemeye başladığını görüyoruz. Bu makale üç amaca yöneliktir. …

Devamını oku »

Yoğurdun raf ömrü nasıl uzadı?

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Aralık ayı başında yaptığı açıklama ile TÜBİTAK’ın, 3 ay tazeliğini koruyan “uzun ömürlü yoğurt” geliştirdiğini duyurdu. Patent başvurusu 10,5 yıl önce yapılmış olan, 5,5 sene önce de patent tescili yapılan bu buluşun yeniymiş gibi sunulması dikkat çekti. Ayrıca, normalde yoğurtta 15 gün olan raf ömrünün 90 güne nasıl çıkarıldığı merak konusu oldu. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik …

Devamını oku »

Sütümüz Çin yolcusu

Türkiye’den 67 firma Çin’e süt ürünleri ihracat izni almak için başvurdu. Bu pazarda yer alabilmenin yolu Çin’in gıda güvenliği standartlarını yakalamaktan geçiyor. Süt ürünleri ihracatında yıllardır belirli pazarların dışına çıkamıyoruz. En çok ihracat yaptığımız Irak, S. Arabistan ve Libya ile yaşanan problemler nedeniyle dış ticaretimiz diken üstünde seyrediyor. 2018 yılında yapılan 328 milyon dolarlık ihracatın yüzde 65’ini Orta Doğu’ya, yüzde …

Devamını oku »

Sütçülüğün geleceği ışık saçıyor(?)

Süt sektörünün mevcut durumunun, sorun alanlarının ve gelecek eğilimlerinin ortaya konması ve 2018-2022 döneminde izlenecek politikaların belirlenmesi amacıyla hazırlanan “Süt Sektör Politika Belgesi 2018- 2022” Nisan ayı sonuda kamuoyu ile paylaşıldı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından hazırlanan politika belgesinde süt sektörüne yönelik politikalar ve uygulamalar değerlendirilerek sektörün sorunları ortaya kondu. Belge kapsamında 2018-2022 projeksiyonu da yapılarak 2018- …

Devamını oku »

Üretim azalıyor, fiyatlar artıyor

Hayvancılıkta girdi maliyetlerinde yüksek artış nedeniyle üretimde daralma yaşanmasına rağmen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) resmi verileri tam tersini söylüyor. TÜİK’e göre bir önceki yıla göre hem sığır sayısında hem de süt üretiminde yüzde 6,9 artış olmuş. Süt ve süt ürünleri üretimi de 2018’de artarken 2019 yılından itibaren üretimde azalma resmi rakamlara ancak yansımış. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan hayvancılık …

Devamını oku »

Süt hasta mı eder, sağlık mı verir?

Süt ve ürünleri ile ilgili tartışmalar gittikçe yeni bir boyut kazanıyor. İçinde sütün de olduğu hayvansal proteinlerin kansere varan hastalıklara yol açtığı iddiaları yeniden gündemde sıkça yer almaya başladı. “Profesör” ve “Doktor” unvanlarına sahip hekimlerin “süt içmeyin, peynir yemeyin” şeklinde dile getirdiği bu iddialar üreticiye zarar verirken başta çocuklar olmak üzere tüketicileri hayvansal proteinlerden uzaklaştırıyor. Son zamanlarda en önemli hayvansal …

Devamını oku »

Süt ürünleri ithalatı ve Amerika

Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin bazı ürünlere karşılıklı yaptırım uyguladığı bir dönemde ABD’den Türkiye’ye yapılacak süt ürünleri ihracatının önü açıldı. Üç yıldır sertifika sorunları nedeniyle ABD’den Türkiye’ye yapılan ihracat durma noktasına gelmişti. Sertifika sorununun çözülmesiyle Amerika Türkiye’ye süt ürünleri ihracatına yeniden başlıyor. Türkiye’nin son 10 yılda ABD’den en çok ithal ettiği süt ürünlerinin başında tereyağ, krema ve laktoz/laktoz şurubu geliyor. Özellikle …

Devamını oku »

Pilot Bakan kimleri uçuracak?

Yıllardır uygulanan tarım politikaları sonucu artan gıda fiyatları tüketiciyi, yükselen girdi maliyetleri ise üreticiyi olumsuz etkiliyor. Kronikleşen sorunlar nedeniyle tarımda üretim azalırken ithalat artıyor. Yapısal sorunların acil çözüm beklediği böyle bir dönemde Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçti. Yeni sistemin ilk Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli oldu. Şimdi tarım sektörü Bakanı, Bakan da tarım sektörünü tanımaya çalışıyor. 1973 yılında …

Devamını oku »

300 koyunda gizlenen gerçek

Kırmızı et arz açığını kapatmak için hayvancılığın kurtuluş reçetesi olarak sunulan 300 Koyun Projesi koyunculuğu “ölçek büyütme” adıyla tehlikeye atıyor. Aile işletmelerinin yaygın olduğu küçükbaş hayvancılıkta taşeronlaşmayı beraberinde getirecek olan bu proje ile koyunculuk yapan köylülerin topraklarında tutunması zorlaşacak. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 300 koyun projesine başvuruların TİGEM’in internet sitesinden alınacağını duyurarak başvuru şartlarının neler olduğunu açıkladı. Proje kapsamında …

Devamını oku »

Patrondan müdüre Konsey saltanatı

ASÜD Başkanı Harun Çallı yönetmelik izin vermediği için Ulusal Süt Konseyi Başkanı olamayınca yerine yıllarca sahibi olduğu Gönenli Süt’ün idari işler müdürlüğünü yapan Sabit Karaca başkan seçildi. 2009’da kurulan Konsey’in 2010 yılından beri başkanlığını yürüten Harun Çallı, Ethem Sancak’ın istifasının ardından Konsey’e başkan olmuştu. Süt Konseyi’ni ilk gündeme getiren Sütaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz oldu. 1998 yılında Sütaş, süt …

Devamını oku »

Süt arzında korkutan senaryo

Süt üretimindeki azalma piyasada hissedilmeye başlandı. Bu yıl Kurban Bayramında önceki yıllardan daha çok dişi hayvan (inek, düve, koyun ve toklu) kesildi. Süt üretiminde 2016’da başlayan azalmanın 2018’de yeni bir krize yol açmasından endişe ediliyor. Sürdürülebilir süt üretimi için acilen gereken önlemlerin alınması gerekiyor. Süt arzındaki daralma sektörü derinden sarsmaya devam ediyor. Bu yılın Mart ayında çıkan sayımızda “İki yıldır …

Devamını oku »

Marketler çiğ süt satabilecek

Artık marketler ve şarküteriler çiğ süt satabilecek. Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğle çiğ sütün doğrudan son tüketiciye satışına izin verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 27 Nisan 2017’de yayınladığı tebliğ ile çiğ süt satışı otomatik makinelerle veya tek kullanımlık ambalajlarla yapılabilecek. Çiğ süt tüketiciye tek kullanımlık ambalajlarla satılacak. Ambalajların üzerinde ise “ÇİĞ SÜT”, “24 SAAT İÇİNDE KULLANILMALIDIR” ve “KULLANMADAN ÖNCE KAYNATINIZ” ifadeleri ile …

Devamını oku »