Mevzuat

Beslenme ve sağlık beyanlarına yeni düzenleme

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son tüketiciye arz edilen gıdalardaki beslenme ve sağlık beyanlarına ilişkin kuralları yeniden belirledi. Tüketiciye ve toplu tüketim yerlerine arz edilen gıdanın etiketlenmesinde, sunumunda veya reklamında kullanılan beslenme ve sağlık beyanları ile ilgili kuralları kapsayan Türk Gıda Kodeksi Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, beslenme ve sağlık beyanları; yönetmelik hükümlerine …

Devamını oku »

İthalatta şartları Et ve Süt Kurumu belirleyecek

Hayvan ithalatında uygulanacak teknik şartları artık ilgili kurumlar belirleyecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Sığır Cinsi Hayvanlar ile Koyun-Keçi Türü Hayvanların ithalatında kontrol belgesi alınabilmesi için aranacak şartlar hakkında değişiklik yapılmasına dair tebliğ, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğde yapılan değişiklikle Bakanlığın uygun görüşü ile piyasa düzenlemesi amacıyla tahsis edilen tarife kontenjanı kapsamında yapılacak sığır cinsi hayvan ithalatında uygulanacak teknik …

Devamını oku »

İthal hayvanlarla ilgili Bakana sınırsız yetki verildi

Türkiye’ye giriş yapan canlı hayvanlarda veteriner kontrollerinin ardından ortaya çıkan zorunlu ve öngörülemeyen durumlarda inceleme ve sonuçlandırma yetkisi Tarım Bakanına verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlık, yabancı bir ülkede hastalık çıkması durumunda, hastalığın türüne göre bu ülkenin tamamından veya …

Devamını oku »

Hayvancılık yatırımları hibe oranları açıklandı

Hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi için 3 yıllık dönemde uygulanacak hibe oranları belirlendi. Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnameye göre, 2017-2019 döneminde yeni kurulacak damızlık hayvancılık işletmeleri ile mevcut tesisini belirli kapasiteye çıkaran işletmelerin yapacakları yatırımlara ilişkin inşaat, alet ekipman alımı gibi harcamalarda yüzde 50-100 arasında hibe desteği verilecek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilecek …

Devamını oku »

Damızlık birlikleri yönetmeliği yayımlandı

Islah Amaçlı Hayvan Yetiştirici Birliklerinin Kurulması ve Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, hayvan gen kaynaklarının korunması, araştırılması, tespiti, ıslahı, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve pazarlanması konularında faaliyet göstermek amacıyla; koyun ve keçi türlerinde müştereken, diğer hayvan cinslerinde ise aynı türden hayvana veya arılı kovana sahip gerçek veya tüzel kişi yetiştiriciler tarafından, tüzel kişiliği haiz ve özel hukuk hükümlerine …

Devamını oku »

Perakendede yeni kurallar

Üretim tarihinden itibaren bir ay içinde bozulabilen hızlı tüketim mallarının ödeme süresi 30 günü geçemeyecek. Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik 6 Ağustos 2016’da Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik marketler tarafından talep edilen prim ve bedellerin yanısıra indirim ve kampanyalara yeni düzenlemeler getirdi. Yönetmeliğe göre; üretici veya tedarikçiden, mağaza veya şube açılışı ve tadilatı, ciro açığı, banka …

Devamını oku »

Çiğ süt destekleme primi belirsiz

Hayvancılık Desteklemeleri Tebliğinde “Çiğ süt destekleme” koşulları belirlenirken, süt primi miktarı yer almadı. 24 Haziran’da Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hayvancılık Desteklemeleri Hakkında Uygulama Esasları Tebliğine göre çiğ süt destekleme primi, ulusal düzeyde üst örgütlenmesini tamamlamış bir yetiştirici/üretici örgütüne üye olan yetiştiricilere verilecek. Çiğ sütün, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren süt işleme tesislerine satılması gerekiyor. …

Devamını oku »

Birincil hayvansal üretim tüketiciye doğrudan satılabilecek

Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında, çiğ et ve kıyma, bütün halindeki balık ve su ürünleri ile süt ürünleri son tüketiciye veya bir başka perakendeciye doğrudan arz edilebilecek. Çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak yönetmelik kapsamında doğrudan arz edilemeyecek. Hazır ambalajlı olarak tedarik …

Devamını oku »

Kasaplarda hazır kıyma ve köfte satışı serbest

Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişiklik ile perakende işletmelerde hazır kıyma ve açık köfte satışı ile ilgili yasaklayıcı hükümler kaldırıldı. Artık kasaplar köfte hazırlayabilecek ve hazır kıyma satabilecek. Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde yapılan değişiklik 18 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ’in 6. Maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile artık perakende işletmelerde hazırlanarak satışa sunulacak …

Devamını oku »