İzmir depremi, hayattan ders almamak için ne kadar dirençli ve inatçı olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdi. Bir deprem ülkesinde, her yıl kaybettiğimiz onca cana rağmen, dükkan yapmak için taşıyıcı kolonları kesebilecek zihinsel işleyiş hala mümkün olabiliyor. 2020 yılında tüm dünyada meydana gelen depremlerde ölen 197 kişinin 160’ı Türkiye’den… Bu üzerinde çokça düşünmemiz gereken bir durum değil mi? Her …
Devamını oku »Pandemide kıymeti artan ancak fiyatı artmayan sütümüz
Bütün mikrobik hastalıklarda bireysel direnç son derece önemlidir. Bireysel direnç; yaş, cinsiyet, bazı fizyolojik olaylar (gebelik, stres, aşırı yorgunluk vs), bağışıklığı baskılayan hastalıklar ve bazı kimyasal ajanlar gibi pek çok faktör tarafından etkilenmektedir. Bu yüzden aşılama çalışmaları bütün toplumda aynı sonucu doğurmaz. Bazı insanlar aşılanmış oldukları halde aşısını oldukları hastalığa yakalanabilirler. Hastalıklara karşı korunmada zamanında yapılacak aşılanma önemli olmakla beraber …
Devamını oku »Süt hayvancılığının yapısal sorunları ve çözüm önerileri
Tarım sektörünün temel sorunları, tarımın alt sektörü olan süt üretiminde de etkisini göstermektedir. Tarımın ayrılmaz bir parçası olan süt hayvancılığı adeta can çekişiyor. Hayvancılığın temel iki sorunu; girdi maliyetinin yüksekliği ve ürün satış fiyatının düşüklüğüdür. Bu iki husus sürekli süt üreticisinin aleyhine işliyor. Üstelik fiyatı devlet tarafından belirlenen sütün üreticisine alım ve fiyat garantisi de verilmiyor. Bu yazıda, süt üretimi …
Devamını oku »Süt endüstrisinde sürdürülebilirlik ve pandemi örneği
İnsan, doğası gereği alışageldiği süreçleri devam ettirmeyi öncelikli hedef olarak görmektedir. Farklı kültürlere ait yemekleri tatma, farklı tarzlarda tatil yapma, dünyanın değişik coğrafyalarına ait müzikleri dinleme gibi konular çoğu insan için radikal bir değişim gerektirmektedir. Alışılan yaşam tarzını devam ettirmek kolay ve güvenli bir seçenek olarak ortada dururken farklı arayışlara yönelmek için bir itici güce gereksinim duyulmaktadır. Ekonomik faaliyetler de …
Devamını oku »Pandemi sürecinde süt ve süt ürünleri sektörü
Türkiye süt ve süt ürünleri sektöründe kamu otoritesince onaylı, kayıtlı ve denetimli 2 bin 370 işletme faaliyet göstermektedir. Sektörümüz her gün 300 bini aşkın çiftçi/ üreticiden temin ettiği çiğ sütü, sağlıklı, ambalajlı, hijyenik içme sütü ve süt ürününe dönüştürmektedir. Bunun yanı sıra gerek sağladığı doğrudan istihdam ve gerekse tedarikçilerinden aldığı mal ve hizmet ile 100 binlerce insanımıza da geçim kapısı …
Devamını oku »Randıman hesaplarken dikkat edilecek hususlar
Sütte bulunan proteinlerin, yağların; kaşar, beyaz ve klasik peynirlere geçiş oranları hep farklıdır. Ayrıca, bazı peynirlerde protein geçiş oranını çok yükseltilmesi, ürünlerde kalite kusurlarına neden olmaktadır. Gerektiğinde tahsis süte, protein ilave edilebilmelidir. Bu konuyu çok geniş bir başlık altında incelenmesi, ülkemizde zorunlu uygulamada olan Peynir Tebliği’nin dikkate alınması gerekmektedir. Maliyeti düşürelim derken, kalite kusurlarına neden olunmamalı, “Tüketicinin kalite ve fiyat …
Devamını oku »Süt ürünleri bağışıklık sistemimizi destekler
Bırakın yiyecek ve besin takviyelerini, hiçbir ilaç COVID-19 enfeksiyonunu önleyemiyor. Yetersiz beslenmenin bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak enfeksiyon riskini artırdığı biliniyor. Ancak iyi bir beslenme güçlü bir bağışıklık sistemini oluşturmada önemli rol oynayabilir. Süt ürünleri tüketimi ile bağışıklık arasındaki ilişkiyi ortaya koyan araştırmalar süt ürünlerinin zengin besin içeriği sayesinde sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekleyebileceğini gösteriyor. Süt ve ürünlerinin içerdiği besinler …
Devamını oku »Süt hayvancılığı neden zor durumda?
Türkiye’de sanayi ve hizmet sektörlerinde olduğu üzere 1980’li yıllardan itibaren tarımda da neo-liberal politikalar uygulandı. Bu bağlamda aile işgücü temelli küçük ve orta ölçekli işletmeler yerine endüstriyel tarımsal işletmeler öne çıkarıldı ve desteklendi. Neo-liberal politikalar sonucu Türkiye’de tarımsal üretim ve gıdada neler oldu? Endüstriyel tarımla birlikte ekoloji tahrip oldu, toprak ve su kirlendi. Bitkisel üretim ile hayvan yetiştiriciliği birbirinden koparıldı. …
Devamını oku »Yeni normal: Koronavirüs ile yaşamak
Antik Yunan’da (M.Ö. 430’lu yıllarda) kent nüfusunun yüzde 25’inin öldüğü meşhur Atina vebası sonucunda kentin siyasi ve ekonomik yapısı değişti. Servet dağılımı yeniden şekillendi, halkta kanunlara ve dini inanca bağlılık azaldı. Bunun üzerine kanunlar daha katı hale getirilerek Atina’da yaşayan vatandaşlık hakkı tanınmamış insanlar ağır bir şekilde cezalandırıldı. Tarih bize krizlerin genellikle yeni devlet kurumlarını getirdiğini göstermiştir. Yakın tarihten örnek …
Devamını oku »Güvenme dayına ağartı al yanına
Türk toplumunda erkek kardeş için kız kardeş çok önemlidir. Çünkü o annenin en büyük yardımcısı, ailenin namusudur. Bu yüzden ayrıcalıklı bir konumu vardır ve bu konum hayatı boyunca devam eder. Erkek kardeş için kız kardeş önemli olunca kız kardeşin çocukları için de amcaya göre dayının itibarı daha fazladır. Bunca önemine rağmen başlıkta değiştirerek verdiğimiz “Güvenme dayına ekmek al yanına” deyimi …
Devamını oku »Covid-19 pandemisi ve gıda güvenliği
Tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 pandemisi hakkında genel bilgiler sunmak ve korunma yolları hakkında herkesin artık ezbere bildiği detayları burada aktarmak bu yazının konusu da haddi de değil. Bunun yerine, bu beklenmedik ve agresif küresel salgının bizlere öğrettiği (belki de hatırlattığı) bazı noktaları gıda güvenliği özelinde tartışmak hedeflenmektedir. Her akşam televizyon ekranlarında artık ne anlama geldiğini bildiğimiz sayıları takip etmek, …
Devamını oku »Kovid-19 salgını ışığında tarımda ne yapalım?
Kim ne söylerse söylesin, Kovid-19 salgını dünyada uygulana gelen kapitalist üretim biçimi ve ilişkilerinin bir ürünü ve sonucu. Nedir bu üretim biçimi? Üretimi, büyük dev işletmelerde yapmak. Bu sanayide dev fabrikaları, tarımda dev tarımsal işletmeleri yarattı. Küçük ve orta ölçekli işletmeler dışlandı. Dev işletmeler çok yoğun şekilde iş ve işçi kapasitesini ortaya çıkardı. Üstelik kapitalist endüstriyel üretimin gıdaya erişimde yarattığı …
Devamını oku »Tarımsal desteklere yönelik acil eylem planı hazırlanmalı
Bilindiği üzere, yaklaşık dört aydır ülkemizde ve tüm dünyada koronavirüs (COVİD-19) olarak adlandırılan bir salgın hastalıkla mücadele edilmektedir. İnsanlığın bu savaşı bilimin ve aklın rehberliğinde kazanacağına olan inancım tamdır. Bu mücadelede ülkeme ve dünyaya başarılar diliyorum. Bu hastalıktan dolayı hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Hasta olanlara ise acil şifalar diliyorum. Bu salgının bana gösterdiği en …
Devamını oku »Sizin için üretmeye devam ediyoruz ama siz evde kalın!
Dünya ve Türkiye, yeni tip koronavirüs Covid-19 salgını ile mücadele ederken, virüse karşı başta ellerimizi yıkamak ve evde kalmak olmak üzere alınması gereken kişisel tedbirlerden biri de hem bağışıklık sistemimizi hem de genel vücut direncimizi güçlü tutmak. Sağlıklı bir yaşamın önemli ögelerinden biri hayvansal protein tüketimi. Burada da hayvansal proteinin en önemli iki kaynağı süt ve kırmızı et tüketimi öne …
Devamını oku »Çin’in açtığı kapıdan girebilecek miyiz?
Çin gümrüklerinin Türk süt ürünlerine açılmasını tıpkı AB ve Rusya kararlarında olduğu gibi şölen havasında kutladık. Alay-ı vala ile kutlanan AB ve Rusya gümrük kapılarının süt ürünlerimize açılması sonrası bu pazarlara ihraç edilen süt ürünlerinin yıllık toplam değeri 12 milyon doları ancak buluyor. 2019’da süt ürünleri ihracatımızın 4,7 milyon dolarlık kısmını Rusya’ya, 7,5 milyon dolarlık kısmını Avrupa ülkelerine ancak yapabildik. …
Devamını oku »