Sütte ithalatın ayak sesleri

2 bin 500 ton süt tozunun ve 2 bin ton tereyağının gümrüksüz olarak ithal edilmesi kararı üreticiyi çileden çıkardı. Et ithalatının ardından açıklanan bu karar, etten sonra ithalat sırası sütte mi diye üreticiyi iyice tedirgin etti.

Süt tozu ve tereyağı için %0 gümrüklü ithalat kontenjanı açılması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı (Karar Sayısı: 2010/888) 6 Ekim 2010 tarih ve 27721 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre; 1 Ocak 2010-31 Aralık 2010 tarihleri arasında 2 bin 500 ton süt tozu ve krema (konsantre edilmiş veya ilave şeker ya da diğer tatlandırıcı maddeleri içeren) ile 2 bin ton tereyağı sıfır gümrük vergisi ile ithal edilebilecek.

Süt ve krema için 2 bin 500 tonluk tarife kontenjanının yanı sıra Bakanlık aldığı karar ile, süt ve kremanın dışında yine 2 bin ton tereyağı, bin ton mısır nişastası da ithal edebilecek. Bunların dışında gümrük vergisi olmadan 9 bin ton soya yağı, palm yağı, ayçiçek, aspir veya pamuk tohumu
yağları, hindistan cevizi (kopra), palm çekirdeği ve babassu yağları, per, kolza ve hardal yağı, diğer bitkisel sabit katı ve sıvı yağlar da ithal edilebilecek.

Et ithaline aralanan kapının giderekaçılmasının ardından süt tozu, krema ve tereyağında toplam 4 bin 500 tonluk tarife kontenjanı sağlanması, süt üreticilerini tedirgin etti. Bazı sektör temsilcileri 12 milyon tonluk üretimin bulunduğu Türkiye’nin bundan etkilenmeyeceğini, ancak üreticinin “ya devamı gelirse” diye korktuğuna dikkat çekti.

MHP’den ithalata sert tepki

İthalat kararı siyasete kadar uzandı ve Meclis’e taşındı. MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu hükümetin sıfır gümrükle süt tozu, krema ve tereyağı ithal kararını eleştirerek Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in cevaplamaları için TBMM’de yazılısoru önergesi verdi.
Tanrıkulu yaptığı açıklamada; çiğ süt üretiminde %19 artış olmasına rağmen ilgili kararın, süt fiyatlarını olumsuz yönde etkileyeceğini dile getirerek, “Alınan bu karar tarıma ve süt sektörüne yapılacak en büyük darbe olacaktır” dedi. Karardan, ‘Ulusal Süt Konseyi’ ve üyeleri dahil, sektörde hiç kimsenin haberi olmadığını ve sektör temsilcilerinin, kendileriyle ilgili alınan bu kararı Resmi Gazete’den öğrendiklerini ifade eden Tanrıkulu, “Karardaki bir başka olumsuz durum ise; geriye dönük (01 Ocak 2010) karar alınmasıdır. 2010 Ocak ayından bu yana bu ithalatları kimler, hangi gerekçeyle gerçekleştirmiştir, bunun kamuoyuna açıklanması gerekmektedir”dedi.

Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu:

‘Süt ithalatı söz konusu değil’
Prof.Dr. Engin Sarıkaya:
‘Et ithalatından sonra süt ithalatı yapılacak’
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker:
‘Süt ithalatı iddiaları doğru değil’
ASÜD Başkanı Harun Çallı:
‘25 bin ton süte denk gelir piyasayı etkilemez’
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin:
‘İthalat üreticinin kazancını yok ediyor’
Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Yardımcısı Osman Vasfi Yasun:
‘İthalattan sınırlı bir kesim karlı çıkacak’
MHP İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu:
‘Hangi firmalar bu ithalatı gerçekleştirmiş ve gerçekleştirecek?’

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.