Süt dünyasında yenilikçi entegre tesisler

Sütaş Aksaray’da dev bir yatırımı hayata geçirdi. 100 milyon dolarlık yatırımla kurulan Sütaş Orta Anadolu Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri, Türkiye sütçülüğünün bu gurur tablosunun arkasında ise entegre sütçülük ve çiftlik projelerindeki uzmanlığıyla öne çıkan GBC İnşaat vardı. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Buğra Küçükkayalar, entegre sütçülük ve çiftlik projelerinde uzmanlaşan GBC İnşaat’ı Süt Dünyası’na anlattı.

100 milyon dolarlık yatırımla kurulan ‘Sütaş Orta Anadolu  Sütçülük Projesi Aksaray Entegre Tesisleri’, Süt Fabrikası, Damızlık Yetiştirme Çiftlikleri, Eğitim Merkezi, Uygulama Çiftliği, Yem Fabrikası ve Geri Kazanım Tesisleri’yle entegre bir kampüsten oluşuyor. Tesisler Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve çok sayıda davetlinin katılımıyla 7 Kasım’da görkemli bir törenle açıldı.

Ülke sütçülüğünün gurur tablosu Sütaş’ın Aksaray’daki modern entegre tesislerini yapan firmayı, Süt Dünyası sizler için araştırdı. Araştırmamız sonucunda karşımıza entegre sütçülük tesisleri ve çiftlik inşaatlarında uzmanlaşmış bir firma GBC İnşaat çıktı. GB Grup bünyesinde yer alan GBC İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Buğra Küçükkayalar, entegre sütçülük ve çiftlik projelerindeki uzmanlıklarını anlattı.

Sütaş’ın Aksaray’daki modern entegre tesisleri ülkemiz sütçülüğü için gerçek bir gurur tablosu. Hepimizi gururlandıran bu entegre tesisleri sizin eseriniz. GBC İnşaat olarak hayvancılık ve sütçülük inşaatlarında nasıl uzmanlaştınız?

Hayvancılık alanındaki uzmanlığımız, gıda sektöründe bulunan Sütaş, SEK Süt, Tat ve Tamek gibi firmaların üretim, ambalajlama ve depolama tesislerini gerçekleştirerek başladı. Sütaş’ın Bursa Karacabey’deki tesisleri ile Aksaray tesislerinin tamamı, SEK Süt’ün Bursa Mustafakemalpaşa tesisleri inşaatları grubumuzca yapılmıştır. İlk süt çiftliği işimiz olan Sütaş’ın Karacabey damızlık süt sığırı çiftliğini 2004 yılında gerçekleştirdik. Bugüne kadar 50 başlık hayvan çiftliğinden 1.800 başlık çiftliğe kadar büyüklü küçüklü 9 çiftlik tesisi kurmuş bulunmaktayız. Halen üçü büyük ölçekli birisi 50 baş dört projemiz devam etmektedir. Ruhsatve uygulama projeleri ile tüm inşaat işlerinin yanı sıra elektrik ve mekanik tesisatlarını da üstlenerek gerek koordinasyon gerekse kalite, süre ve maliyet açısından her türlü süt ürünleri fabrikası, yem fabrikası, damızlık süt sığırı çiftliği, arıtma ve geri kazanım tesisi ile biogaz tesislerine yönelik en uygun çözümleri sunmaktayız.

Sütaş’ın Aksaray’daki muhteşem açılışı ve modern entegre tesisleri ülkemiz sütçülüğü için çok önemli bir aşama. Bu nedenle doğrudan söyleşiye bu konuyla girdik. Süt Dünyası okuyucularına GBC İnşaat’tan kısaca bahseder misiniz?

GBC İnşaat 2007 yılında GB Gruba katıldı. GB Grup 32 yıldır inşaat sektöründe yer almakatadır ve başarılı projelerle adından bahsettirmeye başlamıştır. GBC İnşaat, grubun inşaat sektöründeki deneyimini, hayvancılık ve gıda tesislerindeki uzmanlığıyla bütünleştirerek çiftlik ve gıda tesisi alanlarında uzmanlaşmıştır. Bünyesinde bulunduğu “GB Grup”un diğer firmalarıyla birlikte; her türlü endüstriyel yapı, konut, sosyal tesis sanayi sitesi, arıtma – geri kazanım tesisleri, biogaz tesisleri, ticari yapılar ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliği, tavuk kümesi, tahıl depoları inşaatları yapmaktadır.

Projelerin hazırlanmasından yapının anahtar teslimi bitirilmesine kadar uzanan süreçte etkinlik göstermektedir. Kalite, çevre, iş güvenliği ve çalışan sağlığı yönetim sistemleri belgelerine sahip olan ve bu belgelerin gereklerini yerine getiren firmamız, yaşama kattığı yapıların istenilen dayanıklılığının yanı sıra işlevselliği yüksek, teknolojik, düşük maliyetli ve farklılığı ve kalitesiyle dikkat çekici olmasını da ön planda tutmaktadır.

Hayvancılık ve sütçülük inşaat projelerinizden bahsediyordunuz. Yürütmekte olduğunuz ve tamamladığınız diğer çiftlik ve tesis projeleriyle ilgili birkaç örnek verebilir misiniz?

Hizmet panelimizdeki çeşitliği koruyarak, ülkemizde son birkaç yılda destek ve ilginin yoğunlaştığı büyükbaş – küçükbaş süt ve besi hayvancılığı ile tavukçuluk sektörü üzerine çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Bu alanlarda uzun yıllara dayanan deneyimlerimiz grubumuzu; süt ürünleri fabrikası, yem fabrikası, süt sığırı çiftlikleri, arıtma, geri kazanım ve biogaz tesisleri ile kümes inşaatları konularında ülkemizin uzman kuruluşlarından birisi yapmıştır. Sütaş için Bursa Karacabey’de gerçekleştirdiğimiz süt sığırı çiftliklerinin yanısıra şu anda hem Karacabey’de hem de Aksaray’da yine Sütaş için çiftlik inşaatlarımız devam etmektedir.

Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri Kayseri Bölge Müdürlüğü için de Yozgat Boğazlıyan’da ilave süt sığırı çiftliği inşaatlarımız sürmektedir. Aynı şekilde Bursa’da Matlı Yem ve Öztavuk, Balıkesir’de EDS Gıda ve Öncüler Gıda firmalarına kümes inşaatları yapılmış ve yapılmaktadır. Bu konuda 50.000 m2’den fazla kümes gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Üzerinde çalıştığımız ruhsat ve etüt aşamasında olan onlarca yeni proje de hayata geçmeyi beklemektedir.

GBC İnşaat olarak sütçülük ve hayvancılık sektörlerine yönelik hedefleriniz neler?

Sektördeki ana hedefimiz, gerek süt ürünleri tesisleri ile ilgili gerekse süt ve besi amaçlı büyükbaş ve küçükbaş hayvan çiftliklerine yönelik deneyimimizi entegre tesisler kuracak şekilde üretici ve işleyici firmalarla paylaşmaktır. Kolay üretilip, yerinde iyi bir koordinasyonla, kısa sürede, uygun fiyatta, modüler (yani ileride büyütülebilir ya da taşınabilir) çiftlikler kurulmasını ülkemiz hayvancılığının daha ileri gitmesini sağlayacak çok önemli bir girişim olarak görmekteyiz ve uygulamaktayız.

Ayrıca, henüz yeterli destek verilmemesinden dolayı fazla talep görmeyen biogaz tesislerinin kurulması konusu da ilgi alanımızdadır. Bu konudaki inşaat deneyimimizi uzman teknolojik yurt dışı firma işbirliğimizle bütünleştirerek talepte bulunacak firmalara her an sunabiliriz.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.