Röportaj

Sağlıklı sütün tüketiciye ulaşması engelleniyor

İki yıl önce yayınlanan Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ ile hastalıktan ari çiftliklerde üretilen çiğ sütün perakende satışına izin verildi. Ari çiftliklerin çoğu ürettikleri çiğ sütü şişeleyerek ya da otomatlar ile kendi bölgelerinde tüketiciye satmaya başladılar. Ancak organize perakende zincirleri “48 saat” raf ömrü kuralı nedeniyle çiğ süt satamıyorlar. Zincir marketlerin ürün talep ettiği çiftliklerden Uluova Süt’ün Yönetim Kurulu Başkanı …

Devamını oku »

Konsey’in yaptırım gücü bulunmuyor

Çiğ süt maliyetini hesaplayan ve üretici fiyatlarını ilan eden Ulusal Süt Konseyi “fiyat” gündemli tartışmaların hep odağında yer alıyor. Biz de “maliyet ve “fiyat” gündemi çerçevesinde süt kamuoyunun merak ettiklerini Ulusal Süt Konseyi Başkanı Sabit Karaca’ya sorduk. Çiğ süt üretici fiyatının ilan edilme sürecinde Ulusal Süt Konseyi belirleyici bir rol oynuyor. Bölgelere göre çiğ süt maliyetini hesaplamakla görevli olan Konsey, …

Devamını oku »

Dünya süt otomatı pazarında iddialıyız!

Çiğ sütün tüketiciye hijyenik koşullarda ulaştırılmasını amaçlayan Arminoks Makine, ilk yerli süt otomatını üretti. Sakarya’da üretilen yerli süt otomatı ile hem ithalatın önüne geçildi, hem de birçok ülkeye ihracat başladı. Çiğ Sütün Arzına Dair Tebliğ ile 1 Ocak 2018’den itibaren tüketiciye çiğ süt satışında “ambalaj” ya da “otomat” zorunluluğu getirilince yerli otomata ilgi de beklenenin üzerinde oldu. Türkiye’nin ilk yerli …

Devamını oku »

Beslenmede yeni trend: Evde peynir yapımı

Son yıllarda doğal ürünlere olan ilgi artıyor. Tüketicilerin doğal ürüne erişim isteği süt ve süt ürünlerine de yansıyor. Çiğ süt alıp yoğurt başta olmak üzere süt ürünlerini evinde yapan insanların sayısı gün geçtikçe çoğalıyor. Doğal gıda arayışındaki yeni trendlerden biri de evde peynir yapmak. Evde peynir yapımının inceliklerini ve eğitim ortamını sizinle paylaşmak için Süt Rüyası Peynir Atölyesinin Kurucusu Öznur Apaydın …

Devamını oku »

Tüketici günlük taze süt istiyor

Sektörün duayen isimlerinden Önder Toker, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek cam şişede evlere günlük taze çiğ süt servisi yapıyor. Genel merkezi İstanbul Beykent’te olan Sütçü by Önder Toker’in Yeşilyurt, Göktürk, Akatlar ve Bakırköy’de şubeleri bulunuyor. Önder Toker ile tüketiciye çiğ süt satışını konuştuk. Önder Toker uzun yıllar Tekirdağ’da Trakya Hisar Çiftliği’nde süt üreticiliği yaptı. Burada edindiği tecrübeyi paylaşmak ve süte yatırım yapacaklara …

Devamını oku »

İnek beslemede karaciğer yağlanmasına dikkat!

Prof. Dr. İsmet Türkmen ile ineklerin kuru dönemde nasıl beslenmesi gerektiğini konuştuk. Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Türkmen, AB onaylı ve arilik belgesine sahip Türkiye’nin öncü süt işletmelerinden Cactus Farms’a besleme danışmanlığı yapıyor. Türkmen, Cactus Farms Akademi aracılığıyla deneyimlerini sektörle paylaşıyor. KURU DÖNEMDE YÜKSEK ENERJİLİ BESLEME Cactus Farms ile işbirliğiniz nasıl …

Devamını oku »

Teşvikleri kaldırarak başarıyı yakaladık

Dünya süt ürünleri ihracatının yüzde 30’unu gerçekleştiren Yeni Zelanda’nın bu başarısının arkasında 30 yıl önce tarım ve hayvancılıkta tüm teşvikleri kaldırması yatıyor. Yeni Zelanda’nın tarımsal dış ticaretten sorumlu yetkilileriyle Yeni Zelanda süt sektörünü ve türkiye ile işbirliği olanaklarını konuştuk. Süt ürünleri ihracatı ve küçükbaş hayvancılıkta dünyanın önde gelen ülkelerinden Yeni Zelanda’nın Tarımsal Ticaret Özel Temsilcisi Mike Peterson ile Ticaret ve …

Devamını oku »

Hedefimiz embriyo üretip tüm dünyaya satmak

Merkezi Amerika’da bulunan Royal Atlantik Holdıngs Amerika’dan Türkiye’ye yapılan süt ve besi sığırı ihracatında lider bir kuruluş. Royal Atlantıc Holdıngs’in kurucusu ve yönetici ortağı Murat Berk ile yaptığımız söyleşiye bu sayıda devam ediyoruz. Tarım Bakanlığı’nın düve ithalatıyla ilgili kriterleri nelerdir, önemli çiftlikler düve ithalatında niçin Amerika’yı tercih ediyorlar, süt sığırı yetiştiriciliğinde Amerika ve Avrupa arasındaki temel fark nedir, Amerika’dan süt …

Devamını oku »

Türkiye’nin inek kalitesini yükseltiyoruz

Türkiye son 5 yıldır ithal ettiği damızlık sığırların yarısını Amerika’dan aldı. Son iki yıldır ABD’den alınan damızlık düvelerin ise neredeyse tamamı Royal Atlantic Holdings LLC tarafından ihraç edildi. Royal Atlantic’in Amerika’dan Türkiye’ye yaptığı ihracat operasyonunu yerinde izledik ve firmanın Yönetici Ortağı Murat Berk ile Türkiye’nin hayvan ithalatını konuştuk. Resmi rakamlara göre Türkiye’de geçtiğimiz yıl üretilen 17 milyon ton inek sütü …

Devamını oku »

Süt verimi için ineklerin rahat yatması şart

Süt çiftliklerinde verimlilik, ineklerin refah koşullarının iyileştirilmesine bağlıdır. Bu nedenle inek yatakları hayvanların konforu, süt çiftliklerinin de verimliliği için kritik bir öneme sahip. Almanya Tarım Birliği’nin test ve sertifikalandırma kuruluşu DLG Test Merkezi tarafından İşbir inek yataklarına konfor ve dayanıklılık uygunluk belgesi verildi. Türkiye’nin en büyük inek yatağı üreticisi İşbir Ziraat’ın Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz ile inek yataklarının süt …

Devamını oku »

Süt çiftçisi kalite ile kazanacak

İlk röportajını Süt Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Gümüş’e veren Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Fatih Salih Okumuş, sektöre ve üreticilere önemli mesajlar verdi. 3 Nisan 2015’te Ankara’da gerçekleştirilen Genel Kurulda Türkiye Tarımsal Süt Üreticileri Merkez Birliğinin yeni yönetimi belirlendi. Önceki dönemde Başkan Yardımcısı olan Simav Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Salih Okumuş’un Yönetim Kurulu Başkanı seçilirken, …

Devamını oku »

İnek izleme sistemi ile kazancınızı artırın

Süt çiftliklerinde inekler, IR (infrared) ve RF (radio frequency) teknolojileri kullanılarak izlenebiliyor. Bu teknolojilerin kullanıldığı farklı yöntemler ve sistemler bulunuyor. SCR Dairy Türkiye Müdürü Barış Öner, Süt Dünyası’nın inek izleme sistemleriyle ilgili sorularını yanıtladı. İnekleri gözlemlemek ile izlemek arasındaki fark nedir?  Gözlem kelime anlamında gelmekle beraber göz ile kişiye bağlı yapılan kontrollerdir. Gözlem, teknolojik bir donanım ve bir sistem barındırmamakla …

Devamını oku »

Algida ne kadar süt kullanıyor?

Unilever bünyesindeki Algida, Türkiye dondurma pazarının en büyük oyuncusu. Üretim ve satış rakamlarına baktığımızda pazarda tüm rakiplerinin toplamının iki katına varan bir hakimiyeti söz konusu. Algida’nın Konya’da yeni açılan fabrikasını ziyaretimizde Unilever’in tedarik zincirinden sorumlu en üst düzey yetkilisine dondurma sanayinde hammadde olarak ne kadar süt (süt yağı, krema, süt tozu vb) kullanıldığını sorduk. İşte, Türkiye dondurma pazarının lider markası …

Devamını oku »

Süt çiftlikleri için hassas çözümler

Süt çiftlikleri için yenilikçi teknolojiler geliştiren SCR inek, sürü ve süt izleme çözümlerine odaklanıyor. 10 yıldır Türkiye’deki çiftliklerde de ürünleri kullanılan firmanın Türkiye Ülke Müdürü Barış Öner ile SCR’nin süt çiftliklerine kattığı değeri konuştuk. 1976 yılında kurulan SCR dünya çapında süt endüstrisi için yenilikçi teknolojik çözümler geliştiriyor. İlk 20 yıl süt çiftlikleri ile beraber sağımhanede kullanılan pulsatörler ve otomatik başlık …

Devamını oku »

Keçiciliğe masterlı kadın eli

Geçen yıl kurduğu Naturel Keçi Çiftliği ile hayvancılık sektöründe adından söz ettiren genç girişimci gülsüm Akçay, kısa sürede önemli bir başarı yakaladı. Yeni yatırımlarla 2 bin 500 baş kapasiteye ulaşmayı hedefleyen Akçay, keçicilik yatırımı yapmak isteyen diğer girişimcilere de damızlık temininden sütlerinin pazarlanmasına kadar her aşamada destek veriyor. Bağımsız çalışabilmek veya kendi işinin sahibi olabilmek, günümüz gençliğinin en büyük hayallerinden …

Devamını oku »