Süt verimi için ineklerin rahat yatması şart

Süt çiftliklerinde verimlilik, ineklerin refah koşullarının iyileştirilmesine bağlıdır. Bu nedenle inek yatakları hayvanların konforu, süt çiftliklerinin de verimliliği için kritik bir öneme sahip.

Almanya Tarım Birliği’nin test ve sertifikalandırma kuruluşu DLG Test Merkezi tarafından İşbir inek yataklarına konfor ve dayanıklılık uygunluk belgesi verildi.

Türkiye’nin en büyük inek yatağı üreticisi İşbir Ziraat’ın Genel Müdür Yardımcısı Murat Yılmaz ile inek yataklarının süt verimine etkisini konuştuk.

İnek yatağının hayvan sağlığı ve verimliliği için önemi nedir?

Öncelikle dilerseniz hayvanın yatma ihtiyacından başlayalım. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da temel enerji kaynağı glikozdur. Glikozu ise doğada en yaygın olarak, selüloz ve nişasta molekülünde görmekteyiz. İneklerin temel glikoz kaynağı selüloz iken insanlarda ise nişasta ön plana çıkmaktadır. Selüloz; glikoz moleküllerinin beta bağı ile birbirlerine bağlanarak oluşturdukları zincir yapı, nişasta ise yine glikoz moleküllerinin alfa bağı ile bağlanarak oluşturdukları zincir yapıdır. Bu iki molekülü birbirinden ayıran ise bağ kuvvetleridir. Beta bağı alfa bağına göre daha kuvvetlidir ve bu nedenle selüloz insan sindirim sistemi tarafından parçalanarak sindirilemez, daha zayıf bağ olan nişasta ise sindirilebilir.

Selülozun hayvanlar tarafından sindirilebilmesi, geviş getirme denilen uzun bir süreç ve mikro organizmalar yardımı ile mümkündür. Hayvanlar ancak yatarak geviş getirirler ve yatmak, uyumanın dışında hayvanlar için ayrıca bir ihtiyaçtır. Yediklerini sindirebilmeleri, yatmaları ile mümkündür ve bu nedenle hayvanların günde en az 12-14 saat yatmaları gerekir.

Eğer yatabilecekleri uygun bir ortam yoksa yatmak yerine ayakta kalmayı tercih ederler, bu da hayvanlarda stresi, ayak ve eklem rahatsızlıklarını doğurur. Mecbur kalıp yattıklarında ise, yattıkları yer kirli ise enfeksiyon, sert ise diz problemleri, soğuk ise soğuğa bağlı hastalık riskleriyle karşı karşıya kalırlar. Diğer taraftan hayvana yatabileceği konforlu ve temiz bir ortam sunarak her fırsatta yatması teşvik edilirse sağlık problemlerinin önüne geçilmiş olur ve verimliliği ciddi oranda arttırılır. Yatak bu anlamda hayvan sağlığı verimliliği için büyük öneme sahiptir.

İnek yatağı üretimine ne zaman başladınız ve bugüne kadar kaç inek yatağı sattınız?

İnek yatağının hayvan sağlığı ve verimliliğine önemli katkısı bilinmekteydi ancak bu ihtiyacı karşılayabilecek ürünler yurt dışından çok pahalı geliyordu. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) talebi üzerine 2007 yılında ortak AR-GE çalışmalarına başladık. 2008 yılında da çift katmanlı ürünümüz Ranchbed’i piyasaya sürdük. Bugüne kadar yaklaşık 100 bin hayvanı hak ettiği konfora kavuşturduk.

İnek yatağı ihraç ediyor musunuz?

Aldığımız ürün kalite sertifikasının da yardımıyla yurt dışından da talepler gelmeye başladı. Geçen yıl yurt dışına yaklaşık 800 bin dolar tutarında inek yatağı ihracatı gerçekleştirdik. İnek yatağında ithalat döngüsünü tersine çevirerek yurt dışına yaptığımız sevkiyatı her geçen gün daha da artırıyoruz.

Sektöre yatak dışında sunduğunuz başka ürünleriniz var mı?

Çift katmanlı inek yatağı ile başlayan serüvenimizde hayvan yataklarını çeşitlendiriyoruz. Bunun yansıra başta yataklık durak demiri, boyun kilit demiri, suluk, kaşıma fırçası, fan ve gübre yönetim elemanları olmak üzere diğer ekipman ilaveleriyle yirminin üzerinde ürünle sektöre hizmet veriyoruz.

İşbir inek yataklarına Almanya Tarım Birliği’nin test ve sertifikalandırma kuruluşu DLG Test Merkezi tarafından konfor ve dayanıklılık uygunluk belgesi verildi.

Resimaltı (Soldan sağa: Dr. Reinhard Grandke, Murat Yılmaz ve Dr. Harald Reubold). 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.