Süt çiftlikleri için hassas çözümler

Süt çiftlikleri için yenilikçi teknolojiler geliştiren SCR inek, sürü ve süt izleme çözümlerine odaklanıyor. 10 yıldır Türkiye’deki çiftliklerde de ürünleri kullanılan firmanın Türkiye Ülke Müdürü Barış Öner ile SCR’nin süt çiftliklerine kattığı değeri konuştuk.

1976 yılında kurulan SCR dünya çapında süt endüstrisi için yenilikçi teknolojik çözümler geliştiriyor. İlk 20 yıl süt çiftlikleri ile beraber sağımhanede kullanılan pulsatörler ve otomatik başlık çıkarıcılar için elektromekanik cihazlar geliştirmeye odaklandı. Son 10 yılda aktivite ve geviş sensörlerine dayalı inek izleme çözümleriyle sektörün önde gelen süt ekipman üreticileri arasında yerini sağlamlaştırdı. 15 binden fazla çiftlikte 2 milyondan fazla inek SCR tasmalarıyla yönetiliyor.

Dünya çapında 12 milyondan fazla inek SCR teknolojisiyle sağılıyor. 50’nin üzerinde ülkede faaliyet gösteren SCR, İngiltere ve Danimarka’nın yaklaşık yüzde 25 sürü büyüklüğü Heatime HR ve SCR tasmalarıyla takip ediliyor. Dünya üzerinde satılan her 10 robot sağım sistemin 9’unda SCR komponentleri kullanılıyor. Merkezi İsrail’de bulunan firmanın ABD ve Avrupa’da ofisleri, Çin’de satış ofisi ve tüm dünyaya yayılmış bayilik sistemi vardır.

SÜT ÇİFTLİKLERİ İÇİN YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER

Sektörün lider geliştiricisi, üreticisi ve pazarlama firması konumundaki SCR, ürünlerini üç ana kategoride sınıflandırıyor:

İnek Takip Sistemleri: Bireysel inek takibi için geliştirilmiş olan sistemde, ruminasyon, geviş, kızgınlık ve aktiviteye bağlı tüm kriterlerde toplanan bilgiler filtreleniyor (hatalı uyarılar elenmekte), analiz ediliyor ve bu sayede üreticiye en doğru inek sağlık bilgilerini vererek en doğru zamanda tohumlama imkanı sunuyor.

Süt Takip Sistemleri: Sınıfının en iyi süt ölçüm sistemleri ile hem sağım süresinin optimuma getirilmesi hem de online sağım takibi ile kullanıcıya verimlilik sağlıyor. Her sağımda inek performansları bireysel olarak takip edilebiliyor.

Sürü Takip Sistemleri: DataFlow Sürü Yönetim programı sayesinde inek ve süt takip sisteminden gelen bilgiler ve analiz edilerek kullanıcıya değer katacak şekilde sunulmasına imkan sağlıyor. Entegre edilebilen ağırlık ölçüm ve ayırıcı kapı sayesinde sürü daha yakından takip edilebiliyor ve çiftlikte bulunan birden farklı sağımhane tek bir merkezden yönetilebiliyor. DataFlow, eğer çiftlikte farklı sistemler kullanılıyorsa, onlarla da uyumlu bir şekilde çalışabiliyor.

SCR’yi rakiplerinden farklı kılan nedir, süt çiftlikleri neden SCR ürünlerini tercih etmeli?

SCR, üreticilerin tüm sorun ve ihtiyaçlarını analiz ederek onlara yardımcı olmak için teknolojik ve yenilikçi çözümlere odaklanıyor. SCR’nin süt çiftçisine yaklaşımını dört başlıkta özetlemek mümkün:

Temel sorunlar için çözümler: SCR süt işletmesindeki en temel sorunlardan olan üreme, sağlık ve beslenmeye odaklanıyor. Teknolojisiyle bilgiyi üreticinin daha önce ulaşamadığı kolaylıkta ve onların günlük işleri içinde yapabileceği hatalardan ve tahminlerden uzaklaştıracak şekilde, parmak ucuna kadar getiriyor. Bu yaklaşımını, “Çiftliği problemler başlamadan uyarmak ve çözümlerle kârlı hale getirmek” olarak ifade edebiliriz.

“Bizim için her inek önemlidir”: SCR, çiftliğin başarısını her bir ineğin bireysel başarısının toplamı olarak görüyor. Herhangi bir inekte yaşanan problem sürü karlılığını düşürecektir. Problemli inek sürüden çıkartılacak ve büyük para kaybı yaşanmasına neden olacaktır. SCR sistemleri inekte yaşanabilecek sorunu erken evrede tespit ederek, hem süt veriminde düşüşü engelliyor, hem de zamanında müdahaleyle inek kaybını önlüyor. Bu sayede zamanında tedavi edilen inek tekrar eski sağlığına hızla kavuşarak çiftliğin tedavi masrafları azalıyor. SCR çözümleri inekleri bireysel olarak takip etmekle birlikte, sürü performansını da takip ederek, beslenmedeki değişiklikleri ve çevresel faktörlerden kaynaklanabilecek sorunları sürü bazında analiz edebiliyor.

Aksiyona dönük bilgilendirme: Aksiyona dönük bilgilendirme, “Ne zaman, ne yapılmalıdır?” bilgisidir. Bu bilgi çiftlikler için çok önemlidir. SCR, üreticiye inek bazında ve spesifik duruma özel aksiyona dönüştürülecek bilgi sunuyor. Örneğin, inek kızgınlık gösteriyorsa, ona en doğru tohumlamanın gününü ve saatini bildiriyor. Sağlık raporları ile de üreticinin işine yarayacak bilgiyi sunarak hangi ineklerin ne zaman kontrol edilmesi gerektiğini ve bunun hangi acillikte yapılması gerektiğini bildiriyor.

Modüler Sistemler: SCR, üreticinin yatırımını, büyümesine imkan verecek doğrultuda, hem kapasite hem de fonksiyonlarını arttırarak koruma amacı güdüyor. İnek takip sistemleri ile başlayarak devamında süt ve sürü takip sistemlerine yükseltme yapabiliyorsunuz. Başlangıç olarak tasma ve Heatime HR ile tüm sürünün kızgınlık ve ruminasyon bilgilerini takip edebilirsiniz. Mevcut sistemler ile de entegre bir şekilde tüm sürüyü yönetebilme kapasitesine sahip. Süt takip sistemleri, başlık çıkarıcılı süt ölçüm sisteminden bilgisayarlı sisteme kadar yükseltilebiliyor.

TÜRKİYE PAZARINDA İDDİALI

Türkiye Ülke Müdürü Barış Öner ile SCR’nin süt inekçiliğine yönelik çözümlerini ve Türkiye’deki faaliyetlerini konuştuk. Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği mezunu olan Öner Pınar Süt’te ürün üretim, Danone’de süt üretim, DeLaval’de satış ve pazarlama konularında orta ve üst düzey yöneticilik yaptı. Altı aydır SCR Türkiye Ülke Müdürü olarak görev yapan Barış Öner, 17 yıldır süt sektöründe yer alan bir profesyonel.

SCR Türkiye’de ne zamandan beri faaliyetini sürdürüyor?

SCR, 10 yıldan uzun zamandır bayiler kanalıyla Türkiye’de faaliyetlerini sürdürüyor. Tarımak ile başladığı Türkiye faaliyetlerine son iki yıldır Most’u da ilave ederek devam ediyor.

Türkiye’deki çalışmalarınızdan kısaca bahseder misiniz, pazarlama ve servis faaliyetlerini nasıl yürütüyorsunuz?

SCR global pazarda sağladığı partner bazlı çalışma stratejisini Türkiye’de de devam ettiriyor. İki tip partner stratejimiz bulunuyor. Birinci kategoride, Türkiye’nin de içinde bulunduğu kendi ürünleri içinde SCR ekipmanlarını entegre ederek satışını gerçekleştiren partnerler. İkincisi ise OEM partner olarak kabul ettiğimiz SCR spesifik teknolojilerini (süt akış ölçer ve inek takip sistemi gibi) kendi ürünleri içinde kullanan DeLaval ve Lely gibi partnerliklerdir. Yurt içinde partnerlikler Tarımak ve Most ile devam ediyor. SCR olarak partnerlerimize her türlü teknik desteği vererek, pazarlama ve satışta katkı sağlamaya çalışıyoruz. Sadece satış öncesinde değil satış sonrasında da merkezde bulunan destek ekibi sayesinde 7/24 uzaktan erişimle partnerlerimize ve kullanıcılarımıza hizmet veriyoruz.

SCR için 2013 nasıl geçti?

Yenilikçi ve teknolojik çözümlerle süt üreticisine fayda sağlamaya çalıştık. Satışlarımızı bir önceki yıla göre büyük ölçüde arttırdık. Büyük yatırımcının geçen senelere göre daha az ilgi gösterdiği sektörde otuzdan fazla büyük kapasiteli yeni paralel hızlı çıkışlı bilgisayarlı sağım sistemi kurarak ulaşılması güç rakamlara ulaştık. Sadece yeni sistemlerde değil, mevcut sistem yükseltmeleriyle de portföyümüzü genişlettik. Ülke yapılanmamızı büyük ölçüde tamamladık. Süt hayvancılığında karlılığı arttırıcı etmenlerden biri olan kızgınlık takibi ve zamanında suni tohumlama konusunda üreticiye yol gösteren SCR Heatime HR ürünümüzün kullanımı, geviş ve ruminasyon takibi sağlayan tasmalarımızla birlikte oldukça arttı. Özellikle IPARD projelerinde üreticiler SCR ekipmanlarına yoğun ilgi gösterdi.

2014 yılı için öngörünüz, hedefleriniz ve planlarınızdan bahseder misiniz?

2014 yılında sektördeki durağanlığın IPARD projeleriyle ayakta kalacağını düşünüyoruz. 50-200 baş kapasiteli işletmelerin hem yeni ekipman hem de yükseltme projeleriyle daha sağlıklı ve karlı bir yapıya geçeceğine inanıyoruz. Sadece ekipman satışlarıyla değil, satış sonrası hizmetin en az satış kadar önem kazanacağını biliyoruz. Bu konudaki yatırımlarımıza (hem bayi hem de kullanıcı yönünde) devam edeceğiz. 2013 yılında yakaladığımız satış seviyelerini daha da yukarılara taşımak için özellikle ruminasyon ve geviş takibine yönelik yeni ürünlerimizi daha fazla üreticiyle tanıştırmak ana hedefimizdir. Tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde servis ve hizmet ağımızı genişletmeyi planlıyoruz.

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.