İnek izleme sistemi ile kazancınızı artırın

Süt çiftliklerinde inekler, IR (infrared) ve RF (radio frequency) teknolojileri kullanılarak izlenebiliyor. Bu teknolojilerin kullanıldığı farklı yöntemler ve sistemler bulunuyor.

SCR Dairy Türkiye Müdürü Barış Öner, Süt Dünyası’nın inek izleme sistemleriyle ilgili sorularını yanıtladı.
İnekleri gözlemlemek ile izlemek arasındaki fark nedir? 
Gözlem kelime anlamında gelmekle beraber göz ile kişiye bağlı yapılan kontrollerdir. Gözlem, teknolojik bir donanım ve bir sistem barındırmamakla beraber, kullanıcının daha çok tecrübe ve deneyimleri üzerinden karar verme metodudur. Gözlem ile inekten sınırlı ve kesin olmayan bilgiler alınabilmektedir. Küçük sürü büyüklüklerinde yaygın kullanılmakla beraber, büyük sürülerde sonuç alma olasılığı çok düşüktür. İnek izlemek ise, bir metot, sistem ya da teknolojik bir donanım vasıtasıyla daha kesin, takip edilebilir ve sonuç alınılabilen kontrollerdir.
İnekler hangi yöntem ve tekniklerle izlenmeli? 
İzleme yöntemi öncelikli olarak kullanıcı dostu olmalıdır. Bunun anlamı, çiftlikte çalışan kişiler tarafında rahat anlaşılabilir ve takip edilebilirliktir. Sürü büyüklüğünden bağımsız her çiftlikte uygulanabilmelidir.
İnek izleme sistemleri ile hangi bilgiler elde edilebilir? 
Farklı yöntemler ve teknolojiler kullanılarak, inekte, süt, aktivite & kızgınlık, ağırlık ve geviş gibi bilgiler elde edilebilmektedir. Bir süt işletmesinde en önemli gelir kalemi süt olarak düşünülse de aslında her yıl alınan buzağı ve açık gün sayısının azaltılması karlılığa direkt etki eden en önemli etkendir. İzleme sistemleri kullanılmadığında işletmeler ne gibi risklerle karşı karşıya kalır, bu riskler işletmeye ne gibi ek külfet ve maliyet getirir? İnekte açık gün sayısının 100 günün üzerinde olması çiftlik verimliliği ve karlılığına eksi yönde 5$/gün olarak yansımaktadır. 100 sağmala sahip bir işletmenin 100 gün üzerinde gebe bıraktığı her gün için 500$ zararı bulunmaktadır.
SCR’nin inek izleme çözümleri nelerdir? 
SCR, aktivite & kızgınlık ve patentli geviş ölçüm teknolojisine sahip ürünler üretmektedir. Bu ürünlerde kullanılan okuma teknolojisi hem IR hem de 200×500 metre kapsama alanına sahip RF izleme teknolojisi kullanılıyor. SCR’nin inek izleme konusundaki vizyonu ve yaklaşımı nedir? İnek takip sistemlerinde global olarak da sektörünün lider konumunda bulunan SCR, tüm dünya da 15 binden fazla çiftlikte ve 3 milyonun üzerinde inekte kullanılmaktadır. Temel vizyonu öncelikle bireysel inek takibi ile daha fazla üretim, sürdürülebilir süt hayvancılığı ve daha başarılı üreticiler yaratmaktır.
Türkiye’de çiftliklerde bu sistemin kullanımı hangi düzeydedir? 
Türkiye’de orta ve büyük sınıf 150’nin üzerinde farkı işletmede SCR inek takip sistemleri başarı ile kullanılmaktadır. Sistemin yatırım maliyetleri ve geri dönüşü hakkında bilgi verir misiniz? Sistem temel ve ucuz bir yatırım maliyeti gerektirmektedir. Bu yatırım maliyeti, sürüyü takip edecek olan yazılım ya da kontrol kutusu ve antenden oluşmaktadır. Bunun dışındaki tek maliyet inek bazında kullanılacak olan tasmadır. Yatırımın geri dönüş zamanı 1, maksimum 1,5 yıldır.

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.