Ülkemizde süt hayvancılığı hızla gelişiyor ve bu gelişmeye bağlı olarak teknoloji kullanımı da yaygınlaşıyor. Hayvancılık işletmeleri artık üretimin tüm süreçlerinde bilgi teknolojilerinden yararlanmak için daha istekliler. Bu doğrultuda çeşitli teknolojik ekipmana ve sürü yönetimi yazılımlarına ilgi de artıyor.
Ancak, süt çiftçilerimizin çoğu ithal olan ve Türkçe alanları kısıtlı olan sürü yönetimi yazılımlarının kullanımında ve raporlamalarda çeşitli yetersizliklerle baş etmeye çalışıyorlar. Aynı şekilde yabancı menşeli ekipmanlarda da bakım ve teknik servis maliyetleri işletmeleri hem ekonomik, hem de moral bakımından zorluyor.
Kapak dosyamızda süt hayvancılığında bilgi teknolojilerinin kullanımını ele aldık. Ülkemizde teknoloji alanında önemli gelişmeler yaşanıyor. Yerli otomobil, yerli tank ve yerli insansız hava aracı gibi birçok ürünün yanında, artık hayvancılık sektörüne yönelik de yerli teknolojiler üretiliyor. Bunlardan biri de yerli sürü yönetim sisteminin geliştirilmesi. Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve tamamı Türkçe ekranlardan oluşan yerli sürü yönetimi süt çiftliklerinde yeni bir dönem başlatmaya aday.
Türk mühendisler sadece Türk çiftçisi için teknoloji geliştirmiyor. Süt robotunun mucidi ve bu alanda pazar lideri olan Lely de robotlarının beynini Türk mühendislere emanet ediyor. Dünyanın çeşitli çiftliklerinde çalışan 15 bin robot Türk mühendislerin geliştirdiği işletim sistemiyle yönetiliyor. Dünyada süt çiftliklerinin yönetiminde çığır açan bu teknolojiyi geliştiren ekiple sizin için konuştuk ve başarı öykülerine yer verdik.
Bu sayıda önemle üzerinde durduğumuz bir başka konu da süt ürünleri ihracatı. Bir sektör sadece iç pazara üretim yapıyorsa gelişmesi çok zordur. Çiğ süt kalitesi, maliyetlerdeki yükseklikler ve AB’nin ördüğü duvarlar başta olmak üzere birçok nedenden ötürü süt sektörü ihracatçı sektörler arasında yer alamıyor. Uluslar arası Sütçülük Federasyonu (IDF) kaynaklarına göre geçen yıl süt ürünlerinde toplam üretimimiz 3,3 milyon ton, ihracatımız ise 69 bin ton olarak gerçekleşti, bu ihracattan elde edilen gelir sadece 227 milyon dolar.
Süt endüstrisindeki toplam üretimin ancak yüzde 2’si ihraç ediliyor. Bu sayımızda özel dosya konusu olarak süt ürünleri ihracatını masaya yatırdık. Dünya süt ticaretinde ülkemizin yerini, konumunu, fırsatları ve riskleri sizin için araştırdık.
Sektörün gündemiyle ilgili haberler, bilimsel gündemle ilgili makaleler, yeni ürünler ve diğer içeriklerle siz değerli okuyucularımıza zengin bir sayı sunmanın mutluluğu içerisindeyiz. Beğenerek okuyacağınızı umuyoruz.
Yeni yılda, yeni sayıda görüşmek dileğiyle…