Birincil hayvansal üretim tüketiciye doğrudan satılabilecek

Gıda İşletmelerinde Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik kapsamında, çiğ et ve kıyma, bütün halindeki balık ve su ürünleri ile süt ürünleri son tüketiciye veya bir başka perakendeciye doğrudan arz edilebilecek.

Çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak yönetmelik kapsamında doğrudan arz edilemeyecek. Hazır ambalajlı olarak tedarik edilen ve ambalajı bozulmadan arz edilen hayvansal gıdalar da yönetmelik kapsamı dışında tutuldu.

Yönetmeliğe göre süt ve süt ürünleri için yerel faaliyet, perakende işletmenin bulunduğu nokta merkez kabul edilerek 50 kilometrelik yarıçap içerisinde kalan alanda yapılabilecek.

Gıda işletmecisi yerel, marjinal ve sınırlı faaliyetler kapsamında tedarik ettiği gıdayı sadece son tüketiciye arz edebilecek, tüketiciye satış amacıyla işleyebilecek veya depolayabilecek.

Hayvansal gıdanın, perakendeci tarafından başka bir perakendeciye arz edilebilmesi için “yerel”, “marjinal” ve “sınırlı” olarak tanımlanan faaliyetler için getirilen gereklilikleri karşılaması gerekiyor.

Yerl, marjinal ve sınırlı faaliyetler nedir?

Marjinal faaliyette, perakendecinin diğer perakendeciye yapabileceği toplam arz süt ürünlerinde haftalık olarak 500 kilogramı geçemeyecek. Marjinal faaliyet et ve et ürünlerinde haftalık 2 bin 500, balık ve su ürünlerinde ise 500 kilogramı geçemeyecek.

Sınırlı faaliyette; çiğ süt, içme sütü, kolostrum, kolostrum bazlı ürünler, çiğ krema ve kaymak dışındaki süt ve süt ürünleri, perakendeciler tarafından diğer perakendecilere arz edilebilecek.

Yönetmelikte marjinal faaliyet; perakendecinin başka bir perakendeciye arz edebileceği hayvansal gıdanın günlük, haftalık veya yıllık olarak belirlenmiş maksimum miktarını, sınırlı faaliyet; hayvansal gıdayı arz eden ve/veya tedarik eden, belirlenmiş perakende işletme tipini ve/veya hayvansal gıdayı, yerel faaliyet ise; hayvansal gıdanın arz edilebileceği coğrafi olarak sınırlandırılmış alan olarak tanımlandı.

Daha önce yürürlükte olan Gıda İşletmelerinde, Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Tebliğ, Türk Veteriner Hekimleri Birliğinin (TVHB) talebi üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından yürütmesi durdurulmuştu. Danıştay, tebliğ ile ihdas edilen hükümlerin Yönetmelik ile düzenlenebileceğini karara bağlamıştı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tebliğin yürütmesinin durdurulması üzerine tebliğde yer alan usul ve esasları yönetmelikle düzenledi. Gıda İşletmelerinde, Yerel, Marjinal ve Sınırlı Faaliyetlerin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik 26 Temmuz 2016’da Resmi Gazete’de yayımladı.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.