Damızlık birlikleri yönetmeliği yayımlandı

Islah Amaçlı Hayvan Yetiştirici Birliklerinin Kurulması ve Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, hayvan gen kaynaklarının korunması, araştırılması, tespiti, ıslahı, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve pazarlanması konularında faaliyet göstermek amacıyla; koyun ve keçi türlerinde müştereken, diğer hayvan cinslerinde ise aynı türden hayvana veya arılı kovana sahip gerçek veya tüzel kişi yetiştiriciler tarafından, tüzel kişiliği haiz ve özel hukuk hükümlerine tabi birlik ve merkez birliklerinin kurulması, işleyişi, görevleri, yönetimi ve denetimleriyle ilgili usul ve esasları belirliyor.

Danıştay Onuncu Dairesi, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun, bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Başvuruyu 20 Mart 2013’te esastan görüşen Yüksek Mahkeme, yasanın 10’uncu maddesinin 6’ncı fıkrasını Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmişti.

İptal edilen fıkra hayvan ıslahı ve hayvancılık yetiştirici (damızlık) birliklerinin kuruluşuna ilişkin düzenlemeyi kapsıyordu. İptal kararı ile 250 civarındaki damızlık (sığır, koyun, keçi, manda, tavuk ve arı) yetiştirici birlikleri yasal dayanaktan yoksun kalmıştı. Bu yönetmelik ile damızlık birliklerinin faaliyetleri yasal dayanağa kavuşmuş oldu.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.