Kasaplarda hazır kıyma ve köfte satışı serbest

Et ve Et Ürünleri Tebliğinde yapılan değişiklik ile perakende işletmelerde hazır kıyma ve açık köfte satışı ile ilgili yasaklayıcı hükümler kaldırıldı. Artık kasaplar köfte hazırlayabilecek ve hazır kıyma satabilecek.

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde yapılan değişiklik 18 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ’in 6. Maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklik ile artık perakende işletmelerde hazırlanarak satışa sunulacak hazırlanmış et karışımları yeniden düzenlendi.

Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe göre; hazırlanmış et karışımı olarak sadece büyükbaş ve/ veya küçükbaş hayvan karkas etlerinden günlük olarak 10 kilogramı geçmeyecek miktarda pişmemiş köfte üretilebilecek. Bu Tebliğ kapsamında doğrudan satış için hazır ambalajlı hale getirilmiş olan köfte; sadece bu Tebliğin hijyen ile ilgili kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya arz edilebilecek.

Kıyma ve köfte haricinde hazırlanmış kırmızı et ve kanatlı eti karışımlarının üretimi yapılamayacak. Ancak tüketici talebi üzerine anında (kıyma ve köfte hariç) hazırlanmış et karışımları hazırlanabilecek. Çiğ kanatlı etleri hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilecek ve perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulacak. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilecek.

Hazır kıyma ve açık köfte satışı serbest

Çiğ kırmızı etler ise; asgari hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13’üncü maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine uygun olarak satışa sunulabilecek. 2012 yılında yayımlanan Et ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliğ No:2012/74) ile kasaplarda ve perakende satış noktalarında hazır kıyma ve köfte satışı yasaklanmıştı.

Görüşüne başvurduğumuz sektör uzmanları, Tebliğde yapılan değişiklikle hazır kıyma satışının önünün açılmasının, halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından doğru olmadığını dile getirdiler.

 

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.