Ayran AB’ye ilk adımını attı

Kodeks Avrupa Bölgesi Koordinasyon Komitesi CCEURO 5-8 Ekim tarihlerinde Polonya’nın başkenti Varşova’da yaptığı toplantıda, ayranın Türkçe adıyla standartta yer alması konusunu görüştü. Toplantıya katılan üyelerin desteğiyle bu konuda çalışmalar başlatıldı.

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nden (ASÜD) yapılan açıklamaya göre, Kodeks Avrupa Bölgesi Koordinasyon Komitesi’nin (CCEURO) toplantısı, 5-8 Ekim günlerinde Varşova’da gerçekleştirildi. Toplantıda Türkiye’yi temsilen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü delegasyonu başkanlığında, ilgili kurumlardan 6 temsilci katıldı. Temsilciler arasında IDF Türkiye Ulusal Komite Sekreteri ve ASÜD Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık da yer aldı.

Toplantının gündemini, Türkiye’ye özgü bir fermente süt ürünü olan ”ayran”a ilişkin standardın hazırlanması oluşturdu. CCEURO’nun 6 Ekim’de yapılan toplantısında Türkiye tarafından sunulan ayran projesinin, ülkelerin tümünün desteği ile 2011 yılında İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılacak Kodeks toplantısında yeni çalışma konusu olarak sunulması kararlaştırıldı. Bu toplantıda konunun onaylanmasından sonra olası bir CCEURO çalışma toplantısı İstanbul’da gerçekleştirilecek. Standart konusunda görüş birliği oluşturulması durumunda, tüm çalışmaların 2013 yılı sonuna kadar tamamlanması ve standardın uygulanması hedefleniyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.