Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancı uyruklu kişi ve firmaların ülkemizde tarım arazisi edinmesinin detaylı bir şekilde incelenmesi için Meclis Araştırma Önergesi verdi.
Niğde Milletvekili ve Meclis KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, önergesinde yabancı uyruklu kişi ve firmaların ülkemizde yoğun bir şekilde tarım arazisi aldığını ifade ederek, Tarım Bakanlığının 24 yabancı ülkeden, 89 yabancı uyruklu kişinin 20 ilde tarım alanı aldığını açıkladığını söyledi.
Uygulanan tarım politikalarının üreticiyi mağdur ettiğini savunan Gürer, özellikle köylerde tarım ile uğraşanların göç ile topraklarından ayrıldığını, bunun sonucu olarak da atıl kalan arazilerin bazı kişilerce farklı illerde toplandığının ifade edildiğini kaydetti. Gürer, tarımda planlama sorunu olması ve verimli alanlardan istenen gelirin sağlanmamasına karşın yabancı yatırımcıların bu sorunları aşarak tarım arazilerini alıp verimli ürün eldesi sağladığının da net bir şekilde görüldüğünü vurguladı.
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2644 sayılı Tapu Kanunu’na göre yabancı uyruklu kişilerin tarımsal proje yapılması şartıyla tarım arazisi edinebildiğini ifade ederek, yabancı gerçek kişilerin ilçe bazında özel mülkiyete konu arazilerin yüzde 10’unu geçemeyecek şekilde 30 hektara kadarlarının arazisi edinebildiğini anımsattı.
20 ilde yoğunlaşma var
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, 2012 yılından itibaren 24 yabancı ülkeden 89 yabancı uyruklu kişinin 20 ilde 2 bin 159 dekar tarımsal arazi edindiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Yabancı kişilerce edinilen arazinin bulunduğu iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Nevşehir, Sakarya, Trabzon, Yalova ve Yozgat illeridir. İllere bakıldığında ülkemizin gelişmiş, verimliği yüksek, üretimde pazar olanağı yüksek yerler olduğu görülmektedir” dedi.
Gürer, yabancı uyrukluların tarımsal yatırımlarının hububat tarımı, meyvecilik ve zeytincilik alanlarında projelerinin onaylandığını da kaydetti.