GÜNDEM
Çiğ süt fiyatı çiftçiyi memnun etmedi
Ulusal Süt Konseyinin Aralık ayı toplantısından çiğ süte 6 kuruşluk zam kararı çıktı. 30 aydır 1,15 lira olan çiğ süt referans fiyatı 1 Ocak 2017’den itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 21 kuruş oldu. Konseyin belirlediği yeni referans fiyat ilk kez yağ ve protein oranı açısından belirli kalitedeki sütler için geçerli olacak. Üretici, 30 ay sonra yapılan zammın yem fiyatları ve dolardaki artışın altında kalması nedeniyle beğenmedi.
KAPAK DOSYASI
Peynir satacağız, ayran içeceğiz!
Türkiye’nin en büyük zenginliklerinin başında geleneksel süt ürünleri geliyor. Yerel süt ürünlerindeki potansiyeli değerlendirebilsek sütçülük kalkınmanın lokomotiflerinden biri olabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Milli Tarım Projesi tanıtım töreninde bu gerçeği yüksek sesle dile getirdi. “Envaî çeşit peynir üreteceğiz ve dünyaya pazarlayacağız” diyen Erdoğan, geleneksel peynirlerimizdeki potansiyele dikkat çekti.
Bir başka geleneksel süt ürünümüz ayranı İzmir’de Sütaş Tire Entegre Tesisleri açılış töreninde ikinci kez gündeme getiren Erdoğan, “Bu milletin millî içkisi ayrandır” diyerek ayran içti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın peşpeşe iki önemli toplantıda süt ürünleri ile ilgili verdiği mesajlardan yola çıkarak, Türkiye’nin peynir ihracatına ve ayran tüketimine mercek tuttuk.
YAZARLAR
Editörden
– Çiftçiye, üreticiye verilmeyen destekler…
Başyazı
İbrahim Gümüş:
– Ulusal Süt Konseyi için söyleyecek söz bulamıyorum!
Süt Bilimi
Barbaros Özer:
– Isıl işlem süte ne kadar zarar verir?
Sanayici Gözüyle
Tarık Tezel:
– Süt sektörünün 2017 yılndan beklentileri
Hayvancılık
Mustafa Kaymakçı:
– Sağlıklı beslenmede kırsalı görmek
Destekler Teşvikler
Abdi Kösem:
– Tarım sektörü yeni yıldan ne bekliyor?
Süt Kültürü
Ramazan Gökçe:
– Uzun ince bir yoldayız
Konuk Yazar
Çapar Kanat:
– Bakanlık Et ve Süt Kurumuna havanda su dövdürüyor
TEKAFOS İLE KALİTE ÖYKÜLERİ
Kaliteyi teknoloji ile yakaladık
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) süt ile ilgili ülkenin tek söz sahibi kurumu. Sütün toplanması, pazarlanması ve sanayiye aktarılmasından kalite ve desteklere kadar tüm süreçler ülkede SÜTEK tarafından bizzat yürütülüyor.
Kuzey Kıbrıs’ta üretilen süt ürünlerinin yüzde 60’ı ihraç ediliyor. İhraç ürünlerin başında ise Hellim ve Kaşar peyniri geliyor. Ülkede çiftlikten sofraya süt ile ilgili tüm süreçlerin yönetimini üstlenen SÜTEK’te kalite ise Tekafos tarafından tedarik edilen FOSS süt analiz cihazları ile sağlanıyor.
Bu sayıda sizi SÜTEK Kalite Birimi Sorumlusu Şeniz Belgen’in anlatımıyla Kuzey Kıbrıs’ta kalite yolculuğuna çıkarıyoruz.
ÖZEL DOSYA
Gümrük Birliği süt ürünlerini kapsayacak mı?
20 yıldır yürürlükte olan Gümrük Birliği anlaşmasının kapsamının genişletilmesi gündemde… Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başta olmak üzere Hükümet yetkilileri Gümrük Birliği anlaşmasının tarım ürünlerini kapsayacak şekilde güncellenmesinin Türkiye için muazzam bir fırsat yaratacağını dile getiriyorlar. Peki işin aslı nedir, gümrük birliği anlaşmasının tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi Türkiye’nin hayvancılık ve süt sektörünü nasıl etkileyecek? İki yıl boyunca gündemi meşgul edecek bu konuyu özel dosyada ele alıyoruz.
MAKALELER
Bilimsel Makale
Prof. Dr. Ahmet Ayar, Arş. Gör. Hatice Sıçramaz:
– Farklı işlemler uygulanmış bal kabağı ilaveli sürülebilir peynir üretimi
Prof. Dr. Nuray Yazıhan:
– İnsan sindirim sistemi ve gıda uygulamalarında kullanılan modeller
HABERLER
Haber
– Sütaş’tan Tire’de görkemli açılış
– Meralarımıza sahip çıkmalıyız
– Hayvan hırsızlığı sigorta kapsamına alındı
– Orvital organik süt pazarında iddialı
– Anadolu’nun Batısı şaptan ari oluyor
– Et ve Süt Kurumu 214 bin ton çiğ süt aldı
– Nitratlı gübrelerle ilgili önemli karar
Fuar
– Hayvancılığın nabzı AgroExpo’da atacak
– Tarımsal mekanizasyon Konya Tarım fuarında
Ayrıntılar Süt Dünyası Sayı 63’de…
Bu sayıyı oku