Sütaş’tan Tire’de görkemli açılış

Sütaş Ege Sütçülük Projesi Tire Entegre Tesisleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle açıldı.

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleşen törene, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, Sütaş çalışanları ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada, “41 yıldır biz sadece süte, sütçülüğe odaklandık” diyerek Sütaş’ın sütten kazandığını yine süte yatırdığını ve 5 yılda sütçülüğe 250 milyon dolar daha yatırım yapacaklarını açıkladı.

120 bin metrekarelik arazide, 67 bin metrekare kapalı alanda kurulan Sütaş Tire Entegre Tesisleri bünyesinde süt ürünleri ve yem fabrikası ile eğitim merkezi, geri kazanım, enerji üretim ve organomineral gübre tesisleri yer alıyor.

Sütaş Tire Entegre Tesisleri

Sütaş Tire Entegre Tesisleri’nde, günlük 1.000 ton süt işlenerek yıllık 1 milyar lira ciro yapılması öngörülüyor. Günde 650 ton kapasiteyle yem üreterek yıllık 180 milyon lira ciro hedefleniyor. Sütaş’ın çiftliklerinin gübrelerinden ve fabrikalarının organik atıklarından elektrik üreten geri dönüşüm ve enerji tesislerinde ise 6 reaktörle günde 800 ton atık işlenerek 6,4 MWh elektrik, 6,1 MWh ısı enerjisi üretilecek. Enerji tesislerinde işlenen atıklardan organomineral gübre üreten tesis ise yılda 30 bin ton gübre üreterek 38 milyon TL ciro yapacak.

Tire Entegre Tesislerinde 850 kişinin çalışacağını, 8 bin üretici aileye iseaylık düzenli gelir elde etme imkanı getirileceğini belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgeden alınacak süt için üreticilerimize yılda 420 milyon lira ödeme yapacağız. Süt toplama, mamul sevkiyatı, yem hammadde temini ve dağıtımı için toplam 150 araçlık bir filo çalışacak. Günde bin ton süt alımımız yılda 100 bin dekarda 125 milyon lira değerinde bitkisel üretimi gerektirecektir.”

Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, tesislerinde kullandıkları birçok yazılım, üretim ekipmanı ve makinenin Türk mühendisleri tarafından tasarlandığını da dile getirdi.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.