Tüm sektörler gibi sütçülük de son dönemde meydana gelen dövizdeki artıştan nasibini alıyor. Malum yem hammaddelerinde dışa bağımlıyız. Ayrıca her türlü ekipman ve sarf malzemesinde de… Döviz kurlarındaki hareketlilikle birlikte kuraklık ve Danıştay’ın GDO kararı gibi birçok faktör yem maliyetlerini artırıyor. 17 Aralık süreci ve seçim atmosferi sebebiyle yaşanan siyasi gerilim de sektöre ek mali yükler getiriyor
Son yıllarda ülke ortalamasının üzerinde büyüyen hayvancılık ve süt endüstrisi için 2014 yılı biraz kritik olacağa benziyor. Maliyetlerdeki artışa rağmen süt/et fiyatları aynı oranda artmazsa hayvancılıkta yeni bir kriz olabilir. Süt fiyatlarının maliyetlerin altında belirlenmesi “fiyat” konusunun yıl boyunca gündemde kalacağını gösteriyor. Yine bu fiyatlar nedeniyle işletmeler kredi ödemelerinde zorluk yaşayacağa benziyor.
Besi stokunun azlığı ve süt fiyatları nedeniyle ineklerin kesime gitmesi durumunda hayvan ithalatı gündeme gelebilir. Gerekli önlemler alınmazsa ilk etapta (bu yıl) besilik hayvan, gelecek yıl da (kesime gidecek ineklerin yerine) damızlık ithal edilebilir. İthalat lobisi için uygun siyasi ve ekonomik ortamın oluşmakta olduğunu yabana atmamak lazım.
Onay kapsamındaki süt işletmeleri ve toplama merkezlerinden onay belgesi alamayanlar için süre bu yılsonuna uzatıldı. Özellikle süt toplama merkezleri ile yerel işletmelere destek vererek bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Verilen ek süre iyi değerlendirilmezse onay alamayan yerel işletmeler ve süt toplama merkezleri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bu konuyu kapak dosyasında ele aldık.
Sektörün yeni desteklere ihtiyacı olduğu bu dönemde destekleme bütçesinin azlığı nedeniyle hayvancılık desteklerinde azalma bekleniyor. Sektörün kritik bir süreç yaşayacağı bu yıl piyasanın doğru bir şekilde izlenmeye ve yönlendirilmeye ihtiyacı olacak. İşte bu nedenle Et ve Süt Kurumu’nun piyasaya müdahale edecek imkan ve araçlarla donatılması daha fazla geciktirilmemeli.
Yine gündemde süt fiyatları var. Beş kuruşluk zamma üreticiler tepki gösterirken, sanayiciler süt fiyatının makul olduğunu savunuyor. Sektörde sürekli fiyatın gündemde olması bir şeylerin yerli yerine oturmadığını gösteriyor. Bu durum hem ülkeye hem de sektöre zarar veriyor.
Özel dosyada süt sektörünün geleceğiyle ilgili özel bir çalışma yer alıyor. Devletin ve uluslararası kuruluşların sektörün yakın geleceğiyle ilgili tespit ve tahminlerinin yer aldığı bu özel çalışmayı muhakkak okumalısınız.
Yeni sayıda görüşmek dileğiyle…