Bir milyona yakın ineğin canına mal olan 2009 krizinden hayvancılık sektörünü düze çıkarmak için önce canlı hayvan ithalatına izin verildi, ardından süt hayvancılığı yatırımlarında iki yıl geri ödemesiz yedi yıl vadeli faizsiz krediler verildi.
Bu kredilerin vadesinin uzun ve faizsiz olması nedeniyle işi bilen bilmeyen on binlerce kişi hayvancılığa yöneldi. İki yıl önce bu kredileri kullananların geri ödemesi bu Ağustos’ta başlıyor. Desteklerle kurulan yeni işletmelerin çoğu kullandıkları sıfır faizli kredileri geri ödemekte zorlanırlarsa hayvancılık ve süt sektörü yeniden bir krize doğru yol alabilir.
Süt fiyatlarının iki yıldır aynı seviyede olmasına rağmen yem fiyatları hızla artıyor. Hatta hiçbir besleyici değeri olmayan saman fiyatları bile şimdiden el yakıyor. Kilosu 50 kuruşu bulan samanın kışın bin lirayı geçmesi bekleniyor. Bir kilo samanın süt ile aynı fiyattan satılması sektörde kaba yem açığının hangi boyutlarda olduğunu gözler önüne seriyor. Bu maliyetlerle süt üretiminin sürdürülebilir olması mümkün değil. Yem sanayinin hammaddede dışa bağımlı olması nedeniyle dünyada yaşanan kuraklık ve felaketler sektörü doğrudan etkiliyor.
Bu sayı gündem dosyamızda, bebeklerin beslenmesi için biberon sütü olarak da bilinen devam sütleriyle ilgili özel bir çalışmayı ele alıyoruz. Almanya’da federal hükümet kuruluşlarının devam sütleriyle ilgili yaptığı denetim ve araştırmalar, devam sütleriyle ilgili skandal sayılabilecek gerçekleri ortaya koydu. İnek sütüne bazı katkı maddeleri eklenerek üretilen devam sütlerinin inek sütü kadar besleyici olmaması anne-babaları hayal kırıklığına uğrattı.
Devam sütleriyle ilgili bir başka acıtıcı gerçek ise hepsinin ithal ediliyor olması. Sütte üretim fazlası söz konusu iken hala devam sütlerini ithal ediyor olmamız, sektör olarak önemli bir eksiğimiz. Gündem dosyamızda buna da dikkat çekmeye çalıştık.
Kapak dosyamızda dondurma pazarını ele aldık. Bir milyar lirayı aşan pazar hacmiyle dondurma sektörü hızla büyümeye devam ediyor. Dondurma üretimi en hızla artan süt ürünü. Yıllık üretilen çiğ sütün ne kadarı dondurmada kullanılıyor. Bununla ilgili sağlıklı bir veri yok. Çünkü pastanelerde üretilen dondurmaların bu anlamda kaydı tutulmuyor.
Ayrıca dondurma pazarında ev ve ev dışı tüketim kategorileri de iyice ayrışmış durumda. Endüstriyel dondurma üreticileri ev tüketimine odaklanırken, pastane dondurmacıları ev dışı tüketim pazarındaki paylarını artırmaya çalışıyorlar.
Bu sayıda yine sektörün gündemiyle ilgili haberler, bilimsel gündemle ilgili makaleler ve diğer içeriklerle siz değerli okuyucularımıza zengin bir sayı sunmanın mutluluğu içerisindeyiz. Beğenerek okuyacağınızı umuyoruz.
Gelecek sayıda görüşmek dileğiyle…