Gıda Kongresi’nde süt ürünleri tartışıldı

TGDF’nin Antalya’da düzenlediği Gıda Kongresi’nde süt ve süt ürünleriyle ilgili bilgi kirliliği tartışıldı.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) 12-14 Kasım tarihlerinde Antalya’da Gıda Kongresi düzenledi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile FoodDrinkEurope Başkanı Jesus Perez’in de katıldığı kongrede gıda sektörünün sorunları ve geleceği tartışıldı. Kongreye katılan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, burada yaptığı konuşmada, gıda sektörünü tüm girdileriyle birlikte bir bütün olarak ele alınması gerektiğine işaret ederek, biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanlarında çalışmalara çok ihtiyaç olduğunu dile getirdi

Kongrede Gıda Teknolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kadir Halkman’ın başkanlığında “Süt ve Süt Ürünleri” özel oturumu yapıldı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, ASÜD Başkanı Harun Çallı, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler ve Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Zeytin’in katıldığı panelde süt ürünleriyle ilgili bilgi kirliliğinin yol açtığı zararlara dikkat çekildi.

Bilgi kirliliği sektöre zarar veriyor
ASÜD Başkanı Harun Çallı, süt sanayicilerinin hayvan hastalıkları ve yem kaynakları konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Çallı, sütle ilgili yaratılan bilgi kirliliğinin kendilerini çok üzdüğünü söyleyerek, “Karşımıza ‘Ayranımız niye bozulmuyor, süt niye ekşimiyor?’ gibi kampanyalar çıkıyor. Sütü ne kadar hijyen olarak işlerseniz, raf ömrü uzar. Bunu tartışıp, çocuklarımızı, ailelerimizi sütten soğutmak doğru değil. Herhangi bir fabrikaya istenildiği zaman gidilebilir, ayran, süt, yoğurt kontrol edilebilir” dedi.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu da, Et ve Süt Kurumu ile ilk defa süt piyasasında düzenleyici bir yapının kurulacağını belirterek şunları söyledi: “Bu ülkenin ihraç edebileceği ürünlerin fiyatını kamu belirliyor. Kurum düzenleyici bir kurum haline geliyor, ancak burada önemli olan müdahaleyi hangi araçlarla, nasıl yaptığınız? Zaman zaman menfaatleri çatışan kesimleri dengeleyeceksiniz, bu zor bir iş. Bizim rolümüz arz ve talep dengesini sağlamak. Bizim üretim sürecini yönetmemiz, ölçeği büyütmemiz ve rekabet anlayışını yerleştirmemiz lazım.”

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Besler, sütte ışıl işlemin mikroorganizmaların üremesine engel olunması ve kaliteyi etkileyen enzim faaliyetlerinin durdurulması için yapıldığını belirterek, “Ülkemiz koşullarında çiğ süt tüketemezsiniz. ‘Isıl işlem geçirmemiş sütlerin tüketimi risk taşımaktadır.’ diye konuştu. Türkiye Araştırmacılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Zeytin ise tüketicinin sağlık ve beslenmeye ilişkin ilgisinin arttığını ancak neyi referans kaynağı alacağı konusunda kafasının karışık olduğunu dile getirdi.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Kadir Halkman da, bilgi kirliliğinin çok vahim durumda olduğunu kaydederek, “‘Süt kanser yapar’ deniyor, neden yapsın. Şunu anlatmakta zorluk çekiyoruz, UHT süte katkı maddesi katılmıyorsa niye bu kadar dayanıyor? Bezelye konservesi niye dayanıyorsa onun için. Sanılıyor ki, sanayiden geçtiği vakit süt tehlikeli hale geliyor.”

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.