İneklerinizi robotlar sağsın, sütünüzün kalitesi artsın

Yüz yılı aşkın süredir süt çiftliklerine hizmet veren DeLaval, 50- 60 ineğe sahip orta ölçekli işletmelerin işgücü sorunlarını çözmek için VMS Gönüllü Robot Sağım Sistemini sunuyor.

Dünyada 2000 yılında kullanılmaya başlanan WMS robotlu sağım sistemi Türkiye’de 4 yıldan beri kullanılıyor. Bugün dünya çapında 15 bin VMS Süt Robotu çalışıyor. Hayvan refahını ve çiftçi konforunu arttırma amacıyla tasarlanan WMS robot sağım sistemi, her geçen gün eklenen yeni özellikleri sayesinde çiftçilerin daha çok ihtiyacını karşılıyor.
VMS sağım robtunu diğer robot sağım sistemlerden ayıran en önemli özelliği benzersiz hidrolik robot kolu. Özgün tasarımı sayesinde insan gücüne gerek duymadan daha fazla inek sağmaya olanak sağlıyor. Hızlı ve hassas kol, memeleri 45 derecelik açıyla kavrarken bile esnekliğinden ödün vermiyor. Hidrolik robot kolu, pnömatik sistemlerle kıyaslandığında servis gereksinimi daha düşük ve kullanım ömrü daha uzundur.
Yüksek performanslı meme görüntüleme sisteminde bulunan çift lazerli optik kamera sayesinde; memenin konumunun tespiti ve kavranması hızlı, hatasız, hassas ve güvenilir bir şekilde sağlanıyor. DeLaval VMS’te bulunan “Auto-Teach” teknolojisi, elle herhangi bir programlama veya müdahaleye gerek duymadan memelerin yerini kendiliğinden saptayabiliyor.
Memeyi sağıma hazırlama süreci DeLaval VMS’in en çekici özelliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Her meme otomasyon sayesinde ayrı ayrı ılık su ve hava ile temizleniyor. Süt hattından bağımsız önsağım drenaj hattı ise ön sağım ve sağımın birbirine karışmasının tamamen önüne geçiyor. Bu sayede sağlıklı meme başları ve yüksek süt kalitesi birkaç saniyede sağlanıyor.
VMS robot kol, sağım sonrasında başlığı yıkıyor ve dezenfekte ediyor. Böylece her yeni sağım temizlenmiş başlıkla yapılarak koruyucu veteriner hekimlik adına önemli bir adım atılmış oluyor. Ayrıca sağım esnasında başlığın veya kadehlerin düşmesi durumunda robot kol, düşen kısmı memeye yerleştirmeden önce kendi kendine temizliyor. Meme sağlığına ve süt kalitesine gösterdiği özenin yanısıra, her sağım sonrası zemini de otomatik olarak temizleyerek, sürünün ayak sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.
Kullanışı kolay dokunmatik ekranı sağım esnasında tüm detaylara hakim olmanızı sağlıyor. Her an kolayca inek kimliği, süt akış hızı ve miktarı ile ilgili bilgilere erişebiliyorsunuz. DeLaval Somatik Hücre Sayacı (Online Cell Counter) sayesinde sağım süresince dokunmatik ekrandan somatik hücre takibi yapabilirsiniz. VMS, dört adet optik süt ölçeri aracılığıyla gerçek süt akış hızı, süt verimi, iletkenlik ve kan seviyesi hakkında bilgileri doğru bir şekilde kolaylıkla sağlıyor.
Delaval VMS ile kolostrum sütü, kanlı kötü süt veya yüksek somatik hücre içeren süt, dört farklı bölmeden birine otomatik olarak yönlendirilebiliyor. Soğutma tankı, zaman ve akış oranı varyasyonları dikkate alınmaksızın, gelen süt miktarına göre soğutmayı ayarlamak için DeLaval VMS ile doğrudan bağlantılı çalışabiliyor.
Akıllı kapı sistemi SSG ile inekler getirilip götürülerek daha az zaman ve işgücü ile inek başına daha çok sağım yapılabiliyor. Ayrıca harcanan zamanı azaltıyor, daha fazla yem alımı sağlıyor ve daha düzenli sağım aralıklarına yardımcı oluyor. Uzaktan kontrol yazılımı, çiftlikte bulunmadan VMS’yi denetleyebilmenizi ve kontrol edebilmenizi sağlıyor.
VMS’e otomatik süt örnek toplayıcısını eklenerek numuneler el değmeden alınabiliyor. VMS için çiftlik maliyetlerini düşürmek amacıyla özel tasarlanmış vakum pompasının çalışma hızı, VMS tarafından kontrol ediliyor. VMS’te bulunan DeLaval buharlı backflush opsiyonu, mastit iltihabına karşı ekstra koruma sağlıyor. Özellikle VMS ile birlikte çalışacak şekilde tasarlanan buhar ünitesi, her sağım işleminde bir inekten diğerine geçebilecek bulaşmaları önlemek için meme kadehlerini ve dört meme kabını sterilize ediyor.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.