Japonya’da ayran

Japonya’nın önde gelen süt ürünleri firmalarından biri önümüzdeki dönemde Türk Ayranı üretmek için çalışmalara başlamıştır.

Bu kapsamda ilgili çalışma hakkında bilgi sunma ve destek alma düşüncesiyle Müşavirliğimizi ziyaret etmişlerdir.

Özellikle bu yıl içerisinde tuzlu ürünlerin piyasada rağbet görmesi, tuzlu olan ayran ürünümüzün pazarda başarıyı yakalayabileceği düşüncesiyle böyle bir projeyi başlatmış olabileceklerini akla getirmektedir.

Lakin Japonya’da hali hazırda yoğurttan mamul içeceklerin tümü şekerli veya meyveli olarak pazarlanmaktadır.

Japonya’da yoğurdun orjini Bulgaristan olarak bilinmektedir.

Bu yanlış algılamanın nedeninin Japonya’nın en büyük süt ve süt ürünleri üreticisi Meiji, uzun yıllardan bu yana Bulgaristan Yoğurdu isimli ürününü pazara sunmakta ve bu ürün ile Japonya’nın en fazla yoğurt pazarına sahip olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.

Ayrıca diğer önemli bir firma olan Morinaga Yunanistan yoğurdunu “partheno” ismiyle piyasaya sunmaya başlamıştır. http://partheno-gy.jp/ (Müşavirliğimizce de Türk Yoğurdunun üretimi konusunda Morinaga’ya teklif götürülmüştü) . Öte yandan Yunanistan Yoğurt Tanıtım Gurubunun da Japonyada faaliyete başladığı http://greekyogurt.jp/ tespit edilmiştir.

Öte yandan, Bulgaristan Yoğurdu ile ilgili ülkenin beklenenin çok üzerinde iyi bir imaj yakalamıştır.

Ayran üretimini planlayan şirket Japonya pazarında büyük bir satış ağına sahip bulunmakta, piyasaya sunmuş olduğu sağlıklı ürünler ile çok iyi bir imaja sahiptir.

Ayran ürününün başarıya ulaşmasıyla ilgili firma ile başta ÖzTürkçe olan Yoğurdun Türk yoğurdu olarak piyasaya sunulması sağlanabilir ve ülkemize pozitif imaj kazandırılması amacıyla ilgili firma ile bir çok çalışma yürütülebileceği değerlendirilmektedir.

Firma yetkilileri, Japonya’da ürünlerin pazarlanması aşamasında ürün tarihi bilgisi ile pazara aktarılmasının en büyük pazarlama aracı olduğunu dile getirerek aşağıda yer alan sorularına detaylı cevap aradıklarını belirtmişlerdir.

İlgililer bahse konu ürünün Türk Ayranı ismiyle piyasaya sunacak ve paket üzerinde Türk Bayrağına yer vereceklerdir. Ayrıca yapacakları reklam ve tanıtım faaliyetlerinde yoğurdun kökeninin Türkiye olduğu vurgusunu yapacaklarını belirtmişlerdir.

Ülkemizce ilgili projenin desteklenerek başarıya ulaştırılmasının büyük faydalar sağlayacağına inanılmaktadır.

Aşağıdaki sorular hakkında ilgililere sunabileceğimiz (Birliğinizce de İngilizce olarak derlenecek) bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. İnanıyoruz ki ilgili proje başarıya ulaşırsa diğer süt ürünlerimizin Japonya’ya ihraç şansı artacak ve ülke imajımıza büyük pozitif katkılar sağlayacaktır.

Sorular:

1- Yoğurdun, Türk tarihindeki yeri ve önemi,

2- Türkiye’de yoğurdun tüketimi ve tüketim şekilleri,

3- Ayranla ilgili Türk halkının bilinci,

4- Ayranın Japonya pazarına sunulmasında Türk tarafının görüş ve düşünceleri,

5- Ayranın standardı var mıdır, varsa kriterleri nelerdir? (Ayran ve çeşitleri, ayranın kullanım alanları vb).

________________________

* Mehmet Ayaz, Türkiye Tokyo Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği Ofisi, Japonya

>> Konuk Yazar

Dönemsel yazı yazanlara "Konuk Yazar" köşemizde yer veriyoruz. Konuk yazarlarımızdan bazıları: Çapar Kanat, Prof.Dr. Ender Yarsan, Doç.Dr. Fatih M. Birdane, Prof.Dr. Harun Baytekin, Prof.Dr. Harun R. Uysal, Hayri Tuna Yükselen, İbrahim Ethem Can, Kamber Güler, Mehmet Ayaz, Mustafa Düzgün, Prof.Dr. Tayfur Bekyürek, Prof.Dr. Tayfun Özkaya.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.