TÜSİAD tarım konferansı düzenledi

TÜSİAD, İstanbul’da Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı düzenlendi.

OECD-BIAC (Ekonomi ve Sanayi Danışma Komitesi) ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın katkılarıyla 4 Kasım’da Ceylan Intercontinental Otel’de gerçekleşen konferansta, “Küresel Ekonomik Gelişmeler ve G-20 Türkiye Dönem Başkanlığı Gündemi Işığında Gıda ve Tarım Sektörünün Geleceği” konusu ele alındı.” Gıda güvenliği ve gıda güvenilirliği” başta olmak üzere gıda ve tarım sektörünün geleceğinin masaya yatırıldığı konferansın açılış konuşmalarını TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, Uluslararası Gübre Sanayicileri Birliği Başkanı Esin Mete ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları yaptı.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz yaptığı konuşmada, küresel ölçekte ekili alanlar, meralar ve ormanların karasal alanların yüzde 60’ını teşkil ettiğini belirterek, tatlı su kullanımının yüzde 70’ini bu alanlarda kullanıldığına dikkat çekti. Yılmaz, “Ekilebilir alanların yeryüzünde toplam kapsadığı alan ve su gereksinimleri dikkate alındığında, tarımsal yapıda alınan tüm kararların da sürdürülebilirlik açısından belirleyici önemi bulunmaktadır” dedi.

Dünyada tarım politikalarının kırsal kalkınmaya odaklandığına vurgu yapan Yılmaz, AB Ortak Tarım Politikasında tarımsal destekleme politikalarının kırsal kalkınma çerçevesine indirgendiğini dile getirdi. Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “AB mevzuatının neredeyse yüzde 50’sini oluşturan AB Ortak Tarım Politikası, tarımda sürdürülebilirlik, gıda güvenliği ve güvenilirliği anlayışıyla evrilmektedir. Özetle 2013’den sonra, OTP’de üretime bağımlı hiç destek kalmaması, bu tarihten sonra yalnızca kırsal kalkınma, doğrudan ödeme ve bir miktar piyasa ile ilişkili destek yapılması yönünde bir yönelim görülmektedir”.

Türkiye tarım sektörüne yönelik kısa bir değerlendirme yapan Yılmaz, özellikle Onuncu Kalkınma Planı’nda tarım sektörünün zayıf yönlerinin; tarımsal alt yapının yetersizliği,  doğal kaynakların etkin kullanılamaması ve yönetilememesi, yetersiz ve etkin olmayan örgütlenme, ürün değerlendirme ve pazarlamada eksiklik, tarımsal ürün piyasalarının etkinsizliği, bazı girdilerde dışa bağımlılık, sanayi ile entegrasyonun yetersizliği, üreticilerin eğitim seviyesinin düşük olması, eğitimli ara eleman eksikliği, verim ve kalite düşüklüğü olarak tespit edildiğini hatırlattı.

Yılmaz, TÜSİAD olarak önümüzdeki üç yıl içerisinde, tarım ve tarıma dayalı sanayilerde, ülkemizin rekabet gücüne yönelik kapsamlı bir değerlendirme ortaya koyan bir destek rapor dizisi hazırlamayı planladıklarını da kaydetti. Konferansta Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol, OECD Ticaret ve Tarım Politikaları Birimi Başkanı Frank Von Tongeren, BIAC Tarım Komitesi Başkan Yardımcıları Metin Akman (TÜSİAD Tarım ve Tarıma Dayalı Sanayiler Çalışma Grubu Başkanı) ve Douglas Nelson, Unilever Türkiye Gıdadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, İtalya Gıda ve İçecek Sanayicileri Federasyonu Genel Müdürü. Danielle Rossi ve Hindistan Sanayi Konfederasyonu Ulusal Tarım Konseyi Üyesi Sanjeev Asthana birer konuşma yaptılar.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.