AB’ye giden yol tarımdan geçmiyor

Türkiye’nin Avrupa Birliği serüveninde en sorunlu konulardan biri kuşkusuz tarımdır. Tarım ve kırsal kalkınma faslı henüz müzakereye açılmazken, gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı faslı müzakereleri son aşamaya geldi. AB uyum sürecinde önemli aşamalar kaydedilmesine rağmen başta çiğ süt kalitesi olmak üzere, birçok alanda henüz beklenen ilerleme sağlanamadı. Türkiye’nin ulusal AB eylem planı ile AB ilerleme raporunun ilgili bölümlerini sizin için derledik.

Türkiye’nin yarım asırdan uzun süredir devam eden Avrupa Birliği macerasında yavaş adımlarla da olsa yol almaya devam ediyoruz. Sektörün AB kriterlerine uyumu için gerekli mevzuat düzenlemeleri hayata geçiriliyor. Bu çerçevede AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı’nın II. Aşaması ile Tarım ve Kırsal Kalkınma, Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı ile Balıkçılık Fasıllarında 2019 yılına kadar yapılacak düzenlemeler belirlendi.

Buna göre, onaylanmış hayvansal ürün işleyen işletmelerin izlenmesine dair 2016 yılı II. Dönemi’nde bir sistem kurulacak. Çiğ süt kalitesinin artırılmasına yönelik çiğ süt eylem planı da 2015’in II. Dönemi’nde hazırlanacak.

Türkiye’nin Yeni Avrupa Birliği Stratejisi kapsamında hazırlanan ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır tarafından 1 Aralık’ta kamuoyuna açıklanan AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı’nın II. Aşaması, müzakere fasıllarında Haziran 2015 – Haziran 2019 döneminde uyumlaştırılması öngörülen birincil ve ikincil mevzuat ile kurumsal yapılanma ve diğer çalışmaları içeriyor.

Ulusal Eylem Planı’nın, Türkiye’deki siyasi reformların ve mevcut sosyo-ekonomik dönüşümün sürdürülmesi ve güçlendirilmesine yönelik öncelikleri ortaya koyan bir yol haritası olduğunu belirten Bozkır, müzakere sürecinde zaman kaybı yaşanmaması ve siyasi blokajlar kalktığı takdirde fasılların açılacak/kapatılacak noktaya gelmiş olması açısından Ulusal Eylem Planlarının önemli birer araç olduğunu da vurguladı.

AB’ye Katılım için Ulusal Eylem Planı’nın II. Aşaması ile Tarım ve Kırsal Kalkınma, Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı ile Balıkçılık Fasıllarında 2019 yılına kadar yapılacak düzenlemelere ayrıntılı olarak gelecek sayıda bu sayfalarda yer vereceğiz.Bu sayıda AB Bakanlığının hazırladığı Kasım 2014 – Haziran 2015 dönemini kapsayan Avrupa Birliği’ne Katılım İçin Ulusal Eylem Planının I. Aşamasına yer vereceğiz. Bir kısmı hayata geçen bu eylem planındaki çalışmaların 2015 yılı Haziran ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Devamı ve ayrıntılar Süt Dünyası Sayı 53 Özel Dosya’da…

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.