Süt 5 bin yıldır tüketiliyor

Sek Süt adına sütün bilimsel ve tarihsel geçmişini araştıran Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Taylan Kümeli, 5 bin yıllık kalıntılarda insanların süt tükettiğini gösteren bulgulara rastlandığını belirtti.

Tat Konserve A.Ş. çatısı altındaki markalardan Sek Süt adına sütün bilimsel ve tarihsel geçmişini araştıran Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Taylan Kümeli, Sümer uygarlıklarından Ur medeniyetine ait 5 bin yıllık kalıntılarda süt ile ilgili bulgulara rastlandığını belirtti.

M.Ö 26. yüzyıla ait Babil kabartmalarında ise yalnızca süt değil, bugün peynir olarak kullanılan gıdanın en ilkel formuyla karşılaşıldığını ifade eden Doç. Dr. Kümeli, “Günümüzde yoğurt formunda tüketilen besinin temelleri de M.Ö 4. yüzyılda Trakya halkı tarafından atıldı” dedi.
Doç. Dr. Kümeli, insanlık tarihinde köklü geçmişi olan süt ve süt ürünleriyle ilgili, son dönemde gündeme gelen tartışmaları ‘bilimsel dayanaktan yoksun’ olarak niteleyerek, “Kaliforniya Üniversitesi’nden Doktor Cedric Garland’ın 20 yıl boyunca 2000 kişi üzerinde gerçekleştirdiği araştırmalar, günde 2-3 bardak süt içen kişilerde bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine pek rastlanmadığını ortaya koyuyor. Yüzyıllardır insanoğlunun en önemli besini kabul edilen süt, laktoz ve protein deposu” diye konuştu.

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.