Süt işletmelerinin modernizasyon planları

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile gıda üreten işletmelere 2012 yılı sonuna kadar onay, 2013 yılı sonuna kadar da kayıt zorunluluğu getirilmişti.

Yeterli koşulları sağlayamayan işletme sahipleri için yine 2012 yılı sonuna kadar Modernizasyon Planlarını sunmaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kendilerine bildirilmişti.

Her işletme kendi eksiklerini bildiği için, bu eksikleri ne kadar sürede ve ne zaman yerine getireceğini yazılı olarak taahhüt etmişti. Yazılı taahhütlerinde, çoğu işletme sahibimiz 2013 yılı sonuna yakın olan tarihleri HACCP (Kritik Kontrol Noktalarının Tespiti ve Kontrolü ) Sistemi kurulumu ve uygulaması olarak belirlediğini bizzat bilmekteyim.

Belirlenen tarih yaklaşıyor

İşletmelerimizin HACCP sistemlerini kurmaları ve uygulamaya başlamaları için en az üç ay süreye ihtiyaçları olacaktır. Bu nedenle modernizasyon planlarının 31.12.2013 tarihinde tam olarak yerine getirilmesi ve işletmelerimizin ONAY kodu almaları faaliyet göstermeleri açısından çok ama çok önemlidir. Bu yılın sonunda onay kodu almamış veya alamamış olan işletmelerimiz yasal olarak ürün üretemeyecektir. Yasal olmayan üretimler tespit edildiğinde işletmelerimizin altından kalkamayacağı idari para cezaları uygulanacaktır. İdari para cezası tahakkuk ettirilen işletme faaliyetini durdursa bile cezayı ödemek durumundadır.

Yıl içerisinde Tarım Bakanlığımız işletmelere yazmış olduğu yazılar ile modernizasyon planlarındaki harcamalarının ne kadar tutacağını işletmelere sormuştur. Tabii ki modernizasyon planlarının maliyetleri işletmenin durumuna göre değişmekle birlikte en az ortalama 30.000 TL’den başlamaktadır.

Ekonomik gerçekler ve piyasa koşulları işletmelerimizi zorlamaktadır. Tarım Bakanlığımız işletmelerin modernizasyon planlarını tam olarak yerine getirebilmesi için uygun koşullu Hibe/Kredi desteği sağlamalıdır. Böyle bir destek sağlanmaz ise korkarım süt işletmelerinin yüzde 60-70’i kapanacaktır.

Bir diğer husus ise; Onay Kodu almak için yapılan denetimin en az 3-4 gün sürmesidir. Denetimde bulunan gıda denetçileri Tarım Bakanlığının kendilerinden istemiş olduğu denetim formuna göre denetimlerini gerçekleştirmektedir. Bu denetim formu HACCP sistemini sorgulamakta ise de formdaki sorular karışık olarak sorulmaktadır. Denetim formunun başlarında sorulan sorular birkaç kez tekrar edilmektedir. Bu durum denetimin uzamasına neden olmaktadır. Onay denetim formunun ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standartlarına göre tekrar tanzim edilmesi denetimlerin süresini azaltacaktır. Üç hatta beş günlük denetim süreleri Bakanlık denetçilerinin ve işletme yetkililerinin işgünlerini harcamaktadır.

Dileğim işletmelerimizin ceza ile karşılaşmamasıdır. Bu konuda her türlü önlemi almak işletmelerimizin yükümlüğü altındadır. Modernizasyon planlarında yazılı olarak taahhütte bulunulmuştur. Bu yazılı taahhütlerin yerine gelmesi gereklidir.

>> Abdi Kösem

Yazarımız Gıda Yüksek Mühendisi Abdi Kösem 8 Ocak 2017'de ani bir kalp krizi sonucu vefat ederek aramızdan ayrıldı. Yazarımızın anısını yaşatmak için dergimizde yayınlanan tüm yazılarını burada derledik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.