Yarmik ile Zarmik çiftlik yollarında

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile Denizli Veteriner Hekimler Odası tarafından hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Yarmik ile Zarmik Çiftlik Yollarında” projesi
Eylül ayında başladı.

Yarmik ile Zarmik Çiftlik Yollarında – Süt Sığırı Yetiştiricilerinde / Bakıcılarında Mikroorganizma Farkındalığı Oluşturma Projesi TÜBİTAK tarafından da 34 bin 174 TL’lik bütçe ile destekleniyor.

 

Bu proje kapsamında Denizli Merkez ve Sarayköy ilçelerine bağlı Akköy, Güzelpınar, Kumkısık, Beylerbeyi ve Uzunpınar belde/köylerinde Denizli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye 25-50 yaş arası yetiştirici ve bakıcılara eğitimler verilecek.

 

Projeyle ilgili bilgi veren Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ramazan Gökçe, “Bilim ve toplum projelerinin alışılagelmiş okullu ve genç kuşaklara uygulanması yaklaşımının dışında, halka yönelik bir proje olarak gerçekleştirilen Yarmik ile Zarmik Çiftlik Yollarında Projesi, hayvan yetiştiricileri ve bakıcıları ile üniversite öğretim üyelerinin bir arada olacakları bir proje olacaktır” dedi.

 

“Hiçbir yetiştirici ürününün kalitesiz olmasını istemez”

Her türlü ürün üretiminde hammadde kalitesinin en temel unsur olduğunu, kaliteli bir ürünün ancak kaliteli bir hammaddeden üretilebileceğini vurgulayan Gökçe, açıklamasının devamında şunları dile getirdi; “Oldukça yüksek kalitede süt üretebilen yetiştiriciler olmakla beraber, ülkemiz geneli için çiğ süt kalitesinin düşük olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir.

 

Bu kalite düşüklüğüne yönelik olarak işleyici, yetiştirici ve devlet adına son yıllarda ciddi çalışmalar yapılmaktaysa da, özellikle yaz aylarında artan sıcaklarla beraber, mikrobiyolojik kalite sağlıklı ürün üretimini zorlaştırmaktadır.

 

Çiğ sütün mikrobiyolojik kalitesi; genel hayvan sağlığından başlayarak, meme sağlığı, sağımcıların hassasiyeti, sağım ortamının ve sağım donanımının hijyeni, soğutma, depolama, taşıma gibi birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Bütün bu faktörler iyileştirilebilir özellikler olup hayvan yetiştiricilerinin ve bakıcılarının eğitimi ile olumlu sonuçlar almak mümkündür. Çünkü hiçbir yetiştirici ve bakıcı elindeki ürünün kalitesinin kötü olmasını istemez.”

 

Proje, temelde mikroorganizma faaliyetleri sonucunda sütte gerçekleşen değişimleri konu ediniyor. Bu değişimlerde etkili mikroorganizmaların sağlık için zararlı olanları Zarmik olarak niteleniyor. Süt ürünleri üretiminde

etkili olan yararlı mikroorganizmalar ise Yarmik olarak adlandırılıyor.

 

Yarmik-Zarmik Destanı

İnsanoğlu gör gerçeği

Hayat biziz, hayatta biz

Biz herşeylere kadiriz

Doğunca siz yaşamaya

Sizden önce biz doğarız

Ah olmasa anne sütü

Sizi bir kaşık suda boğarız

Lakin YARMİK kardeşleri

Hep sizin tarafa koyarız

Onlar dahi sizin için

Çalışırlar gece gündüz

Üretirler onca gıda

Üretirler nice şifa

Hiç sormazlar “Neden, niçin?”

ZARMİK kardeş belasından

Hep korkmuştur insanoğlu

Nice taze bebeleri

Al yaşmaklı gelinleri

Ele avuca sığmayan koçyiğitleri

Güngörmüş dedeleri

Şifacı nineleri

Kurban vermiştir ZARMİKlere

ZARMİKlere doymak yok

ZARMİKler veba

ZARMİKler kolera

ZARMİKler önce ölüm

Dayanırsan ölüme

Sakat kalmak hediye

Her çağda, her yerde, her toplumda

Kendine bir yer bulur ZARMİKler

ZARMİKler Tanrıdan insanlara

Bir tuhaf hediye

Ramazan Gökçe (21.05.2011)

>> Süt Dünyası

2006 yılından beri yayınını sürdüren tarafsız ve bağımsız medya kuruluşudur. Süt Dünyası Dergisi kurulduğu günden bu yana ilkelerinden taviz vermeden yayıncılık faaliyetine devam ediyor. Süt Dünyası Dergisi Haber Merkezi tarafından hazırlanan her türlü içerik "Süt Dünyası" imzası ile yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.