İki ayağımızın bir pabuca sığabilmesi teorik olarak daima mümkündür. İki ayağımızın bir pabuca sığabilmesi için pabucun iki ayağımızın girebileceği kadar büyük olması gerekir. İki ayağımız bir pabuca sığmasına sığar ancak ayaklarımızdaki bu tek pabuç ile yürüyemeyiz.
Tarımsal üretim ile ilgili hibelerin başında gelen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 25 Ekim’de açıklandı ve başvuru süresi 23 Ocak 2015 saat 24.00’e kadar uzatıldı.
Bilindiği gibi bu sene 9. Etapta hayvansal ürün işleme proje başvurularında kabul edilen projelerde 3 milyon TL’lik proje bedelinin yüzde 50’si (yani 1,5 milyon TL) desteklenecek. Uygulama sözleşmesi en geç 5 Mayıs 2015 tarihinde yapılacak olan bu projelerin 30 Ekim 2015 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor.
Bir başka hibe programı olan IPARD programı da 10 Kasım 2014 tarihinde 13’üncü çağrıya çıktı. Bu çağrıda öncelik eksenleri aşağıdaki gibi belirlenmiş olan bu çağrının son başvuru tarihi de 10 Şubat 2015 saat 21.00’dir.
– Öncelik Ekseni 1: Ortak Tarım Politikası ve gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı ile ilgili alanlara ilişkin topluluk (AB) standartlarının uygulanması ve tarım sektörünün sürdürülebilir adaptasyonuna katkı sağlanması.
– Öncelik Ekseni 2: Tarım-çevre tedbirlerinin ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin uygulanması için hazırlık niteliğinde faaliyetlere katkı sağlanması.
– Öncelik Ekseni 3: Kırsal ekonominin gelişimini destekleyerek, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlanması. IPARD programı kapsamında 3 milyon Euro’luk proje bedelinin yüzde 50 – 65 oranlarında ve toplamda 1,5 milyon Euro’luk hibe desteği sağlanmaktadır. Proje uygulama süresi ise sözleşme tarihinden itibaren 24 aydır.
Her iki hibe programında da yatırımcılar projelerini kendi öz kaynakları ile gerçekleştirdikten sonra hibe desteğini ilgili kurumdan talep edecek.
Ülke genelinde uygulanan bu hibe programlarının yanında, bölgesel olarak destek veren Kalkınma Ajansları da bugün yarın çağrılarına çıkacaktır. Bütün kırsal kalkınma alanında hibe desteği veren programların yılın sonunda çağrıya çıkmaları manidardır.
Yatırımcı hangi hibe desteği benim projeme uyar sorusunun cevabını vermekte zorlanmakta ve doğru cevabı veremediği için çaresiz kalarak proje başvurusunu yapmaktan vazgeçmektedir. Bu durum hibe projelerine başvuru sayısını azaltmaktadır. Diğer bir husus ise yılın sonunda açılan çağrıların değerlendirilmesi ve hibe desteğine uygun bulunan projelerin sözleşme yapıldıktan sonra ihale sürecinin ardından inşaatına başlanması 7 ve 8’inci ayları bulmaktadır. 2-3 aylık inşaat sürecinde harman dönemi geçmektedir. Daha sonra ihalesi gerçekleştirilen makinaların montajı 10 ve 11’inci ayları bulmaktadır.
Özellikle kırsal kalkınmayı destekleme programı ucu ucuna yetişmektedir. Burada tam bir curcuna ve iki ayağını bir pabuca sokma durumu yaşanmaktadır. İki ayağımızı bir pabuca sokmak için yapacağımız her türlü çaba boşuna harcanan zaman ve enerji demektir. Çağrıya 2-3 ay daha önce çıkılması sözleşme sonrası uygulama sürecini rahatlatacak olup yatırımcılarımızın yaşamış olduğu sıkıntıları azaltacaktır.
Proje bedellerinin KDV hariç olarak hibe desteğinden yararlanması, bireysel başvurularda yüzde 18 oranındaki KDV bedeli ödendikten sonra bunu mansuplaşması zaman alacağı için birçok bireysel başvurucu özellikle çiftçilerimiz hibe destek oranını yüzde (%50-%18 = %32) olarak hesaplamakta ve hibe desteğini yetersiz bulmaktadır. Tabii ki, çiftçimizin bugüne kadar götürü usulde vergi vermesi KDV, Gelir Vergisi, Stopaj gibi konulara yabancı olması bu konuları bilmemesi veya bilip de bilmemezlikten gelmesi de bu durumda etkin olmaktadır.
İki ayağımızı bir pabuca sokmak için yapacağımız her türlü çaba boşuna harcanan zaman ve enerji demektir. Yeni yıl hepimize sağlık ve esenlik getirsin, kazancımız bereketli olsun.