Kırsa Kalkınmada 11.Etap açıklandı

Abdi Kösem yazdı…

Beklenen oldu, 21 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ yayınlandı. 11. Etap olarak nitelendirilen bu tebliğin daha önceki tebliğlerden farkı; proje tutarı üst sınırının 3 milyon liradan 2 milyon liraya indirilmiş olmasıdır.

Tebliğde Kırsal Kalkınma Yatırımları 11. Etap desteklemelerinden yararlanacak iller iki grupta değerlendiriliyor.

İlk grupta Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Mersin, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Aksaray, Karaman ve Ardahan illeri yer alıyor. Bu illerde destekleme kapsamındaki kırsal kalkınma yatırımları ve proje tutarları üst sınırı şöyle:

1) Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (Tohum işleme, paketleme ve depolama yatırımları için 2 milyon lira, diğer yatırımlar için 1,5 milyon lira),

2) Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin işlenmesi (2 milyon lira),

3) Soğuk hava deposu (1,5 milyon lira),

4) Çelik silo (1,5 milyon lira),

5) Hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (2 milyon lira),

6) Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera (2 milyon lira),

7) Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları (500 bin lira). İkinci grupta ise Adana, Adıyaman, Antalya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Muğla, Niğde, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Tekirdağ, Tunceli, Zonguldak, Bayburt, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce illeri yer alıyor.

İkinci gruptaki bu illere ilk gruptaki illere verilen desteklere ilaveten aşağıdaki yatırım konularında da destek verilecek:

1) Su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması (2 milyon lira),

2) Yenilenebilir enerji üretim tesisleri (2 milyon lira),

3) Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar (Mantar yetiştiriciliği için 1 milyon lira, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için 1,5 milyon lira, küçükbaş hayvancılık ve su ürünleri yetiştiriciliği için 1 milyon lira),

4) Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; kırsal turizm (1,5 milyon lira), el sanatları, katma değerli ürünler (500 bin lirası) hibe desteği kapsamında değerlendirilecek.

Dergimiz okurlarının ilgi alanları olan destekleme konuları koyu italik olarak belirtilmiştir.

Tebliğde projelerin son başvuru tarihi 4 Aralık 2016, projelerin bitiş tarihi ise 1 Aralık 2017 olarak açıklandı.
Kırsal Kalkınma 11.Etap desteklerinden yararlanmak için dikkat etmeniz gereken hususlar ise şöyle:
1) Hangi ilde hangi yatırımlara destek verileceğine dikkat edilmesi ve projelerin o yatırım konularına göre hazırlanması önemlidir.
2) İllerin sektörel bazda yatırım öncelikleri dikkate alınmalıdır (İl yatırım öncelikleri tebliğ eki 5b de bulunmaktadır).
3) Yatırım yeri kiralık ise kiralama süresi tebliği tarihinden itibaren en az 7 yıl süreli kiralanmış olmalıdır (Noter onaylı olacaktır).
4) Yatırım, mülkiyeti veya kullanım hakkı başvuru sahibine ait olmak üzere bitişik birden fazla parselde yer alabilir.
5) Proje dosyasının hazırlanması, başvuru süreci, projenin kabulünden sonraki sözleşme ve uygulama aşamalarındaki yol arkadaşınız olan danışman firma seçiminde deneyimli ve konusunda uzman olan firma seçimine özen gösterilmesi gereklidir.
Desteklerden yararlanmak isteyen yatırımcılarımıza ve projelerine şimdiden bol şans diliyorum.

>> Abdi Kösem

Yazarımız Gıda Yüksek Mühendisi Abdi Kösem 8 Ocak 2017'de ani bir kalp krizi sonucu vefat ederek aramızdan ayrıldı. Yazarımızın anısını yaşatmak için dergimizde yayınlanan tüm yazılarını burada derledik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.